Tools

Op deze pagina deel ik mijn favoriete tools en apps. Ze vallen in twee categorieën uiteen:

  1. We zijn telkens blootgesteld aan de verslavende invloed van sociale media en andere technologieën. De tools op deze pagina beschermen je daartegen en/ of zorgen dat de technologie jou dient, in plaats van andersom.
  2. We leven in een opwindende tijd voor makers. Allerlei AI-aangedreven tools en apps hebben een democratiserende werking. Waar je vroeger miljoeneninvesteringen moest doen om publiek te bereiken, kun je nu in je eentje met handige informatiesystemen, webhops, nieuwsbriefservices en andere software een eenpersoonsimperium opbouwen.

One Sec

Open je socialemedia-apps niet uit verveling, maar bedenk van tevoren wat je er hoopt te vinden. Wil je een berichtje aan iemand sturen? De nieuwste video van je favoriete comedian kijken? Reageren op de comments onder je laatste post? Als je deze apps alleen gebruikt met een voornemen in gedachten, ben je minder gevoelig voor de verslavende zuiging die de technologiebedrijven ontwikkeld hebben. Dit is niet makkelijk, en je gaat sowieso geen honderdprocentscore halen (want hé, je bent een mens!), maar er bestaan apps die een korte blokkade opwerpen als je een socialemedia-app opent. One Sec is de beste. Na een pauze van tien seconden vraagt deze app je wat je intentie is met Instagram of TikTok. Dankzij deze simpele toepassing heb ik uren van mijn leven besteed aan geluksmakers, in plaats van ze cadeau te doen aan technologiebedrijven.

LunchMoney

Als je grip wilt krijgen op je financiën ontkom je er niet aan om je uitgaven stuk voor stuk na te lopen. Dat deed ik altijd in een zelfgebouwd spreadsheet. Maar het geknutsel daarmee begon me steeds meer tegen te staan. Met als gevolg dat ik al een half jaar niet naar m’n uitgaven keek en mijn spaarrekening slonk. Ik wilde mijn financiële grip terug! Maar alle persoonlijke boekhoudprogramma’s die ik in het verleden probeerde, vond ik verschrikkelijk suf, lelijk en ontoegankelijk. Gelukkig is daar mijn podcastvriend Alexander Klöpping, en die adviseerde LunchMoney. Het ziet er mooi uit en werkt met alle Nederlandse bankrekeningen. Gemaakt door één developer, Jen, en zij is superbehulpzaam als je er even niet uitkomt. Echt een aanrader.

Arc

Voor het eerst in tien jaar gebruik ik een nieuwe browser: Arc. De lijst aan vernieuwde features is eindeloos, maar laat ik er twee uitlichten. Je kunt voor elk project, hobby of activiteit een aparte ‘Space’ maken met bookmarks. Zo lijkt het net alsof ik voor elke activiteit een nieuw kantoor inloop. Daarnaast integreert Arc steeds meer zoekmachine- en taalmodelfuncties op vernieuwende wijze in de browser. Zo neemt de browser bij zoekopdrachten je steeds meer werk uit de handen. Niet zelf eindeloos recepten doorploegen op sites vol advertenties, maar gewoon checken welke Arc voor je heeft gevonden en rustig heeft opgemaakt.

Notion

Met dit veelzijdige notitiesysteem kun je makkelijk databases aanmaken. Zo houd ik lessen bij die ik leerde tijdens ontmoetingen, noteer ik ingevingen in een speciale ideëendatabase en verzamel ik gedurende de maand aanbevelingen voor mijn nieuwsbrief. In dit artikel leg ik uitgebreider uit wat Notion zo’n geweldige app maakt, die je echt als ‘operating system’ voor je leven kunt gebruiken.

Readwise

Met deze app kun je gemakkelijk citaten uit ebooks en artikelen opslaan en organiseren. Je kunt er vrijwel elke leesapp – inclusief Twitter – op aansluiten. Als ik op mijn Kindle een boekfragment selecteer, komt het automatisch in mijn Notion te staan.

Reader

Deze leesapp is van dezelfde makers van Readwise. Je kunt er alle ebooks, artikelen en rss-feeds in opslaan die je van plan ben te lezen. Een handige AI-functie helpt je met automatische samenvattingen bij het vastleggen van wat je geleerd hebt. Reader integreert uiteraard naadloos met de highlightfunctie van Readwise.

MacWhisper

Met deze transcriptietool maak ik automatisch transcripties van podcasts en opgenomen vergaderingen en interviews. Die kan ik vervolgens gebruiken om de opgedane kennis vast te leggen. Zie bijvoorbeeld de database met carrièrelessen die ik bouw met Whisper op jongejaren.nl.

Loom

In een inspirerende aflevering van The Tim Ferriss Show vertelde ondernemer Sam Corcos hoe hij zoveel mogelijk van zijn werk delegeert aan maar liefst vier assistenten. Daarvoor is het noodzakelijk dat hij zijn werkproces minutieus vastlegt. Dat doet Sam met een app die het een stuk laagdrempeliger maakt om je kennis vast te leggen: Loom. Met deze app neem je je scherm op en leg je uit wat je aan het doen bent. De ontvanger kan ervoor kiezen of het gewoon af te kijken, of het automatisch-gegenereerde transcript te lezen, of de afspeelsnelheid hoger te zetten.

Todoist

Er zijn wel een paar todo-apps mooier, maar die werken alleen op Apple-devices of hebben geen samenwerkingsfunctie. Todoist werkt op vrijwel elk platform en heeft een prettig minimalistisch design.

1Password

Simpelweg de beste wachtwoordenmanager die ik ken. Met handige deelfuncties en uitstekende integraties op browser- en OS-niveau.

Shopify

De beste webshop-service, en ik heb ze vrijwel allemaal uitgeprobeerd. Inmiddels heb ik drie Shopify-stores draaien en ik heb nog nooit te maken gehad met downtime of andere vormen van betrouwbaarheid. Bij andere, vooral self-hosted, oplossingen had ik daar wel last van.

Substack

Substack

Met Substack verstuur ik mijn nieuwsbrieven Intentioneel Leven en Dankboek. De service is gratis zolang je nieuwsbrief dat ook is. Wat Substack verder aantrekkelijk maakt, is dat de app je nieuwsbrief aan andere gebruikers aanraadt. Door dit netwerkeffect groeit je nieuwsbrief sneller. Een uitgebreidere bespreking van Substack vind je hier.