Zo vaak mogelijk het product van de concurrent in beeld krijgen

There is a wicked new marketing strategy currently sending shock waves through the high-stakes competitive world of luxury fashion. It’s devious, delightful and deliciously dirty.

Dat schrijft Simon Doonan van The New Yorker Observer. En hij overdrijft niet.

De nieuwe marketingstrategie is het tegenovergestelde van sluikreclame of brand placement:  het flesje chocomel dat goed in beeld is tijdens een soap. Dan ben je als marketeer blij dat jouw product in beeld komt. ‘Als dat personage chocomel lekker vindt, geniet ik er vast ook van’, moet de consument denken. Maar wat als een antiheld een flesje aan zijn lippen zet? Bijvoorbeeld in een reality soap, wanneer personages tot op zekere hoogte kunnen doen waar ze zin in hebben. En bijvoorbeeld dus met jouw flesje een winkelruit kunnen ingooien. Dat is toch slecht voor de merkwaarde?

Amerikaanse marketeers denken van wel. Maar dat betekent niet dat ze met sluikreclame stoppen. Ze sturen nog steeds producten op. Alleen dan wel van de concurrent. Unbranding heet dat. Zodat Snooki uit de vrij wanstaltige MTV-serie Jersey Shore lekker in de tas van de concurrent overgeeft.

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

9 thoughts on “Zo vaak mogelijk het product van de concurrent in beeld krijgen”

  1. Ik vraag me af hoe ze het doen. Zou Snookie het niet raar vinden als ze van bv Louis Vuitton een Guccitas krijgt? ..Waarschijnlijk niet, bij haar zou het nog kunnen lukken. :)

  2. Nou, als Snookie het niet raar vindt om in een tas voor de camera te kootsen, dan vind zij het zeker niet raar een tas van wie dan ook gratis te krijgen.

    In ben met Doonan mee eens: It’s devious, delightful and deliciously dirty!

  3. De manager van Rene Froger belde ooit met Saab Nederland, wat zij er voor over hadden als Rene Saab ging rijden.
    Bij Saab Nederland vroegen ze wat het hen ging kosten als Rene dat niet deed.

  4. Ik meld me bij deze aan. Ik ben zo uncool, op mij moeten best wat zaken te unbranden zijn.

    Maarehm, had deze tas dit nog nodig als genadeklap dan? Die tas is op zichzelf toch veel wanstaltiger dan alle Guidettes uit de hele serie bij elkaar?

Share your knowledge