Denkdividend

Denkdividend: hoe het maken van notities je leven kan veranderen

Wanneer je investeert in het vastleggen van je kennis, betaalt deze gewoonte zich op termijn uit in de vorm van dividend. Je leert jezelf beter kennen, verhoogt de kwaliteit van je werk en verdient er geld mee. ‘Denkdividend’, noem ik dat.

In dit artikel vertel ik hoe denkdividend aan de basis stond van een media-imperium, het beste restaurant ter wereld en een HR-handboek. Daarna vertel ik hoe jij er ook van kunt profiteren.

Voorbeeld 1: van boeknotities naar media-imperium

De Amerikaanse schrijver Nat Eliason schrijft van elk boek dat hij gelezen heeft een samenvatting. Inmiddels heeft hij meer dan 300 boekbesprekingen netjes gerubriceerd online staan.

Ik kijk hier met enige jaloezie naar. Want net als Nat lees ik veel, maar ik profiteer daar veel minder van.

Nat laat met zijn boekbesprekingen zien hoe denkdividend werkt: hoe meer je vastlegt, hoe meer die publiek gedeelde kennis voor je gaat werken.

Zo leverde de boekbesprekingen via Google een vaste stroom bezoekers op. Dankzij dat bereik wist Nat zijn auteurschap te vestigen. Daarnaast verdiende hij een aardig zakcentje aan commissies als lezers via zijn site een boek bestelden bij Amazon.

Een paar jaar later gebruikte Nat zijn boeknotities om een populair TikTok-account op te zetten. Binnen zes weken had hij 55.500 volgers (inmiddels 119k) en zeven miljoen views. Zijn TikTok-niche? Boeken uiteraard:

For me, I decided to focus on non-fiction books. I have notes saved and organized from 300+ books which gives me a huge competitive advantage over almost anyone else in the niche.

Inmiddels heeft Nat ook een succesvolle podcast gebouwd op basis van zijn boeknotities.

Zulke gepubliceerde kennis heeft een hefboomwerking. Alle inhoud die je creëert – of het nu gaat om artikelen, podcasts, video’s of iets anders – dienen als een hefboom om je invloed, impact, bereik en omzet te vergroten.

Voorbeeld 2: van een documentje met veelgestelde HR-vragen naar een handboek

In eigen land profiteert HR-expert Roland Grootenboer van denkdividend.

Door systematisch zijn kennis vast te leggen, creëerde hij de basis voor zijn boek Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest dat later dit jaar uitkomt:

  • Elke keer als Roland van een vriend of familielid een HR-vraag ontving, sloeg hij het antwoord dat hij verstuurde op in zijn indrukwekkende Notion-database.
  • Dat scheelde hem in eerste instantie tijd (hij hoefde niet telkens hetzelfde verhaal te tikken)
  • Maar na een tijdje had hij best een indrukwekkende collectie HR-adviezen opgebouwd
  • Die ging hij vervolgens delen op LinkedIn en in een nieuwsbrief Voor bij de koffieautomaat
  • Inmiddels is hij uitgegroeid tot ‘LinkedIn Top Voice’, lezen meer dan 3.000 mensen zijn nieuwsbrief en vormden zijn notities de basis voor een aanstaand boek.

Voorbeeld 3: van een notitieblokje naar het beste restaurant ter wereld

Maar ook als je notities niet publiceert, kun je profiteren van denkdividend.

De wereldberoemde restaurateur Danny Meyer stond aan de basis van het beste restaurant ter wereld, Eleven Madison Park, en fastfoodketen Shake Shack.

Als twintiger was hij nog zoekende naar zijn stijl. Hij wist dat hij de horeca in wilde, maar nog niet hoe hij zich kon onderscheiden.

Daarom maakte hij gewapend met een notitieblokje een reis door Europa. In zijn autobiografie Setting the Table (2006) vertelt Meyer hoe hij al schrijvend patronen in zijn smaak leerde herkennen:

Everywhere, I scrutinized menus and analyzed restaurant design. I scribbled in my journal, chronicling and decoding every component that defined the distinctive allure of a trattoria or ristorante.

Beyond describing dishes I had loved, the journal entries included notes and sketches for lightning fixtures, menus, architecture, flooring, and seating plans, and -tellingly- notes about how I felt treated wherever I slept or dined. I was developing my vision of my future restaurant by getting to know myself.

