Bepaal je niche

Mijn werkdagen slijt ik als blogger voor nrcnext.nl. Op die nieuwsblog komen niet alleen redacteuren van NRC aan het woord, lezers kunnen met een gastblog ook een bijdrage leveren. Zie het als een soort ingezonden digitale brief. Voorwaarde is wel dat de lezer vanuit een expertise schrijft. Zoals de conducteur over geweld in het openbaar vervoer. Als dat niet het geval is, wijs ik een gastblog af. Eén keer heb ik een uitzondering gemaakt.

Dat was toen nextlezer Arjanna van der Plas me mailde dat ze gefascineerd is door ‘nerds in het wild’:

Doordat ik in Delft studeerde, ben ik jarenlang omringd geweest door de meest exotische typen nerd (De Gamer, De Geflipte Professor, De SF-lezer, De Aziaat). Nu nerds ineens hip zijn, wil ik graag met een serie blogs inzicht geven in de échte wereld van de nerd.

‘Mooi plan!’, mailde ik terug. En ik vroeg haar een lijst met mogelijke nerdonderwerpen te maken. Prompt stuurde Arjanna me vierentwintig suggesties op. Wow.

Nerd! Foto Flickr / Taxi For Gable

Arjanna heeft er inmiddels een mooie serie gastblogs opzitten en ik hoop dat ze binnenkort haar eigen nerdblog begint. Als je namelijk zo geobsedeerd bent over een bepaald onderwerp dat je meteen vierentwintig blogartikelen kan verzinnen, komt het wel goed met je blog.

Bedenk over welk onderwerp jij graag wilt bloggen. Waar raak je niet over uitgepraat? Wees zo specifiek mogelijk. Zeg dus niet ‘auto’s, maar ‘oldtimers uit de jaren zestig’. Hoe beter je de niche specificeert, des te sneller je opvalt bij mensen die je interesse delen.

Ben je er uit? Pak dan een A4-tje, schenk een glas wijn in en bedenk vierentwintig mogelijke artikelen over je blogonderwerp. Lukt dat zonder al te veel moeite? Gefeliciteerd, dan heb je een niche gevonden.

Je kan natuurlijk ook over ‘van alles’ bloggen. Dan wordt het wel lastiger om lezers te binden. Het enige wat je blog dan interessant maakt, ben je zelf. En dan moet je wel een heel boeiend figuur zijn.

4 thoughts on “Bepaal je niche”

 1. Dag Ernst-Jan,

  had je ook al een tweet gestuurd, maar wellicht is dit een betere weg om je te benaderen. Ik wil graag een sportblog beginnen. Hierboven schrijf je dat dat te algemeen is. Je schrijft zelfs dat ik geen sportblog zou kunnen beginnen omdat ik geen expert ben (als in ex-topsporter). Ik denk ook niet specifiek aan bepaalde sport – hoewel ik soms wat meer variatie zou wensen (minder schaatsen, maar eens golf of half-pipe snowboarden) – maar vooral aan de achterkant; sportbeleving, quotes, foto’s, de warming-up et cetera.
  Maar ook denk ik aan liveblogging van wedstrijden. De BBC doet dat en ik lees dat heel graag. Maar verslaggeving is heel iets anders dan de achterkant van de sport, in jouw woorden: mijn niche wordt te groot.
  Heb je tips of ideeen?

  Alvast dank.
  Rick

 2. Ik blog sinds een half jaar. Eerlijk blog ik maar lukraak over van alles over hoe ik in de wereld sta. Ik vind het lastig om een goede niche te hebben… tips?

 3. Ik heb je boek gelezen, echter blijf ik het uitdagend vinden wat het onderwerp moet zijn. Ben NLP trainer en NLP helpt natuurlijk in vele situaties. Communicatie, zelfvertrouwen, leiderschap, grenzen stellen etc. Maar moet het onderwerp dan telkens NLP zijn of alle sub onderwerpen zoals ik net beschreef?

Share your knowledge