Verzin een blognaam

Stel dat de blog waar je nu naar kijkt ernst-janpfauth.nl zou heten. Even los van die tientallen pfoute opzoekpogingen: die naam zou ook weinig over deze blog zeggen. Natuurlijk, je weet wie de schrijver is, maar waar gaat het blog verder over? De haastige en chronisch ongeïnteresseerde bezoeker wil zo snel mogelijk weten wat er te halen valt. Die wil niet eerst rondkijken waar die Pfauth eigenlijk over schrijft.

Als de blognaam het onderwerp van je blog bevat, weet de bezoeker bij het intikken of aanklikken al precies waar hij aan toe is.

Foto Flickr / katutaide

Toen ik op Twitter eens naar de favoriete blogs van mijn contacten vroeg, sprongen er twee uit: rechtbankverslaggever.wordpress.com en csidokter.nl. Mijn interesse was meteen gewekt, ik klikte de blogs aan, ze bleken beide goed geschreven en ik volg ze nog steeds.

Dus als je een naam voor je blog verzint, zorg dan dat je onderwerp in de naam terugkomt.Dat is ook goed voor Google, want de zoekmachine hecht veel waarde aan steekwoorden in de domeinnaam. Je komt daardoor hoger in de zoekresultaten.

Als je in je vakgebied al een goede reputatie hebt opgebouwd kan je deze tip uiteraard negeren.

17 thoughts on “Verzin een blognaam”

 1. Mijn blog gaat over verschillende onderwerpen. Het is een persoonlijke blog, die gaat over mijn interesses. In mijn geval zijn dat schrijven, mijn studie en reizen. Er zit overigens ook een klein stukje mode bij, maar dat is minimaal. Toch ervaar ik mijn niche niet als te breed. Het zorgt juist voor variatie in de artikelen en het geeft mij meer vrijheid omdat het over van alles kan gaan. Mijn interesse ‘schrijven’, uit zich in schrijfsels waarmee ik lezers hoop te inspireren of ze na te laten denken. Mijn interesse ‘studie’ uit zich in artikelen over mijn studie waar tot nog toe weinig over te vinden is op het internet. Mijn interesse ‘reizen’ uit zich in videologs van reizen die ik maak en reisverslagen inclusief foto’s. Als laatste uit m’n interesse ‘mode’ zich in artikelen waarin ik outfits show.

  Schrijven is mijn grootste passie en daar bestaat mijn blog dan ook voornamelijk uit. Ik krijg regelmatig complimenten over mijn schrijfsels en reacties van lezers dat ze er echt iets aan gehad hebben. Ook heb ik al een aantal keer gehoord dat mensen echt iets aan de artikelen over mijn studie hebben, omdat er weinig over te vinden is en insider informatie gewaardeerd wordt. De reisverslagen worden ook goed ontvangen en ook de outfits worden op prijs gesteld. Waarom zou mijn niche dan te breed zijn? En hoe zou je zo’n blog dan moeten noemen? Ik heb het simpelweg ‘By Rosalinde’ genoemd, omdat die naam heel persoonlijk voor me is, net zoals mijn blog. En omdat het puur een persoonlijke blog is. Maar is dat dan ‘verkeerd’, omdat het onderwerp er niet in staat?

  1. Lieve Roalinde …Blijf gewoon bij je zelf…Daar is het toch allemaal een keer begonnen..toch…
   Houden zo…Zelfvertrouwen moet je niet om laten duwen…Bouw er desnoods nog een verdieping boven op..Ook al bedoelen de omstanders het nog zo goed …Als het bij de eerste vonk niet brand…Laten zo…Dan heb je zelf al alle warmte in huis…
   Knuffel Jan….

Share your knowledge