Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is mede-oprichter en uitgever van De Correspondent.  Hij is geobsedeerd door journalistieke innovatie. Daar schrijft hij elke zaterdagmorgen een nieuwsbrief over, waar ruim 1.600 vakgenoten op geabonneerd zijn. Eerder was hij oprichtend hoofdredacteur van The Next Web en hoofd digitaal bij NRC Handelsblad. Forbes nam Ernst-Jan in 2016 in de lijst van 30 meest interessante Europeanen onder de 30 op:

Screenshot 2016-03-03 20.15.57

Ernst-Jan begon in 2006 tijdens een stage aan de Verenigde Naties in New York met bloggen over journalistiek. Dat beviel zo goed, dat hij in 2008 stopte met zijn studie communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, om zich volledig op het bloggen te kunnen richten.

Hij was oprichtend hoofdredacteur van The Next Web, een technologieblog dat inmiddels tot de top tien bestgelezen blogs ter wereld hoort, en ging in 2009 aan de slag bij NRC Media. Eerst als nieuwsblogger voor nrc.next, later als hoofd internet van NRC Handelsblad. In de tussentijd schreef hij twee boeken over bloggen.

In 2013 richtte hij samen met Rob Wijnberg, Harald Dunnink en Sebastian Kersten De Correspondent op, een online platform met inmiddels ruim 46.000 leden die met een bijdrage van 60 euro per jaar diepgravende en interactieve journalistiek mogelijk maken.

Naast zijn werkzaamheden als uitgever, interviewt en presenteert hij graag. Zo interviewde hij onder andere Donna Tartt, David Sedaris, Herman Koch en Connie Palmen over literatuur en is hij co-host van kunsttalkshow Artfest over hedendaagse kunst. Daarnaast schrijft hij een tweewekelijkse column over zelfverbetering voor De Correspondent.

Wilt u…

Ernst-Jan Pfauth is ook te vinden op Twitter, Facebook, Medium, LinkedIn en Instagram.