Wat is Notion en waarom is het ge-wel-dig?

Met Notion kun je je leven en werk organiseren. Het is een ontzettend veelzijdige online app die tegelijkertijd zeer gebruiksvriendelijk is. Mijn notitiesysteem en al m’n projecten leven nu in Notion (en jij kunt ze ook gebruiken!).

Waarom Notion geweldig is

Dit vind ik de vijf grootste voordelen

Sinds een half jaar maak ik Notion Templates, bijvoorbeeld voor het schrijven van een persoonlijk manifest of eentje met alle oefeningen die horen bij intentioneel leven.

Notion is een app waarmee je alle info en kennis van je werk en projecten kunt organiseren. Dit maakt het zo’n fijn programma:

 1. Overzicht: je organiseert al je informatie op één plek, in plaats van op talloze verschillende services als Evernote en Google Drive.
 2. Flexibiliteit: In tegenstelling tot de meeste apps kun je de menu’s en het ontwerp aanpassen naar jouw voorkeuren. Je kunt het programma echt eigen maken.
 3. Makkelijk deelbaar: Je kunt pagina’s en hele workspaces delen met teamgenoten en tegelijkertijd samenwerken in een document.
 4. Tientallen-apps-in-één: de app combineert notities, takenlijsten en projectmanagement in één platform.
 5. Het ziet er mooi uit: de app heeft een fijne esthetiek en is heel clean.

Waar ik Notion voor gebruik

 • Het bijhouden van mijn notities;
 • Het noteren van mijn taken;
 • Het voorbereiden van interviews;
 • Het plannen van mijn podcasts;
 • Het schrijven van een persoonlijk manifest;
 • Het runnen van mijn uitgeverij.

De app is met recht het ‘operating system’ voor mijn leven geworden.

Heel handig: templates

Wat heel handig is: ik kan de tools die goed voor mij werken makkelijk beschikbaar maken met een Notion Template. Met één druk op de knop kun je de tools die ik in Notion ontwikkeld heb ook gebruiken.

Als uitgever vind ik Templates in sommige gevallen superieur aan een boek. Je kunt als lezer namelijk direct met oefeningen aan de slag. Bij een papieren boek moet je onhandig met invullijntjes werken of je vergeet er überhaupt aan toe te komen. Maar in Notion zijn de oefeningen uit een Template meteen onderdeel van je dagelijks leven.

Dit zijn de templates die ik tot nu toe gemaakt heb:


Plezier!

Als uitgever ben ik echt enthousiast over deze nieuwe uitgeefmethode:

 • Je kunt als lezer direct aan de slag met oefeningen
 • Alle templates die je koopt maken meteen deel uit van je dagelijkse Notion-omgeving (in plaats van boeken die verstoffen in je kast of ereader). Je komt er dagelijks weer in aanraking mee.
 • Je kunt makkelijk updates en nieuwe versies uitbrengen
 • Je kunt een Notion template ook als extensie van een boek uitgeven

Heb tot nu toe bijna 1.100 templates verkocht. Dat vind ik best aardig voor zo’n relatief nieuw medium. Benieuwd wat er gebeurt als het programma echt doorbreekt. Daar doen ze in ieder geval hard hun best voor:

Billboard van Notion in New York
Billboard van Notion in New York

Veelgestelde vragen over Notion

Let op: zorg er eerst voor dat je een (gratis) Notion-account hebt voordat je met een template gaat werken. Je maakt er eenvoudig eentje aan op notion.so/signup 

Hoe werkt Notion?

Notion is een programma dat direct in je browser werkt of waar je een app voor kunt downloaden. Op deze pagina vind je hun officiële handleidingen en klik hier voor een handige Nederlandstalige video-uitleg.

Ik kan niet in het template schrijven, hoe komt dat?

Voordat je kunt gaan schrijven, moet je een eigen kopie maken van het template. Dat doe je door rechtsboven op ‘Duplicate’ te klikken. In die nieuwe versie kun je aan de slag. Bekijk hier een videouitleg.

Moet ik betalen voor Notion om je templates te kunnen gebruiken?

Nee, mijn templates werken ook in de gratis versie van Notion.

👉 De links naar Notion op deze pagina zijn affiliatelinks.

Wil je op de hoogte blijven van Notion en mijn nieuwe templates?

Geef je dan op voor mijn nieuwsbrief:

Nieuw: het Notion Template voor Intentioneel Leven
This is default text for notification bar