Kies een blogplatform

Een blognaam, niche of design kan je elk moment veranderen, maar wisselen van blogplatform is behoorlijk lastig. Natuurlijk: je kan blog 1 verwijderen en blog 2 bij een andere service aanmaken, maar dan verdwijnen je artikelen wel uit Google.

Daarom een dringende oproep: maak een blog bij WordPress aan. Ik ken niemand die daar ooit spijt van heeft gekregen. Het is de populairste blogservice ter wereld: van de 10.000 populairste websites, draaien er 300 op WordPress. Enkele voordelen:

 • WordPress is een open source-programma. Dat betekent dat elke programmeur de bronmaterialen kan aanpassen of verbeteren. Een hechte community nerds houdt daardoor WordPress in de gaten, waardoor fouten snel opgelost worden.
 • Diezelfde programmeurs maken plugins voor WordPress. Dat zijn kleine programma’s die WordPress extra functionaliteit geven. Plugins variëren van facebookknoppen tot bezoekerstellers.
 • Er zijn prachtige designs voor WordPress beschikbaar.
 • WordPress is zeer toegankelijk en gebruiksvriendelijk.
 • Google is verliefd op WordPress.

Foto Flickr / Forever Digital

Overtuigd? Dan moet je nog één keuze maken:

 1. Als je weet hoe FTP en databases werken, kan je WordPress gratis op je eigen webruimte installeren. Dat doe je zo.
 2. Ben je iets minder technisch onderlegd? Maak dan gebruik van WordPress.com. Mocht je een eigen domeinnaam willen, dan kost je dat een paar dollar. Lees hier de handleiding.

De beste documentatie van WordPress is in het Engels. Mocht dat problemen voor je opleveren, dan vind je hier de Nederlandse community.

Alternatieven

WordPress is niet het enige platform dat ik gebruik. Ik ben ook zeer te spreken over Tumblr, een gratis blogservice die geschikt is voor het presenteren van verschillende soorten media. Zet er een filmpje in, en Tumblr past het design aan. Een citaat krijgt wat meer ruimte en een foto zie je altijd in de volledige breedte. Daarnaast is het makkelijk goede berichten te ‘liken’ of te ‘rebloggen’ en je favoriete bloggers te ‘followen’. En een domeinnaam heb je zo aan Tumblr gekoppeld.

Tumblr leent zich goed voor een snellere variant van bloggen. Daarom begon ik mijn nieuwe linkblogs Netwerkrevolutie.nl en Dutch Problogger’s scrap book daar. Voor blogs met meer tekst, zoals deze, blijf ik WordPress gebruiken.

Ben je tekenaar of animator? Maak dan gebruik van het brakke Blogger; daar zit een grote community van beeldend kunstenaars.

Ben je een übernerd die alles wil kunnen aanpassen? Ga dan voor Drupal.

Wil je een blogplatform dat gefocust is op het verspreiden van je teksten naar mail en sociale netwerken? Gebruik Posterous.

22 thoughts on “Kies een blogplatform”

 1. Nu zit ik zelf erg te twijfelen om mijn blog van Blogger naar een WordPress omgeving te verhuizen, maar sinds de nieuwe versie van Blogger ben ik toch nog redelijk tevreden er mee (ook al zit er wel wat aanpassingen in de code in). Ok, het kan niet tippen aan de WordPress features en vrijheden, maar ik ben erg benieuwd waarom jij het als brak verwoordt. De basis is natuurlijk altijd de tekst die geschreven wordt en de discussies die daaruit kunnen voortkomen.

  1. Allereerst: het gaat inderdaad om de basis: de tekst en de discussies. Maar voor die basis wil je natuurlijk wel de presentatievorm, en dat is de reden waarom ik deze startgids heb geschreven.