Danny Meyer – Setting the Table

Op zijn vlucht van Rome naar thuishaven New York bedacht Meyer het plan voor zijn eerste succesvolle restaurant, Union Square Café.

In 2011 gaf Steve Jobs een beroemde afstudeerspeech waarin hij benadrukte hoe belangrijk het was om ‘dots’ te verzamelen en die te ‘connecten’.

Jobs begint meteen over de dots.

Vijf jaar eerder wijdde Meyer hier al een heel hoofdstuk aan. Hij heeft het over ABCD: always be collecting dots. Verzamel systematisch informatie, ook als het niet direct relevant lijkt. Zo leer je patronen herkennen in wat je belangrijk vindt.

Dat kan heel eenvoudig: The New York Times Magazine-journalist Jenna Wortham in haar tijd als technologieschrijver altijd een forse stapel post-its bij de hand. Als ze haar dagelijkse rondje technologieblogs maakte, schreef ze er interessante nieuwe start-ups, investeringsrondes of ondernemers op. Die post-its plakte Wortham in een lange rij op haar bureau en dit visuele overzicht hielp haar om te ontdekken wanneer er een nieuwe technologietrend op doorbreken stond.

Ook als je geen journalist bent, maar bijvoorbeeld consultant, adviseur of directeur is denkdividend in de vorm van patroonherkenning goud waard.

Hoe kan ik mijn kennis op een slimme manier vastleggen?

Over het antwoord op die vraag heeft productiviteitsgoeroe Tiago Forte een heel boek over geschreven: Building a Second Brain (mijn samenvatting vind je hier).

Volgens Forte maken we tijdens het werk vaak een denkfout. We zijn enkel gericht op het eindproduct – een presentatie, paper of plan – maar onderschatten de waarde van de bouwstenen die tot het eindproduct leiden. Bijvoorbeeld:

  • Notities of notulen;
  • Restmateriaal: uit het eindproduct geschrapte informatie die in de toekomst nog wel relevant kan zijn;
  • Antwoorden op vragen die je vaak per mail krijgt;
  • Werk-in-uitvoering: documenten, grafieken en plannen uit oude projecten;
  • Berichten die je op sociale media hebt gedeeld;
  • Highlights uit boeken en artikelen;
  • Documenten van anderen: die je eens ontvangen hebt van een consultant of klant.

Forte noemt deze bouwstenen ‘Intermediate Packets’ en stelt dat wanneer je die goed opslaat, je ze kunt gebruiken voor toekomstig werk.

Zo schreef Forte, als manager bij een bedrijf, altijd lessen op over het aannemen van werknemers. Toen hij jaren later als ondernemer een eerste werknemer aan moest nemen – een doodeng moment – pakte hij dit oude mapje met sollicitatielessen erbij en ontwikkelde op basis daarvan een zorgvuldige aannameprocedure.

Volgens Forte kunnen we productiviteit daarom beter definiëren in termen van ‘bouwstenen’ in plaats van ’taken’. Als je in ’taken’ denkt moet je altijd alles zelf doen en aanwezig zijn, terwijl ‘bouwstenen’ voor je kunnen gaan werken, ook als je er niet bent.

Bijvoorbeeld wanneer je zoals Roland je gehele HR-beleid online zet. Dat deed hij als HR-baas van Blendle, waardoor collega’s en vakgenoten zijn ideeën konden raadplegen, ook als hij vrij was. Het denkdividend: Roland had meer tijd voor ander werk en tegelijkertijd kregen zijn ideeën over HR meer aandacht.

Deze tools maken het makkelijker om van denkdividend te profiteren

Er is een reden dat ik niet zoals Nat Eliason samenvattingen schrijf van álle boeken die ik lees.

Het is verschrikkelijk veel werk.

Hoewel ik ontzettend gemotiveerd ben om van denkdividend te profiteren, doe ik het daardoor minder dan ik zou willen.

Daarom zoek ik altijd naar manieren om het vastleggen van mijn kennis laagdrempeliger te maken. Deze tools helpen me daarbij:

Notion

Met dit veelzijdige notitiesysteem kun je makkelijk databases aanmaken. Zo houd ik lessen bij die ik leerde tijdens ontmoetingen, noteer ik ingevingen in een speciale ideëendatabase en verzamel ik gedurende de maand aanbevelingen voor mijn nieuwsbrief.

