Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth. Foto door Rogier Bos

Click here for English version

Ernst-Jan Pfauth (1986) is uitgever en mede-oprichter van De Correspondent, een advertentievrij journalistiek platform met 59.000 betalende leden en 45 medewerkers. Hij is geobsedeerd door innovatie in media. Daar schrijft hij elke zaterdagmorgen een nieuwsbrief over, waar ruim 4.000 vakgenoten op geabonneerd zijn, en praat er maandelijks over met Alexander Klöpping in hun podcast.

Eerder was Ernst-Jan de eerste hoofdredacteur van The Next Web en hoofd digitaal bij NRC Handelsblad. Hij schreef twee boeken over bloggen en publiceerde in september 2017 het Dankboekeen dagboek voor een tevredener leven.

Ernst-Jan heeft lezingen gegeven op onder andere South by Southwest (SxSW), The Next Web ConferenceThe Columbia Journalism SchoolThe International Journalism Festival en het World Publishers Forum. Op het journalistieke instituut van Harvard en bij New York University gaf hij gastcolleges.

Het Amerikaanse blad Forbes nam Ernst-Jan in 2016 in de lijst van 30 meest interessante Europeanen onder de 30 op. Het Council for the United States and Italy (opgericht door David Rockefeller) nodigde hem in 2016 uit voor de prestigieuze Young Leaders Conference.

Screenshot 2016-03-03 20.15.57

Presentator en interviewer

Ernst-Jan is daarnaast een ervaren presentator. Hij presenteert vaak culturele talkshows (zoals Literaturfest en Artfest), en interviewde schrijvers als Donna Tartt, Herman Koch, Jonathan Safran Foer, Connie Palmen en David Sedaris.

This slideshow requires JavaScript.

Voor De Correspondent presenteert hij de theaterprogramma’s, zoals een avond over de toekomst van bankieren met Joris Luyendijk in een uitverkochte Amsterdamse Stadsschouwburg. Ook presenteerde Ernst-Jan culturele programma’s onder andere voor de VPRO en De Nationale Opera & Ballet en op festivals als Lowlands en Crossing Border. Daar ontving hij gasten als Joep van Lieshout, Typhoon en Hans van Manen.

Wilt u…

Ernst-Jan Pfauth is ook te vinden op Twitter, Facebook, Medium, Goodreads en LinkedIn.