Bedenk nieuwe termen om online op te vallen

Hi, ik ben Ernst-Jan Pfauth, mede-oprichter van De Correspondent en POM. Elke maand schrijf ik een nieuwsbrief over intentioneel leven. Ben je nog geen lid? Geef je hier op:

1. Ik ben al jaren enthousiast over een strategie die zich maar moeilijk laat uitleggen. Soms probeerde ik het in een podcast, maar dat eindigde vaak in een warrig betoog. Afgelopen week besloot ik net zolang achter mijn laptop te blijven zitten tot ik het verhaal eindelijk eens helder had opgeschreven. Het resultaat volgt in punt twee van deze nieuwsbrief, maar eerst nog even dit: zijn er dingen die jij intuïtief gelooft, maar nog niet onder woorden hebt gebracht? Probeer het eens. Ten eerste geeft het je meer inzicht, ten tweede voelt het geweldig als het lukt. 

2. Wanneer je investeert in het vastleggen van je kennis, betaalt deze gewoonte zich op termijn uit. Je leert jezelf beter kennen, verhoogt de kwaliteit van je werk en kan beter samenwerken. ‘Denkdividend’, noem ik dat. In een nieuw artikel beschrijf ik hoe denkdividend aan de basis stond van een media-imperium, het beste restaurant ter wereld en een HR-handboek. Daarna vertel ik hoe jij er ook van kunt profiteren. Lees het op mijn site: Hoe het maken van notities je leven kan veranderen.

3. Laagdrempeligheid helpt bij het vastleggen van je kennis. Daarom gebruik ik de app Loom. Hiermee kun je uitleggen wat er op je scherm te zien is. Weinig werk, wel denkdividend. Zo viel het me op dat veel auteurs geen gebruik maken van een handige promotiefunctie op Substack. Normaal had ik het een gedoe gevonden om uit te schrijven hoe je van die functie kan profiteren. Maar een Loom is snel gemaakt:

4. Na een tip van Ben Kolkman, abonnee van deze nieuwsbrief, keek ik de boekverfilming Le Otto Montagne op Netflix. In de woorden van Ben: “Elk frame is om in te lijsten, net als de verhaallijn.” Aanrader als je houdt van literatuur, Italië en de natuur. 

5. Ik las het boek Aandacht (2023) van psycholoog Gloria Mark. Zij bespreekt alle belangrijke onderzoeken naar digitale afleiding. Zo adviseert ze voor het slapengaan een lijstje te maken van alle openstaande taken in je hoofd. Daar slaap je sneller van in. Kan ik als proefpersoon inmiddels bevestigen!

6. Op Netflix zag ik American Symphony, een ontroerende documentaire over het echtpaar Suleika Jaouad (schrijver) en Jon Batiste (muzikant). Op de dag dat Batiste elf Grammy-nominaties ontvangt, hoort Jaouad dat ze voor de tweede keer een beenmergtransplantatie moet ondergaan. Ik vond het een ontroerende film over ambitie, liefde en gezondheid.

7. Een mooie uitspraak van Jon Batiste over de paradoxale houding die nodig is bij het aangaan van een creatief project: ‘Je moet de wrede realiteit onder ogen zien dat het misschien niet lukt, terwijl je tegelijkertijd een onwankelbaar vertrouwen hebt.’

8. Ik ben goede vragen aan het verzamelen voor de gesprekken met mijn accountability partner. Zoals deze: ‘Zijn er oncomfortabele gesprekken die ik uit de weg ga?’ en ‘Wat is mijn grootste bottleneck voor verdere groei?’

9. Ik las het boek Extremely Online van techjournalist Taylor Lorenz over online makers. Volgens haar onderschatten we de invloed die ‘creators’ hebben op techplatforms. Zij geven Big Tech de creatieve energie en richtten sommige sociale netwerken zelfs te gronde. Net als Traffic van Ben Smith is het een uitstekend chronologisch overzicht van deze eeuw. Alleen lezen als je een medianerd bent.

10. Laatst verprutste ik een interview. Daar kan ik dagenlang van balen. Daarom schreef ik een paar uur later op wat ik van de mislukking leerde en voortaan anders ging aanpakken. Ik voel de teleurstelling nog steeds, maar heb er nu tegelijkertijd ook een positieve associatie mee. 

11. Ik las I Know Why the Caged Bird Sings, het eerste deel van de autobiografie van schrijver Maya Angelou (1928 – 2014). Ze is opgegroeid onder apartheid in het zuiden van de VS. Angelou weet de onbevangen houding van haar jongere zelf weer op te roepen, wat het onrecht dat ze tegenkomt des te confronterender maakt. De laatste zin van het boek vond ik heel wijs: ‘See, you don’t have to think about doing the right thing. If you’re for the right thing, then you do it without thinking.’

12. Tien jaar geleden verzamelde ik foto’s van beroemde schrijvers die schrijven. Salman Rushdie noemde de collectie ‘fascinerend’. Ik was die hobby vergeten, tot ik deze backup met 268 foto’s op Pinterest herontdekte. Veel bladerplezier

13. Ik kwam deze geweldige uitspraak tegen van schrijver Paul Auster: “Stories happen only to those who are able to tell them”.

14. Ik las Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje. Dit boek heeft vrijwel elke literaire prijs gewonnen en – believe the hype – het is zo geweldig dat het me nachtrust kostte. Ik kon gewoon niet stoppen met het lezen van haar bedwelmende, historische legpuzzel.

15. Veel creatievelingen filosoferen in het licht van AI over de toekomstbestendigheid van hun vak. Paul Millerd van Pathless verwacht dat productiviteit minder belangrijk wordt dan originaliteit. Zijn advies: “Verzin, claim of herdefinieer termen om het complexe eenvoudig herkenbaar te maken.” Zo’n zelfbedachte term kan sneller viraal gaan dan een heel artikel. Denk aan de term ‘havermelkelite’, van Jonas Kooyman. Ik deed meteen een poging met de term ‘denkdividend’.

16. Duistere, gladde en bingewaardige serie die ik op HBO keek: Exit van de Noorse publieke omroep. Regisseur Øystein Karlsen gebruikte ter inspiratie een interviewreeks met vier succesvolle beurshandelaren. Deze multimiljonairs maakten voor hun dertigste hun jongensdromen waar en bestrijden sindsdien de verveling met coke, geweld en seks. Misschien is deze serie heel plat, maar in het Noors lijkt alles slimmer. 

17. Nieuwe Substack-tips: Doortje Smithuijsen maakt de meest vernieuwende Substack van het noordelijk halfrond. Mijn favoriete cultuurcriticus Yuki Kho stuurt museum- en kunsttips rond. 

18. De invloed van Spotify-playlists neemt af omdat er vaak geen liefde meer in zit (maar wel een algoritme). Bij dezen de uitzondering die de regel bevestigt: de Nederlands-Toscaanse modearchivaris Marius Hordijk maakt al jarenlang wekelijks een eclectische Spotify Playlist waar ik elke keer nieuwe muziek door ontdek. Heel verzorgd ook, met telkens custom artwork en een inleiding.

Mag ik je nog wat vragen? Ik ben heel benieuwd naar goede voorbeelden van denkdividend. Deel ze vooral in de comments:


Reacties

Eén reactie op “Bedenk nieuwe termen om online op te vallen”

  1. Had een tijdje terug al De Vergeten Soldaat van Anjet Daanje gelezen, na jouw tip. Het Lied ligt ook al een tijdje in de boekenkast, binnenkort maar aan beginnen!

Pfauth.com » Nieuwsbrieven » Bedenk nieuwe termen om online op te vallen