Readwise

Met deze app kun je gemakkelijk citaten uit ebooks en artikelen opslaan en organiseren. Als ik op mijn Kindle een boekfragment selecteer, komt het automatisch in mijn Notion te staan.

Reader

Deze leesapp is van dezelfde makers van Readwise. Je kunt er alle ebooks, artikelen en rss-feeds in opslaan die je van plan ben te lezen. Een handige AI-functie helpt je met automatische samenvattingen bij het vastleggen van wat je geleerd hebt. Reader integreert uiteraard naadloos met de highlightfunctie van Readwise.

Whisper

Met deze transcriptietool maak ik automatisch transcripties van podcasts en opgenomen vergaderingen en interviews. Die kan ik vervolgens gebruiken om de opgedane kennis vast te leggen. Zie bijvoorbeeld de database met carrièrelessen die ik bouw met Whisper op jongejaren.nl.

Loom

In een inspirerende aflevering van The Tim Ferriss Show vertelde ondernemer Sam Corcos hoe hij zoveel mogelijk van zijn werk delegeert aan maar liefst vier assistenten. Daarvoor is het noodzakelijk dat hij zijn werkproces minutieus vastlegt. Dat doet Sam met een app die het een stuk laagdrempeliger maakt om je kennis vast te leggen en te profiteren van denkdividend: Loom.

Zo werkt Loom:

  • Je neemt je scherm op en legt uit wat je aan het doen bent.
  • De ontvanger kan ervoor kiezen of het gewoon af te kijken, of het automatisch-gegenereerde transcript te lezen, of de afspeelsnelheid hoger te zetten.
  • Een Loom-video telt als een bouwsteen. Je kunt gemakkelijk in het transcript terugzoeken en je kennis met een groter publiek delen.

Ik profiteerde deze week direct van Looms laagdrempeligheid. Het viel me op dat veel auteurs geen gebruik maken van een handige promotiefunctie in nieuwsbriefdienst Substack. Normaal had ik het gedoe gevonden om uit te schrijven hoe je van die functie kan profiteren.

Maar een Loom is snel gemaakt:

Klik op de afbeelding om mijn Loom te bekijken

De video deelde ik op Substack en een aantal mensen stuurde me al een berichtje dat ze het een handige functie vonden. Denkdividend!

AI gaat dit allemaal veel makkelijker maken

Nieuwe AI-toepassingen gaan ons helpen met het naar bovenhalen van waardevolle informatie uit de kennis die we hebben vastgelegd. Nu al kan ik via de Notion AI-chatbot in gesprek met mijn notities:

Denkdividend met Notion AI

En dit is nog maar het begin.

Denkdividend komt zo voor meer mensen beschikbaar dan ijverige types als Nat, Roland, Danny, Jenna en Sam. Maar vergeet niet: hoe meer je hebt vastgelegd, hoe waardevoller de database waar de AI voor jou op zoek in kan gaan.

Ken jij voorbeelden van denkdividend?

Als je dit nerdbetoog interessant vond, wil ik je uitnodigen een reactie achter te laten, want zulke gedeelde interesses zijn schaars 😉.

Ik ben benieuwd: ken jij goede voorbeelden van denkdividend? Of heb je ideeën hoe je er zelf van zou kunnen profiteren in leven en werk?

De interessantste bijdragen deel ik in mijn nieuwsbrief over intentioneel leven.

Update 14 februari 2024: twee van de beste sitcoms ooit, Seinfeld en Curb Your Enthusiasm, zijn producten van denkdividend.

Update 20 maart 2024: zo kun je ervoor zorgen dat je notities kunt blijven herontdekken.


Reacties

26 reacties op “Denkdividend: hoe het maken van notities je leven kan veranderen”

  1. Hoi,
    Ja ik was maar gewoon ergens begonnen – met boeken lezen en ook op substack dan aantekeningen maken. Mooi hoe je verwoord hebt wat ik kennelijk aan het doen ben haha. Zou leuk zijn als ik ooit rendabel word hiermee. Bedankt voor de tip van Loom, heb het al eventjes getest / aangemeld, fijn.

    1. Haha goed te horen :) Het zo laagdrempelig mogelijk maken is denk ik echt cruciaal. Er zijn vast zat andere mensen die net als jij een Substack willen beginnen maar eindeloos in de planningsfase blijven hangen.

