Platforms als Apple News, Blendle, Twitter Moments en Facebook Instant Articles zijn allemaal gesloten standaarden. In feite creëren ze allemaal hun ‘eigen’ internet. Je hoeft er niet weg.

En dus jubelde iedereen toen Google Accelerated Mobile Pages (AMP) lanceerde. In samenwerking met grote uitgevers (waaronder NRC) biedt Google met AMP een service aan die ervoor zorgt dat artikelen veel sneller laden. En iedereen kan z’n site erop aansluiten. ‘Yes, een overwinning voor het open web!’.

Maar ik kan me niet losrukken van de gedachte dat dit gewoon een strategie van Google is om haar eigen advertentietechnologieën veilig te stellen. En in deze analyse van Nieman Lab wordt dat inderdaad bevestigd.

Bovendien krijgt Google meer macht over welke third parties getoond mogen worden op deelnemende sites. Wil je een andere statistiekentool gebruiken dan die Google in AMP aanbiedt? Jammer joh.

Daarnaast draait AMP niet op standaard HTML5, maar op een Google-variant. Dag open web-standaarden, hallo Google-taal.

Met andere woorden, als je langer dan twee minuten nadenkt over Google AMP realiseer je je dat het weinig met het open web te maken heeft. Het is gewoon weer een machtsgreep van een groot platform dat uitgevers wil reduceren tot contentfabriekjes.

PS. Voor de individuele blogger, die niet streeft naar (een directe relatie met) abonnee’s kan het wel lonen om AMP te installeren. Dat doe je zo.

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.