Intentioneel leven

Intentioneel leven is belangrijk, omdat media en reclame ons continu afleiden

Als je intentioneel leeft, kijk je naar de belangrijkste dingen in je leven, bevraag je wat anderen of het kritische stemmetje in je hoofd tegen je zeggen en kies je vervolgens een weg die goed bij je past.

En dat is hard nodig, want als je even niet oplet, leef je precies zoals anderen dat van je verwachten. Daar ben ik the hard way achtergekomen.

Jarenlang streefde ik naar dingen waarvan ik in de media hoorden dat ze me gelukkig zouden maken. Populariteit, rijkdom, succesvoller zijn dan anderen, enzovoort. Daardoor was ik chronisch ontevreden. Ik spiegelde me aan anderen. Was teleurgesteld in mezelf.

Misschien herken je die onrust wel. Ben je altijd bezig met wat er morgen beter kan, en vergeet je te genieten van vandaag.

Waarschijnlijk was ik nog steeds zo door het leven gegaan, als ik me niet kapot was geschrokken door een inzicht van de Amerikaanse onderzoeker Brené Brown.

Het schrikbeeld dat alles voor me veranderde

De Moed van Imperfectie zette me op het spoor van intentioneel leven

Brown interviewde duizenden mensen over geluk. De gelukkige mensen die ze sprak, schreven hun geluk ‘zonder uitzondering’ toe aan ‘dat ze actief dankbaarheid beoefenenden’. Helaas komt dat besef voor veel mensen te laat. Brown schreef in De Moed van Imperfectie over de interviews met mensen die iets verschrikkelijks hadden meegemaakt, zoals het verlies van een kind. Allemaal realiseerden ze zich dat de heel alledaagse momenten vóór de traumatische gebeurtenis de mooiste momenten in hun leven waren. Samen de hond uitlaten, het avondeten, dat soort dingen.

Opeens zag ik het volgende schrikbeeld: dat ik later op mijn sterfbed lag en me dan realiseerde dat ik altijd maar bezig was met wat er beter kon, zonder dat ik het geluk had gezien dat al die tijd voor me lag.

Daarom ging ik zeven jaar geleden op onderzoek uit. Hoe kon ik dit schrikbeeld voorkomen?

Eigenlijk weten we al wat ons gelukkig maakt

Ik las talloze boeken van gedragswetenschappers, filosofen en psychologen. En het gekke was: in al die boeken kwam ik overlap tegen. We weten eigenlijk precies waar we gelukkig van worden:

  • Tijd doorbrengen met familie en vrienden;
  • Anderen helpen;
  • In een flow raken;
  • Betekenisvol werk;
  • Dankbaar zijn voor de dingen die we al hebben en ervaren.

Niet echt een verrassend lijstje toch?

Maar hoe kunnen we er dan naar leven?

De vraag die mij dus ging fascineren: als ik zo goed weet waar ik gelukkig van word, waarom handel ik daar dan niet naar?

Ik kwam tot de volgende conclusie: omdat we de hele tijd worden afgeleid van wat ons voldoening brengt.

We worden de hele tijd bestookt door reclames en (sociale) media die ons vertellen dat we nog populairder, nog slanker, nog rijker moeten worden. We vertellen elkaar graag succesverhalen.

Wapenen tegen afleiding

Terwijl populariteit, vermogen of succes ons geen geluk opleveren. Simpelweg omdat er nooit een punt komt dat het goed genoeg is, simpelweg omdat er altijd wel iemand rijker, populairder of slanker is. Met als gevolg dat je chronisch ontevreden bent met jezelf.

Sociale media blijven ons in het keurslijf van volgers, views en likes drukken

Toch blijven reclames, artikelen en onze sociale omgeving ons aanmoedigen. En blijven sociale media ons in het keurslijf van volgers, views en likes drukken. Dat doen ze omdat het eindeloos veel geld oplevert. Door al die producten die we kopen. Door al die advertenties die we op de socials bekijken.

Hoe kun je voorkomen dat je wordt meegezogen in die maalstroom van activiteiten die je altijd ontevreden houden? Door stil te staan bij wat je wél dagelijks voldoening geeft. Door vervolgens bewust te kiezen voor activiteiten die je wél duurzaam geluk brengen.

Door intentioneel te leven.

Ik heb allerlei oefeningen en rituelen in mijn leven geïntroduceerd die me hier gericht op houden. Zoals het bijhouden van een Dankboek en het schrijven van een persoonlijk manifest.

Intentioneel leven is nooit af

Dat wil niet zeggen dat ik nu intentioneel leef en daarmee de kous af is. De afleiding weerstaan en je richten op betekenisvolle activiteiten is een levenslange uitdaging. Dat is niet erg, dat is wat ons mens maakt. We hebben iets nodig om naar te streven. Iets dat ons leven betekenis geeft.

Voor mij is dat intentioneel leven.

Ik hoop dat het voor jou ook heel waardevol kan zijn.

Intentioneel Leven Notion Template door Ernst-Jan Pfauth

Wil je beginnen met intentioneel leven?

  • Ik heb een Notion Template gemaakt waar alle oefeningen in staan die ik gebruik om intentioneel te leven.
  • Alles wat ik heb ontwikkeld op basis van de literatuur en mijn zoektocht, staat erin.
  • Met 33.000 woorden, tien hoofdstukken en twintig oefeningen.

    Je kunt er direct mee aan de slag: