Wat kunnen uitgevers met de populaire messaging apps?

Messenger apps zoals Facebook Messenger en Whatsapp hebben bij elkaar meer maandelijkse gebruikers dan hun moedernetwerken. In China kun je met de messenger app WeChat al van alles regelen, zoals het boeken van een taxi of vlucht, of iets afrekenen in een winkel. In de westerse wereld moeten we volgens Zuckerberg en co ook naar dat scenario. En dat betekent automatisch dat wij mediamakers daar ook mee aan de bak moeten. Of niet?

Messenger apps zijn populair

Lees allereerst dit overzichtsartikel om te begrijpen hoe de toekomst van Messenger apps eruit ziet (en hoe groot de markt al is).

Als messaging apps dé toegangspoort tot allerlei nieuwe services worden (en bijvoorbeeld de browser minder belangrijker wordt), wil je daar als publicatie natuurlijk tussenzitten. De eerste experimenten lopen al, zo kun je als voetbalfan direct in Facebook Messenger transfernieuws ontvangen van de Duitse krant Bild.

Nu linkt Bild in die chat-berichtjes nog naar nieuwsartikelen op hun site, maar eigenlijk is dat niet meer nodig. Het hele idee van Messenger is dat je de app juist niet hoeft te verlaten. Alles wat je over een voetbaltransfer moet weten, past ook wel in een Messenger-bericht. Als linken daadwerkelijk overbodig wordt, is dat om twee redenen interessant:

  1. Je krijgt als publicatie dan helemaal geen verkeer uit Messenger, dus hoe verdien je dan geld? Zou je een soort premium service kunnen aanbieden? Dat consumenten zich kunnen abonneren op waardevolle alerts (in de financiële sector, bijvoorbeeld)?
  2. Als een nieuwsitem alleen in Messenger bestaat, heeft het geen publieke plek meer. Daardoor verandert er veel: zo bestaat er geen hyperlink naar toe, het bericht leeft in ieders eigen Messenger app. Als je het wil delen, kun je niet linken, alleen maar de tekst kopiëren. Rectificeren is niet mogelijk binnen het bericht zelf. Etcetera!

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.