Doorloop de blogchecklist

Heb je een niche, blogplatform, blognaam en blogdesign gekozen? Dan is je blog bijna klaar voor gebruik. Doorloop de volgende checklist en je kunt écht aan de slag:

Maak een gravatar aan

 • Heb je voor WordPress gekozen? Doorloop dan eerst deze tien stappen (zoekmachineoptimalisatie, beveiliging, etc).
 • Maak een gravatar aan. Dat is een foto die verschijnt wanneer je reacties op andere blogs achterlaat.
 • Schakel je blog door Twitter en Facebook, dan bereik je in ieder geval je vrienden. Dat kan met Twitterfeed of RSS Graffiti.
 • Maak een bezoekersteller aan bij Google Analytics.
 • Neem in alle profielen van je sociale netwerken een link op naar je blog. Daar houdt Google van.
 • Schrijf voor de about-pagina een korte tekst waarom je blog en wie je bent. Doe dat op een levendige manier. Illustreer met een anekdote waarom je niet uitgepraat over je blogonderwerp. Zie het als de achterflap van een boek. Lees ter inspiratie mijn about-pagina of die van de ‘echte’ problogger.

12 thoughts on “Doorloop de blogchecklist”

 1. Bedankt voor deze handige gids! Ik ga hem ook bij cursisten onder de aandacht brengen.

  Voor het tellen van bezoekers gebruik ik zelf naast Google Analytics ook Feedburner voor het meten van het aantal abonnementen via rss. Natuurlijk is dat nooit helemaal precies, maar het geeft toch een beeld. Feedburner kan ook nieuwe berichten doorsluizen naar bijvoorbeeld Twitter en doet dat – is inmiddels mijn ervaring – beter dan Twitterfeed.

 2. Ik ben je blog artikelen aan het lezen, goeie tips!
  Wat ik zelf in heb gesteld bij allerlei linkjes, is dat die linkjes openen in nieuwe venster, zodat de lezer jouw blog niet kwijtraakt ondertussen. Dat is vrij eenvoudig te doen in wordpress.

 3. Vorig jaar oktober heb ik een workshop bij je gevolgd. Dat was net het zetje wat ik nodig had om ook echt aan het bloggen te gaan. De tips waar ik het meeste aan heb gehad:
  -kies een onderwerp waar je zo 20 artikelen over kunt schrijven
  -doe het samen met anderen
  -begin.
  Bedankt voor je tips en inspiratie! Het begin is er op http://www.al-improviserend.nl. Nu wordt het hoog tijd om een gravatar aan te maken en te gaan twitteren. Wordt vervolgd.

Share your knowledge