  2. Floor de Heus avatar
    Floor de Heus

    Heel interessant Ernst-Jan, ik herken dat ik mijn hele leven al mijn denkdividend vastleg, maar mijn oplossingen zijn vaak handmatig en scattered (quotes highlighten in kobo plus app en dan overschrijven in een schrift, boeksamenvattingen in een ander schrift, lees en filmtips in Notion, denkmodelschetsen in dagboek, mijn parenting tips in een steeds langer wordende email etc). De integraties en digitaal vastleggen spreken tot mijn verbeelding vanwege het gemak waarmee je het onderhoudt (en dus bijhoudt) en vervolgens deelt. Enige nadeel vind ik dat ook mijn ‘hobby uren’ dan helemaal verschermen…

    1. Wellicht spreekt deze papieren methode van Ryan Holiday je aan Floor: https://pfauth.com/publiceren/maak-notities/

      Het hoeft wat mij betreft niet digitaal, handgeschreven is soms zelfs beter. Alleen mis je dan de voordelen van die AI-toepassingen. Maar misschien heft dat probleem zich ook wel op nadat handschriftherkenning beter wordt…

  3. Het verbaast me dat zo weinig mensen hebben gereageerd, want ik vind het machtig interessant! Ben door jou notion gaan gebruiken, inderdaad handig! En Loom ga ik ook zeker proberen. Ben alleen geen fan van e-readers (doe mij maar echte boeken) en niet gedisciplineerd genoeg om mooie zinnen op te schrijven in een notitieboekje. Maar je zet me zeker aan het denken…

    1. Fijn te horen Eveline!

      Je kunt trouwens met Readwise ook via tekstherkenning onderstreepte zinnen uit papieren boeken scannen, opslaan en doorzoeken.

  4. Casper Schoenmakers avatar
    Casper Schoenmakers

    Aanvullend op je prikkelende artikel komt gedachte op of je wel eens geprobeerd hebt om je denkdividend uit te dragen via training / onderwijs / masterclass. Virtueel zodat het makkelijke toegankelijk is of juist een fysieke ervaring.

    Groet Casper

    1. Hi Casper, nee nog nooit over nagedacht, maar je brengt me wel op ideeën zo!

  5. Ha, ja super interessant. Ik volg je al een tijdje en elke keer als ik je blogs tegenkom, denk ik: ik wil dit ook!

    Mijn nadeel / brug die ik over moet is dat ik houd van het op papier aantekeningen maken, en daardoor nogal opzie tegen het gebruik van Notion om álles, en dan ook, álles, erin te verwerken. Daar heb ik mijn papieren agenda voor, een notitieboekje, mijn journal om in te schrijven, en een soort ‘leefboekje’ waarin ik dit soort interessante blogs maar ook TED-talks of interessante Insta-posts verwerk.

    Kortom: werk aan de winkel ergens.. dank!

    1. Hi Edward, ik denk dat het medium minder belangrijk is, dan de frequentie van opnieuw raadplegen.

      In dit wat oudere artikel ga ik meer op notities maken op papier in, en daar schrijf ik:

      “Nu hoef je alleen nog te bedenken wanneer je het archief induikt. Soms is het vanzelfsprekend dat je oude notities bekijkt. Als ik op reis ga, zoek ik altijd even naar die bestemming in mijn Notion-archief.

      Maar ik heb ook een paar vaste momenten geprikt om door mijn archief te bladeren.

      Gedurende de week schrijf ik na elke werkontmoeting even op wat mijn belangrijkste inzichten waren. Elke vrijdagmiddag krijg ik een pushnotificatie van mijn agenda om die notities na te lopen en er eventueel acties aan te verbinden.

      En zoals Steven Johnson elke paar maanden zijn ‘spark file’ doorleest, ruim ik elk kwartaal een middag in om mijn Notion te organiseren. Dat is nodig, omdat ik niet altijd even gedisciplineerd noteer: ik vergeet erbij te schrijven waarom ik iets opsla of gooi al mijn notities op één grote hoop in de inbox van Notion. Het is nog nooit gebeurd dat ik tijdens een opruimsessie niet een handig idee of citaat tegenkwam dat weer relevant was.

      Kies een vast moment, noteer het in je agenda en grasduinen maar!”

      https://pfauth.com/publiceren/maak-notities/

    2. Een tijd terug ben ik begonnen met het aanleggen van een ‘spark file’ een document waar ik al mijn ideeën, wensen, artikelen en dergelijk bij hou. Na het lezen van het boek ‘building a second Brain’ besefte ik dat dit is wat ik aan het doen was. Het is heel verfrissend om zo af en toe terug te gaan maar dat document om te lezen wat voor ideeën en plannen ik had en wat voor waarde ze nu nog hebben. Wat mij betreft blijft de waarde altijd bestaan. Al is het maar om te zien hoe ik in mijn eigen ontwikkeling ben gegroeid.

      Notion kwam later om de hoek kijken, nadat ik jouw template had gedownload van het persoonlijk manifest, die ik nog altijd, nu 2 jaar later, gebruik om te zien hoe mijn persoonlijke ontwikkeling vordert. Het leerde mij anders te kijken naar de kennis die ik bezit, naar de idealen die ik nastreef, soms drukte het mij met de neus op de feiten en kwam ik erachter dat wat ik opschreef niet is wat ik al deed maar graag wilde doen.

      Met veel plezier lees ik je artikelen, dat begon al bij de correspondent. Nu je eigen blog.

      Inmiddels gebruik ik notion voor veel meer en heb ik daar mijn denkstructeren uitgewerkt, hou ik mijn gedachten bij en ben ik begonnen met het schrijven van één gedicht, zin, quote, woord per dag, om aan het einde van het jaar te zien, wat kan ik hier mee maken?

      Dankjewel

  6. Ik verzamelde vroeg ook al mijn notities en highlights vanuit verschillende apps. Dat leidde tot een hoop werk (want ik wilde alles automatiseren) maar ik merkte ook dat ik daar lui van werd. Immers: alles werd toch opgeslagen dus ik sloeg liever te veel dan te weinig op.

    Uiteindelijk ben ik van alles wat ik wilde opslaan handmatig in mijn eigen woorden gaan opschrijven. In eerste instantie omdat mijn automatiseringen het niet meer deden (of nieuwe services het niet ondersteunden) maar ik merk nu ook dat ik daardoor veel beter onthoud wat ik opgeslagen heb, en al tijdens het opschrijven verder aan het denken ben. Win-win dus!

    Ik ben benieuwd hoe vaak jij je notities/highlights terugleest. Met AI is dat laatste natuurlijk wel een stuk makkelijker geworden.

    1. Heel mooi Volkert, doet me denken aan wat Tiago Forte schrijft over jezelf notities ‘geven’.

      Hij adviseert, wat jij al doet dus:

      Zet er altijd bij waarom je het belangrijk vond. Omschrijf waarom het je aandacht greep. Als een cadeau aan je toekomstige zelf. En:

      “Your notes will be useless if you can’t decipher them in the future, or if they’re so long that you don’t even try. Think of yourself not just as a taker of notes, but as a giver of notes – you are giving your future self the gift of knowledge that is easy to find and understand“

      1. Oh en hoe ik mijn notes ‘revisit’ zal ik een aparte blogpost over schrijven!

        1. Kan niet wachten Ernst-Jan

  7. Super leuk onderwerp. Ik merk dat ik zelf allerlei media door elkaar gebruik, digitaal en papier. De leukste vind ik mijn visitekaartjes. Die had ik ooit laten drukken, maar LinkedIn was altijd handiger, en ik vond het zonde om ze weg te gooien. Dus ik verzamel er quotes, gejatte wijsheden en eigen ervaringen op voor mijn vakgebied. Elke kaartje bevat één wijsheid en een categorie. Vaak geschreven, soms getekend. Vervolgens perforeer ik het kaartje en voeg ik het toe aan een sleutelring. Ik heb er nu 49. Ik kan steeds 1 kaartje voorop leggen. Ik merk dat ik dat doe als ik wrijving ervaar in mijn werk. Dan kies ik vaak een kaartje dat een gevoel beschrijft of een manier van denken. Zo wordt ik bewust van hoe ik op dat moment ben (bijv. gefocust op details) en te beslissen of ik dat inzet (ga tot het gaatje) of wil veranderen (uitzoomen).

    1. Wat een ontzettend originele manier om je notities te blijven herontdekken, heel tof Heleen!

    2. Erg interessant stuk en geïnspireerd door de mogelijkheden. Zelf gebruik ik Notion ook, maar heb nog niet een fijne flow of “template” gevonden om alle bouwstenen in op te slaan… tips?

