Hoe je 10.000 abonnees op Substack krijgt

Na zesendertig keer refreshen op één dag stond het er eindelijk: 10.000 abonnees op mijn Substack over intentioneel leven. Toen ik dat trots deelde op Instagram, kreeg ik de vraag hoe je tot zo’n aantal abonnees komt. In dit artikel vertel ik wat de afgelopen zes jaar leerde.

Substack abonnee-aantal
Screenshot van de backstage van mijn Substack

Zes jaar ja, want zolang deed ik erover dit aantal te bereiken.

In 2018 begon ik met het rondsturen van boekentips aan vrienden, collega’s en familie. De nieuwsbrief groeide uit tot een maandelijks lijstje aanbevelingen over intentioneel leven aan een geheel nieuw publiek.

Het geweldige aan een nieuwsbrief is dat je niet afhankelijk bent van sociale media om je publiek te bereiken. Je hebt de e-mailadressen van je publiek en kunt altijd direct in contact met ze komen. Mocht je Substack zat zijn, dan kun je met één druk op de knop alle e-mailadressen exporteren. Die onafhankelijkheid vind ik cruciaal.

Overigens denk ik dat een goede nieuwsbrief in 2024 veel sneller kan groeien, wat me op mijn eerste punt brengt:

Maak gebruik van het netwerkeffect van Substack

Hoewel Substack toen al bestond, verstuurde ik mijn nieuwsbrieven de eerste 5,5 jaar via Mailchimp. Ik werd door de mooie features steeds nieuwsgieriger naar Substack, en daarom begon ik in juni 2023 met het dubbelposten van mijn nieuwsbrief op Mailchimp en Substack. Ik promootte mijn Substack toen nog niet, maar tot mijn grote verbazing meldden zich in drie maanden tijd 250 mensen aan.

Dat kwam omdat Substack in haar app en eigen nieuwsbrieven algoritmische aanbevelingen deelt over Substacks die goed bij de interesse van de ontvanger passen.

Zodra je begint met publiceren en onderstaande tips volgt, zul je merken dat de abonnees door het netwerkeffect binnenstromen:

substack netwerkeffect
Hier zie je het netwerkeffect van mijn Substack

Voor een gratis nieuwsbrief is Substack gratis

Omdat mijn e-maillijst harder groeide op Substack dan op Mailchimp stapte ik in september 2023 in alle vertrouwen over. Wat ook hielp: Mailchimp kostte me rond de 1200 euro per jaar, Substack is gratis.

Substack verdient pas geld aan jou als je een betaalde nieuwsbrief rondstuurt. Dan vangt het tien procent commissie. Maar als je een gratis nieuwsbrief verstuurt, kost Substack je op dit moment niets. Dat kan later natuurlijk veranderen.

Sindsdien heeft het abonneeaantal zich zo ontwikkeld:

Die grote sprong in november komt door dit Volkskrant-artikel over Substack. Die dipjes zijn uitschrijvingen na het versturen van een editie.

Dit zijn mijn tips

  • Kies een aansprekende naam voor je Substack. Niet je eigen naam, want dan abonneren zich alleen mensen die je al kennen. Het beste voorbeeld is natuurlijk ‘Havermelkelite’, maar denk ook aan namen als ‘In Therapie’, ‘I Like to Watch’ en ‘Docupdate’. Zie je nieuwsbrief als een merk.
  • Zorg voor aantrekkelijke vormgeving. Dit staat op mijn eigen todolijstje, haha, maar ik merk als Substack-gebruiker dat een mooi opgemaakte Substack meteen uitstraalt dat de verzender het serieus neemt. Kijk hoe mooi de Substack van Eva Jinek eruit ziet:
  • Kies een genre. Is je nieuwsbrief een publiek moodboard? Is het een verzameling van goede links? Is het openbaar dagboek? Gebruik je het voor de shownotes van je podcast? Bepaal dit en deel vervolgens dit genre heel duidelijk in je Substack-bio. (In dit artikel uit 2017 ga ik verder in op nieuwsbriefgenres)
  • Kies een ritme. Om de nieuwsbrief bijzonder te houden voor mijn lezers schrijf ik maandelijks. Het voordeel van wekelijks schrijven is dat je nieuwsbrief waarschijnlijk sneller groeit, omdat abonnees simpelweg meer edities hebben om te delen.
  • Kies een duidelijk format. Zorg voor een voorspelbare opmaak, indeling en eventueel vaste rubrieken. Omdat ontvangers weten wat ze kunnen verwachten, raakt je Substack eerder in hun ritme. Daar binnen kun je lezers uiteraard wel verrassen. Mijn nieuwsbrieven bestaan altijd uit een lijstje genummerde aanbevelingen.
  • Schrijf een welkomstmail. Deze ontvangen lezers automatisch als ze zich hebben ingeschreven voor je nieuwsbrief. Het is je belangrijkste editie, want je lezer is op dat moment het enthousiast. Link bijvoorbeeld in je welkomstmail naar edities waar je trots op bent. Dit is mijn welkomstmail:
  • Blijf publiceren en leg de drempel niet te hoog. Het gaat om de som van je nieuwsbrieven, niet om losstaande edities.
  • De momenten dat mijn nieuwsbrief het hardst groeide, is als ik te gast was in een podcast/ tv-programma of op een krantensite genoemd werd. Dat is meteen ook het mooie aan een Substack: het geeft nieuw en geïnteresseerd publiek meteen een duurzame manier om je te volgen.
  • Vraag je lezers om je Substack te delen. Na een paar geslaagde edities is het helemaal niet gek om aan je eerste lezers te vragen of ze de nieuwsbrief met hun vrienden willen delen. Zij lezen je met plezier, en waren misschien simpelweg nog niet op het idee gekomen om je aan anderen te tippen. En hoe ga je anders groeien in het begin?
  • Beveel andere Substacks aan via de ‘recommendation functie’. Deze laat ik even aan je zien:
Bekijk de video over Substack en aanbevelingen

Ik blijf dit artikel aanvullen met Substacktips. Als je specifieke vragen hebt, laat het me vooral weten in de comments hierbeneden.

Ben je niet van plan een Substack te schrijven, maar wil je er wel een paar lezen? Hier vind je een lijst met de leukste Nederlandstalige Substacks.