Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth. Foto door Rogier Bos

Click here for English version

Ernst-Jan Pfauth (1986) is uitgever en mede-oprichter van De Correspondent, een advertentievrij journalistiek platform met 48.000 betalende leden en 45 medewerkers. Hij is geobsedeerd door innovatie in media. Daar schrijft hij elke zaterdagmorgen een nieuwsbrief over, waar ruim 2.200 vakgenoten op geabonneerd zijn, en praat er maandelijks over met Alexander Klöpping in hun podcast.

Eerder was Ernst-Jan de eerste hoofdredacteur van The Next Web en hoofd digitaal bij NRC Handelsblad. Hij schreef twee boeken over bloggen en een maandelijkse column over zelfverbetering voor De Correspondent.

Ernst-Jan heeft lezingen gegeven op onder andere South by Southwest (SxSW), The Next Web Conference, The International Journalism Festival en het World Publishers Forum. Op het journalistieke instituut van Harvard en bij New York University gaf hij gastcolleges.

Het Amerikaanse blad Forbes nam Ernst-Jan in 2016 in de lijst van 30 meest interessante Europeanen onder de 30 op. Het Council for the United States and Italy (opgericht door David Rockefeller) nodigde hem in 2016 uit voor de prestigieuze Young Leaders Conference.

Screenshot 2016-03-03 20.15.57

Lezingen over innovatie in media

Ernst-Jan vertelt graag over online innovatie, en hoe u daar met uw organisatie op in kunt spelen.

Het is nu voor elke organisatie mogelijk om een directe band op te bouwen met haar publiek, of dat nu consumenten, andere bedrijven of eigen werknemers zijn. Ernst-Jan kan tijdens een lezing of workshop vertellen hoe, en zijn ervaring met (social) media is goed toe te passen op andere typen organisaties. Onder andere de NOS, IDEO, NTR, Sanoma, Deloitte, Vodafone, Adobe, NCRV, Essent, Mirabeau, Aegon en het Rathenau Instituut gingen u voor.

Deze diashow vereist JavaScript.

Presentator en interviewer

Ernst-Jan is daarnaast een ervaren presentator. Hij presenteert vaak culturele talkshows (zoals Literaturfest en Artfest), en interviewde schrijvers als Donna Tartt, Herman Koch, Jonathan Safran Foer, Connie Palmen en David Sedaris.

Daarnaast interviewde hij op congressen directeuren en vice presidents van onder andere Google, Vodafone, Adobe, Wipro, Accenture, TNT en Endemol.

Voor De Correspondent presenteert hij de theaterprogramma’s, zoals een avond over de toekomst van bankieren met Joris Luyendijk in een uitverkochte Amsterdamse Stadsschouwburg. Ook presenteert Ernst-Jan culturele programma’s onder andere voor de VPRO en De Nationale Opera & Ballet en op festivals als Lowlands en Crossing Border. Daar ontving hij gasten als Joep van Lieshout, Typhoon en Hans van Manen.

Wilt u…

Ernst-Jan Pfauth is ook te vinden op Twitter, Facebook, Medium en LinkedIn.

Nevenfuncties

  • Adviesraad van de omroep NTR, waar Ernst-Jan zes lunchlezingen per jaar geeft over innovatie.
  • Adviesraad van het Frans Hals Museum en de Hallen in Haarlem.
  • Adviesraad van LegalLoyd, een start-up die templates voor juridische contracten aanbiedt.
  • Adviesraad van de jonge patronen van de Nationale Opera en Ballet, om jongeren meer betrokken te krijgen.
  • Interim-voorzitter van stichting studiojux.org, die zich inzet voor eerlijke kledingproductie in Nepal.