Nee, kanker ‘like’ je niet

Meestal klik ik in een soort halfslaap rond op Facebook. Niets verrast me echt. We delen koetjes, kalfjes en gekke videoclips, zo hebben we het ooit afgesproken. Met z’n tweeën op een partyfoto – armen om elkaar heen, zonnebril op, bekertje in de hand, blos op de wangen – dat is de deal. Geen vervelende dingen, drama queen. Laat die foto van een getrokken verstandskies of je liefdesverdriet maar zitten. In zo’n suikerzoete omgeving word ik nooit door elkaar gerammeld. Tot vorige week.

Een Facebookvriendin – R. – schreef:

„Voor iedereen die het zo vervelend vindt dat mensen op Facebook alleen een opgepoetste versie van hun leven laten zien, hier eens een compleet andere update: met een zus die uitgezaaide kanker heeft, is je kans op volmaakt geluk bijzonder klein. Voor de rest van je leven. Zo, fijne wedstrijd verder, toedels!”

Ik had het berichtje zelf niet eens gevonden. Mijn vriendin stuurde er een screenshot van en belde daarna. Volgens mij voerden we toen voor het eerst een serieus gesprek over een Facebookbericht.

In het ‘echte’ leven bespreek je zulke onderwerpen thuis of aan een weggestopt tafeltje in het café. Is Facebook daar het virtuele equivalent van? Ik denk het niet. Facebook is als een middelbareschoolreünie. Je ziet honderden kennissen en een paar vrienden. Je vertelt wel over je Porsche en je bloedjes van kinderen, maar begint niet over je zieke zus. Dat is niet gezellig, toch?

Veertien mensen reageerden publiekelijk op het bericht van R., zij likete ze allemaal. Die steun moet haar even goed doen, en ik ben haar dankbaar dat ze mij de mogelijkheid gaf om haar een hart onder de riem te kunnen steken.

Maar wat zou Facebookbaas Mark Zuckerberg ervan denken? Wat als al zijn gebruikers zouden schrijven over de gebeurtenissen die je niet kunt relativeren? Met honderden Facebookvrienden is de kans groot dat je elke dag over kanker, verkeersongelukken en verliezen leest. Elke keer als een gebruiker dan facebook.com intikt, weet je: hij gaat hier in een instantdepressie van raken. Niemand zou dat verdomde netwerk nog bezoeken. Zuckerberg benadrukt bovendien altijd dat zijn service ‘sexy’ moet zijn. Je ziet het aan de like-knop, die totaal niet lekker samengaat met een bericht zoals R. schreef (niemand klikte erop).

Daarom moeten we software bedenken die wél geschikt is voor steun en praten over verlies. Een nieuw netwerk. Of als het niet anders kan een ik-heb-je-even-nodigknop op je profiel. Of een filter: happy updates only / the real life, please. Nu een steeds groter deel van ons sociale leven zich online afspeelt, moeten we beschikken over de best mogelijke alternatieven voor het echte leven. Dan kan iedereen online steun vinden.

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.

Join the Conversation

6 Comments

 1. Of zulke dingen gewoon niet op Social Media delen, maar met ‘echte’ vrienden bespreken. Ik vind het altijd een beetje apart als je écht intieme dingen op Social Media post. Ik vraag me dan af of dat aandachtsbehoefte is, of wat anders…

 2. Als iemand de behoefte voelt om niet-vrolijke dingen te delen op social media dan moet dat gewoon kunnen.Er zijn meer zaken die je normaal gesproken ook alleen thuis vertelt en die massaal op internet staan. Maar das ok omdat t positief en leuk is? Een status over kanker ‘leuk’ vinden kan idd niet. Eens.

 3. Je kan niet bepalen hoe anderen facebook gebruiken. Je mag zeggen wat je er van vindt, precies wat je hier doet, maar uiteindelijk is iedereen vrij facebook te gebruiken precies zoals hij of zij wil.

  Bovendien is het online sociale leven is geen directe vertaling van het offline sociale leven.

  1. Dat iedereen vrij is om te doen en laten wat ie wilt (binnen de gebruikersvoorwaarden van Facebook) staat inderdaad vast.

   En je tweede opmerking ook, alleen zou het fijn zijn als we manieren vinden waarop mensen online ook makkelijker steun kunnen vinden.

 4. Binnen een half jaar wordt Kanker.nl gelanceerd, een platform waar patiënten en familieleden betrouwbare informatie over kanker kunnen vinden en delen en waar je anderen online kunt ontmoeten op basis van overeenkomstige kenmerken. Informatie en community op 1 plek. Binnen de community kun je je persoonlijke pagina aanmaken en beheren met blogmogelijkheid. Net als bij Facebook bepaal je zelf wat voor wie zichtbaar is. Initiatief van KWF Kankerbestrijding, de integrale kankercentra en kankerpatiëntenorganisaties. Zie voor meer info: kanker.nl/werkmee.

Leave a comment

Share your knowledge