Waarom Instagram verslavend is

Om bij te komen van het opstarten van nrc.nl en op te laden voor de nieuwe ronde vernieuwingen, zit ik twee weken in Barcelona. Mailbox is verboden gebied, twitteren doe ik minimaal. Maar ik ben verslaafd geraakt aan Instagram.

Ik had deze sociale foto-app al een tijdje op mijn telefoon staan en besloot tijdens mijn eerste dag in deze zeer fotogenieke stad om het te gebruiken als een soort methadon.

Bevindingen:

  • verfrissend om weer een nieuwe groep volgers/gidsen op te bouwen.
  • op elke foto kan je een filter loslaten. Heel hypegevoelig – over tien jaar vinden we het vast oerlelijk – maar nu verslavend om mee te experimenteren
  • je ziet meteen weer persoonlijkheidstypesterug in het gebruik van Instagram. De persoon die te veel deelt, de imagomanager, de ontzettende creatieveling en Jan met de pet op.
  • Op Instagram ben ik eerder geneigd mensen wel of niet te volgen op basis van wát ze posten, in plaats van wíé ze zijn.
  • het is bizar hoe verrassend mijn collega Arjan de Jongh de oersaaie Alexanderpolder weet vast te leggen. Ik zou nu graag naar zijn profiel willen linken, maar Instagram staat nog zó in de kinderschoenen dat die optie niet bestaat.
  • En dat leidt ons tot het fascinerende van Instagram: met een heel simpel product hebben de makers in een half jaar drie miljoen gebruikers weten te strikken. Succes met een uitgeklede service, dat klinkt als Google en Twitter. Lees op TechCrunch wat hun ambities zijn.

PS. Met bovenstaande foto heb ik mijn instagramvrienden het meest gelukkig gemaakt, getuige het aantal ‘likes’.

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

Share your knowledge