Vind een workflow

Als goede blogger ben je ondernemend ingesteld. Je moet voortdurend het initiatief nemen om je blog beter te maken of onder de aandacht te krijgen. Elke dag weer. Je lijkt het daar natuurlijk veel te druk voor te hebben, maar maak je geen zorgen. Er zijn enkele simpele tips en trucs voor die er voor zorgen dat het je minder tijd kost.

Foto Flickr / Thomas Hawk

Je kent ze wel: van die dagen dat alles heel vlot gaat. Dat je genoeg energie lijkt te hebben om de hele dag te schrijven. Blog op zo’n moment meer dan nodig is. Schrijf vooruit en rooster de stukjes in.

Wat ook helpt is het indelen van klusjes. Neem bijvoorbeeld het achterlaten van boeiende reacties op andere blogs. Dat is een goede manier om bezoekers naar jouw blog te trekken. Maar het achterlaten van die reacties slokt vaak veel tijd op. Deel deze activiteit daarom als vaste klus in. Bijvoorbeeld: elke ochtend lees ik twintig minuten lang de interessantste artikelen op blogs die over hetzelfde onderwerp als de mijne schrijven en laat ik bij al die artikelen een reactie achter. Met een klusje dat je elke dag twintig minuten kost, lijk je overal in je niche aanwezig.

Kun je zo’n klus ook niet tussen de bedrijven door doen? Natuurlijk kan dat, maar daar zitten wel wat flinke nadelen aan. Ten eerste boek je dan slechtere resultaten omdat je minder geconcentreerd bent. Ook slokt het uiteindelijk veel meer tijd op dan twintig minuten. Voor je het weet, zwerf je een uur rond in de blogosphere. Die overige veertig minuten had je beter aan schrijven kunnen besteden. Geef elke vast terugkerende actie een plaats in de week en ruim er een tijdslot voor in. Door het goed uitdenken en op realistische manier in te roosteren, ben je veel minder tijd aan bloggen kwijt dan de gemiddelde blogger. Dat klinische plannen lijkt misschien niets meer met creativiteit te maken hebben. Maar ik kan je verzekeren dat het veel rust in je hoofd oplevert. Daardoor komen goede ideeën sneller naar boven. Plannen stimuleert creativiteit.

10 thoughts on “Vind een workflow”

  1. Dat vind ik nou mooi: plannen stimuleert creativiteit. Heb je onlangs de 3Doc gezien over “alles wat ze wilden”? Liet met name zien dat onze (?) generatie, tenminste de creatievelingen, een totaal gebrek aan structuur en ritme hebben, en daar vervolgens op vastlopen. Dan roep ik altijd braaf: rust, ritme, regelmaat, juist voor creativiteit. Dat sluit nauw op elkaar aan op jouw (blog)mantra, nietwaar?

  2. Hee Ernst-Jan, kwam vandaag via een Tweet van NRC*Next op je blog. Wat een handige tips! Na me een jaar lang in blogland verdiept te hebben, vooral craft en designblogs, ben ik er zelf een begonnen. Het is ontzettend leuk om te doen, en gaandeweg leer ik en stel ik dingen bij. Heel herkenbaar dat van die reacties. Omdat ik nog niet zo lang blog wordt het vooral gelezen door familie en vrienden. Die reageren vervolgens via de e-mail of als ik ze spreek, maar niet op het blog zelf :) Daar moet ik echt op aandringen. In de VS is dat al veel meer vanzelfsprekend volgens mij.

  3. Dank je voor de bruikbare tips! Ik heb zelf 2 blogs, maar ik kan nog wel wat tips gebruiken. Ik ga me nog wat verder verdiepen hoe ik zaken kan verbeteren. Meer plannen klinkt als een goed idee. Ik met mijn ADHD, kan zo een halve dag in blogs gezogen worden.

  4. Ik heb zelf nu 6 maanden een blog draaien op mijn eigen host. In het engels probeer ik te delen wat ik interessant vind en tegen kom op het internet. Met 50 bezoekers per dag ben ik best te vreden. Zeker na zo’n korte tijd, maar er komen weinig mensen die een reactie achterlaten. En terugkerende bezoekers zijn ook heel laaf. Deze tips zijn hartstikke handig en de reactie van de meeste mensen zijn inspirerend en veel belovend!

  5. Ho Ernst Jan,
    Ik heb al je 12 artikelen gelezen over “startgids voor bloggers”. Zeer bruikbaar en makkelijke tips om toe te passen, dank hiervoor! Ik heb een blog die over workshops en DIY (Do It Yourself) gaat maar deze wil ik graag meer uitbreiden. Ik kan zeker aan de slag met al je tips;-)
    Vriendelijke groeten, Lucie Beck

Share your knowledge