Hoe Facebook inzet op het live uitzenden van video

Bekentenis: ik heb nog nooit live meegekeken met een stream op Meerkat of Twitters Periscope.

Maar op Facebook bekeek ik al bijna tien live-video’s. Terwijl slechts één van mijn Facebook-vrienden én een ‘publiek figuur’ is én het privilige dat daarmee komt – live uitzenden – benut.

Hij woont in Silicon Valley, heeft als hobby paragliden en kocht meteen de nieuwe Tesla toen ie uitkwam. Dus het kijken van zijn video’s is geen straf. Ik zie hem over de oceaan vliegen en met zijn handen los achter zijn stuur. Af en toe interviewt hij ook nog één van z’n techbuddies.

Ik zag alleen geen van zijn video’s op het moment dat hij ze uitzond.

Want in tegenstelling tot Meerkat en Periscope zijn de liveuitzendingen van Facebook wél terug te kijken. Ik vind dat een zeer slimme move van Facebook, want zo is het potentiële publiek van een ‘live’-video op hun platform veel groter dan bij de concurrenten.

Tegelijkertijd is het niet zaligmakend, want live-video’s zijn natuurlijk niet ge-edit, en als de opwinding van DIT GEBEURT NU afwezig is, kan zo’n liveuitzending al snel langdradig worden. Ik skip dan ook vaak door de videos van die Facebook-vriend heen.

Daarom introduceert Facebook nu een functie die meer de aandacht vestigt op het live-aspect van de video’s, een subscribe-knop:

Facebook live video
Screenshot van de nieuwe knop

Vervolgens stuurt Facebook een pushbericht wanneer er een nieuwe livestream begint. Live uitzenden moet hiermee aantrekkelijker worden voor publieke figuren.

Het is interessant om te zien hoe Facebook livevideo echt in haar bestaande platform integreert, waar een potentieel publiek van 1,55 miljard mensen zich ophoudt. Ik snap eigenlijk niet waarom Twitter – dat een veel journalistieker medium is dan Facebook – er een losse app (Periscope) voor heeft.

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.

Leave a comment

Share your knowledge