Lok reacties uit

Elke beginnende blogger herkent wel het volgende verhaal: je hebt op een gegeven moment besloten te bloggen. Vol enthousiasme begin je aan de nieuwe online publicatie. Al snel publiceer je de eerste artikelen. Het gaat lekker. Voor je het weet heb je twintig artikelen bij elkaar geschreven. Maar na enkele weken begint er iets te knagen. Je hebt uren werk in je berichten gestopt, frustraties van je af geschreven, prachtige verhalen (na)verteld en interessante ontwikkelingen opgepikt. Maar het lijkt wel alsof jij de enige bent die daar iets mee doet. Je vrienden reageren weleens, maar daar houdt het mee op. Je mist de interactie die bloggen zo bijzonder kan maken.

Foto Flickr / Sidereal

Afgezien van het feit dat je geen erkenning krijgt voor je nieuwe blog, staat die vermelding van nul reacties overal ook vreemd.

  • Zorg ervoor dat het lijkt of je overal aanwezig bent. Als jij op een andere blog iets zegt waar andere lezers van denken dat het iets toevoegt, klikken ze door naar jouw blog om te zien of je daar ook zulke interessante dingen schrijft. Een aantal van hen laat wellicht een reactie achter of linkt naar je in een artikel op hun eigen blog. Alle bloggers weten namelijk dat reacties ontvangen geweldig is.’
  • Publiceer zo min mogelijk artikelen die van a tot z af zijn. Met zo’n gesloten post creëer je een hoge drempel voor je bezoekers om te reageren, er valt immers weinig meer te zeggen. Als je de blog meer als ‘een stream van ideeën’ gebruikt, is het uitdagender voor mensen om te reageren.
  • Probeer daarnaast je blog zo persoonlijk mogelijk te maken zodat je op hetzelfde niveau als je lezers zit. In plaats van over ontwikkelingen zus en ontwikkelingen zo te schrijven, kan je ontwikkelingen ook op jezelf betrekken. Social media expert Erwin Blom gaf me tijdens een interview voor Sex, blogs & rock-‘n-roll een heel goed voorbeeld: ‘Ik kan op algemene wijze over het veranderende mediagedrag van kinderen schrijven, maar ik kan het ook op mijn eigen kinderen betrekken. Als ik met ze op reis ben, zitten ze op de achterbank naar de radio te luisteren. Zodra ze een nummer horen wat ze niks vinden, moet ik een andere zender opzoeken. Ze zijn namelijk hun iPod gewend. Mijn bezoekers herkennen die situatie op de achterbank wellicht uit hun eigen gezin en vertellen dat graag in een reactie. Werk ik met algemene percentages in het artikel, dan krijg ik minder reacties. Mensen willen verhalen kunnen vertalen naar hun eigen leven.’
  • En als mensen dan ein-de-lijk reageren, schrijf dan altijd wat terug. Vul iemand aan, bedank diegene, stel nog een vraag of stuur een link naar een interessante website door. Schroom in het begin niet om vrienden, kennissen en collega’s te mailen met de vraag of ze hun mening willen geven. Dan heb je in ieder geval iemand om mee te discussiëren.

4 thoughts on “Lok reacties uit”

  1. ja das wel jammer dat je zelf ook geen reactie krijgt maar ik ben wel blij met de informatie, dankje.

  2. Nou, eindelijk alle moed bij elkaar geraapt en ook met een blog begonnen. Aan de hand van je e-book “Gij zult bloggen” kom ik stap voor stap verder! Heel erg bedankt!

    Groetjes Charlot

Share your knowledge