   Ik omschrijf Blogger als ‘brak’ omdat het de basis niet op z’n allerbest laat overkomen. Bijvoorbeeld omdat je niet tot de millimeter kan bepalen hoe de blog eruit moet zien en je minder features hebt. Zie nu ik rondklik op de nieuwe versie dat een aantal dingen wel verbeterd zijn: geen pop-upjes meer als je wilt reageren e.d., en de mogelijkheid om een ‘lees verder’-knop toe te voegen.

   Denk je dat je bij Blogger blijft? Of wordt het toch een verhuizing?

 2. Duidelijk verhaal en begrijp dat layout en features minder zijn bij Blogger.

  Voor mij persoonlijk: ik ben er nog niet over uit. Ik heb ervaring met het schrijven van teksten in beide systemen, maar niet met het geheel opzetten van een WordPress blog. Aangezien ik mijn Google indexering en -scores niet wil vernietigen, kost het even tijd om de migratie te ondernemen (en de kennis er over te verkrijgen), tijd ik die ik nog niet heb gemaakt.

 3. Als ik een persoonlijke blog wil die alleen door mensen is te bezoeken/lid worden die ik wil. en de content wil beschermen tegen downloaden van video enzo.
  waar moet ik dan wezen. en komt mijn content dan alsnog beschikbaar door bijvoorbeeld google? of kan ik dat ook afschermen.

 4. Ik ben nu een paar maanden lekker bezig op Blogger (super leuk dat bloggen, word er heel erg blij van) maar lees nu dat WordPress meer mogelijkheden heeft. Omdat ik heel spontaan gestart ben doordat ik enthousiast werd van een blog op Blogger, heb ik niet stilgestaan bij de alternatieven.
  Mijn vraag is: Wat raak ik precies kwijt als ik overstap? Ik lees iets over een Google indexering, maar heb geen idee wat dat is.

 5. Hoi Joyce,

  Ik zie dat je je Blogger website al op je eigen domein draait. Weet je toevallig of je veel verkeer van Google hebt, of zijn het veelal terugkerende bezoekers die je website kennen?

  Als dat laatste het geval is, zou ik mij niet zo druk maken. Als je overstapt van Blogger naar WordPress, maar je laat het op hetzelfde domein draaien, dan kan je eenvoudig dmv zogenaamde ‘301 redirects’ (even opzoeken die term), per blogpost aangeven dat deze nu op een andere locatie te vinden is. Google neemt dit ook mee in hun indexering.

  Het schijnt dat het overstappen van WordPress naar Blogger an sich niet heel moeilijk is: je kunt eenvoudig je Blogger posts in WordPress importeren.

  Voor mijn eigen blog gebruik ik (nog) Blogger, maar op andere sites waar ik blog is WordPress geïnstalleerd. En WordPress werkt toch een stuk fijner kan ik je vertellen!

  Succes!

 6. Voor die meneer uit de Alpen aan de Rijn, Ik kan je wel helpen met het overstappen naar WP hoor! Heb ik je al een keertje eerder aangeboden Moet je mij ff bellen. Ik denk dat je wel weet wie ik ben ;)

  1. Als je in je opties bij ‘Privacy’ hebt staan dat Google je mag vinden, hoef je verder niks te doen behalve veel bloggen en ervoor zorgen dat andere bloggers het af en toe over je hebben. En in elk socialmediaprofiel dat je hebt naar je blog linken (van Twitter tot Facebook)

 7. Hi Ernst-Jan,

  Nadat ik “beste platform voor blog” Google, kom ik bij jouw artikel uit. Gezien de snelle digitale ontwikkelingen is dit artikel vrij oud. Daarom ben ik benieuwd wat je nu zou aanraden als het gaat om een Blog waar met name teksten op gepubliceerd moeten worden, maar ook een portfolio met beelden. Ken je bijvoorbeeld ook Squarespace of Blockwise? Ben benieuwd of WordPress en Tumblr nog steeds aangeraden worden.

  Alvast dank,

  Sarieke

Share your knowledge