Wat is Notion en waarom is het ge-wel-dig?

Beginnen met Notion

Met Notion kun je je leven en werk organiseren. Het is een ontzettend veelzijdige online app die tegelijkertijd zeer gebruiksvriendelijk is. Mijn notitiesysteem plus al m’n projecten leven nu in Notion.

✍️ Ben je op zoek naar mijn Notion Templates? Quick links: Intentioneel Leven en Persoonlijk Manifest.

Dit maakt Notion zo’n fijn programma:

 1. Overzicht: je organiseert al je informatie op één plek, in plaats van op talloze verschillende services als Evernote en Google Drive.
 2. Flexibiliteit: In tegenstelling tot de meeste apps kun je de menu’s en het ontwerp aanpassen naar jouw voorkeuren. Je kunt het programma echt eigen maken.
 3. Makkelijk deelbaar: Je kunt pagina’s en hele workspaces delen met teamgenoten en tegelijkertijd samenwerken in een document.
 4. Tientallen-apps-in-één: de app combineert notities, takenlijsten en projectmanagement in één platform.
 5. Het ziet er mooi uit: de app heeft een fijne esthetiek en is heel clean.
 6. Je kunt via hun AI-upgrade in gesprek met je notities. Echt waar, kijk maar:
In gesprek met je Notion chatbot
In gesprek met mijn Notion chatbot

Waar ik Notion voor gebruik

 • Het bijhouden van mijn notities;
 • Het noteren van mijn taken;
 • Het voorbereiden van interviews;
 • Het plannen van mijn podcasts;
 • Het schrijven van een persoonlijk manifest;
 • Het runnen van mijn uitgeverij.

De app is met recht het ‘operating system’ voor mijn leven geworden.

Een van de grootste voordelen is dat je custom dashboards kan maken. Hier zie je bijvoorbeeld een gedeelte van mijn bedrijfsdashboard. Aan de linkerkant heb ik de vrijheid een motiverende video te plaatsen en de andere kolommen laden actiepunten uit twee andere dashboards van me:

Een gedeelte van mijn Notion dashboard
Een goed voorbeeld van hoe flexibel een Notion dashboard in te richten is.

Ook kun je handig templates maken voor dagelijkse checklists. Zie hier bijvoorbeeld een gedeelte van mijn dagelijkse werkchecklist die ik op basis van een inspirerend boek van Tiago Forte heb gemaakt:

Dagelijkse checklist op Notion
Deze checklist verschijnt elke dag vanzelf in mijn Notion

Heel handig: templates

Wat heel handig is: ik kan de tools die goed voor mij werken makkelijk beschikbaar maken met een Notion Template. Met één druk op de knop kun je de tools die ik in Notion ontwikkeld heb ook gebruiken.

Ik vind Notion Templates in sommige gevallen superieur aan een boek. Je kunt als lezer namelijk direct met oefeningen aan de slag. Bij een papieren boek moet je onhandig met invullijntjes werken of je vergeet er überhaupt aan toe te komen. Maar in Notion zijn de oefeningen uit een Template meteen onderdeel van je dagelijks leven.

Dit zijn de templates die ik tot nu toe gemaakt heb:

Als uitgever ben ik echt enthousiast over deze nieuwe uitgeefmethode:

 • Je kunt als lezer direct aan de slag met oefeningen
 • Alle templates die je koopt maken meteen deel uit van je dagelijkse Notion-omgeving (in plaats van boeken die verstoffen in je kast of ereader). Je komt er dagelijks weer in aanraking mee.
 • Je kunt makkelijk updates en nieuwe versies uitbrengen
 • Je kunt een template ook als extensie van een boek uitgeven

Tot nu toe heb ik 1.500 templates verkocht. Dat vind ik best aardig voor zo’n relatief nieuw medium. Benieuwd wat er gebeurt als het programma echt doorbreekt. Daar doen ze in ieder geval hard hun best voor:

Billboard van Notion in New York
Billboard van Notion in New York

Veelgestelde vragen over Notion

Let op: zorg er eerst voor dat je een (gratis) Notion-account hebt voordat je met een template gaat werken. Je maakt er eenvoudig eentje aan op notion.so/signup 

Hoe werkt Notion?

Notion is een programma dat direct in je browser werkt of waar je een app voor kunt downloaden. Op deze pagina vind je hun officiële handleidingen en klik hier voor een handige Nederlandstalige video-uitleg.

Ik kan niet in het template schrijven, hoe komt dat?

Voordat je kunt gaan schrijven, moet je een eigen kopie maken van het template. Dat doe je door rechtsboven op ‘Duplicate’ te klikken. In die nieuwe versie kun je aan de slag. Bekijk hier een videouitleg.

Moet ik betalen voor Notion om je templates te kunnen gebruiken?

Nee, mijn templates werken ook in de gratis versie van Notion.

Ik heb het Persoonlijk Manifest-template gekocht, maar nu wil ik het volledige Intentioneel Leven-template. Kan ik mijn eerste aankoopbedrag terugkrijgen?

In de bevestigingsmail van je aankoop van het Persoonlijk Manifest-template vind je een link naar een document met een kortingscode ter waarde van oorspronkelijke aankoopbedrag. Zo betaal je niet dubbel.