      Daarnaast ben ik jaren geleden overstapt van notities maken (vergaderingen, afspraken, research, enz) in een Moleskine naar GoodNotes op iPad. In die app kun je ook in handgeschreven tekst zoeken en dat werkt prima. Ook transcriberen werkt redelijk (afhankelijk van handschrift).

      Heeft iemand GoodNotes (of vergelijkbare tool met digitale, handgeschreven notities) al eens gekoppeld aan zijn “tweede brein”.

  8. Bregje Peys avatar
    Bregje Peys

    Geweldig interessant! Ik verzamel al super lang notities, gedachten, screenshots, lijstjes, quotes… alles door elkaar. Heb ook nog heeel veel van de app Wunderlist die niet meer bestaat. Een rommeltje dus. Voel best wel een obstakel om dit alles te gaan organiseren, zal veel inhaalwerk zijn… 😟

    Of.. gewoon NU beginnen met een nieuw bewaarsysteem en alles wat ik al heb laten staat waar het staat…
    THANKS voor je leuke artikelen, word er blij van!

    1. Goed te horen dat je er blij van wordt! :-)

      Ik zou lekker met een schone lei beginnen Bregje. En als je dan een tijdje op weg bent, kun je altijd nog eens door de oude notities grasduinen en overnemen wat je nog steeds raakt.

      1. Hi Bregje (en Ernst-Jan),

        Ik herken je drempel om terug te gaan, organiseren, opnieuw te beginnen volledig!

        Bij mij hielp de boom-planten-metafoor me die drempel over om opnieuw te beginnen: “Het beste moment om een boom te planten was 10 jaar geleden, het tweede beste moment is nu.”

        Wellicht dat dit jou ook helpt Bregje!

  9. Hi Ernst-Jan, dankjewel weer voor dit inspirerende artikel. Gezien mijn voorliefde voor pen en papier, schrijf en teken ik op blanco ansichtkaarten mijn aantekeningen/ learnings. Of het nu van een podcast, een boek of een nieuwsbrief is. Ik blader er regelmatig doorheen en vaak staat zo’n kaartje een tijd als “reminder” op mijn bureau.
    Ik bewonder je gestructureerdheid. Hoe krijg je dat voor elkaar om ook daadwerkelijk iedere week die tijd daarvoor te benutten en niet op te laten slokken door andere zaken?

    1. Dank Marlies! Het gaat niet altijd goed hoor. Maar de beloning als het lukt is zo groot, dat daar een grote motiverende werking vanuit gaat en het steeds makkelijker wordt. Verder heb ik het ook standaard in mijn agenda staan, dat is een eenvoudige manier om het te vergemakkelijken

  10. Ernst-Jan dankjewel.
    Ik ben zo blij met jouw blogs. Nu dit weer!
    Ik wist het niet, had er geen woord voor en zie NU pas dat ik altijd bezig bent dots te verzamelen. En hoe ik daar van hou.
    In 2022 kwam mijn roman Mantel van Wildernis uit. Compleet gedragen door het weefsel van tien jaar verzamelde dots en de verwondering dat er een verhaal aan het groeien was. Uit een koffer vol losse papieren en kattebelletjes. Denkdividend inderdaad; onder de radar, in het achterhoofd, loopt het altijd met me mee. In 2020 besloot ik dat het een boek zou worden dat ik in mijn handen kon houden en had ik het geluk dat een uitgeefster er ja tegen zei. (Jitske Kingma, Elikser).
    Tegenwoordig zet ik alle dots in email berichten aan mezelf en breng die op een gegeven moment onder in documenten die ik in pages aangemaakt heb om het verhaal te dragen wat er aan het groeien is. En het is echt zo, wat iemand hierboven al zei: terwijl ik de dots in de documenten zet schrijft een verhaal dat ik nog niet ken zichzelf. Geloof ik…De belangrijkste ‘tool’ is dat ik er plezier aan beleef.

    1. Wat een mooie manier om die ‘dots’ te verzamelen Berna, en heel tof dat het uiteindelijk tot je roman leidde.

  11. Daniel Schut avatar
    Daniel Schut

    Cory Doctorow, de bekende internetfilosoof, noemde het de memex-methode. En hij schrijft er heul veul boeken mee!

Pfauth.com » Publiceren » Denkdividend: hoe het maken van notities je leven kan veranderen