Dit artikel uit mei wilde ik al heel lang delen. Eigenlijk sinds ik in de tweede aflevering van de Mediapodcast de wens uitsprak om meer over Snapchat-oprichter Evan Spiegel te weten te komen. Hij heeft in vijf jaar een service opgebouwd die inmiddels meer actieve gebruikers dan Twitter heeft, maar waarom horen we zo weinig over hem?

Verschillende luisteraars mailden me toen dit profiel van Spiegel, waar ook direct het antwoord op mijn vraag uit blijkt: de 26-jarige man houdt van privacy. Dat is begrijpelijk, aangezien de pers ooit uit de scheidingsdocumenten van zijn ouders en zijn privémail publiceerde.

De auteur wist toch enkele intimi en werknemers op anonieme basis te spreken en schetst het volgende beeld van één van ’s werelds meest invloedrijke media-CEO’s:

  • Spiegel heeft het bedrijf Snapchat volledig tegen de tijdsgeest in ingericht: er zijn veel aparte kantoren, afdelingen spreken elkaar nauwelijks en er is weinig transparantie. Soms lezen werknemers pas over een nieuwe functie in de pers.
  • Spiegel kent geen code maar is geobsedeerd door de productkant. Hij lanceert veel nieuwe functies, soms met weinig succes, maar vindt dat part of the deal.
  • Spiegel zegt targeted advertising ‘creepy’ te vinden en wil alleen in massareclame handelen. Media-analisten vragen zich af of dat houdbaar is, maar Spiegel zegt: “we gaan geen uitgebreide gebruikersprofielen opstellen”.
  • Waarom geeft Snapchat toegang aan uitgevers? ‘Zodat gebruikers wat leuks te zien hebben terwijl ze wachten op antwoord van vrienden’.

Wat niet in dit profiel staat, maar ook interessant is: Spiegel heeft een filosofisch magazine opgericht, vermoedelijk om zijn favoriete schrijver alle ruimte voor zijn werk te geven

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.