Categorie: Intentioneel leven

Als je even niet oplet, leef je precies zoals anderen dat van je verwachten. Gewoon, omdat het hoort. Omdat je zo opgevoed bent. Of omdat het je zo verteld wordt in reclames en tijdschriften.

Je rijdt een zo duur mogelijke auto, want zo hoort het. Je probeert eindeloos af te vallen, want zo hoort het. Je zit eindeloos in vergaderingen, want zo hoort het. Als je een gezin krijgt, verlaat je de binnenstad, want zo hoort het.

We kunnen die maatschappelijke reflexen best kritisch bevragen en een ander pad kiezen. Intentioneel leven, noem ik dat. Ja, beetje een anglicisme, maar het beschrijft wel precies wat ik bedoel. Je kijkt naar de belangrijkste dingen in je leven, bevraagt de conventies en kiest een weg die goed bij je past.

Zo leef je naar je waarden en stel je dagelijks geluk centraal.

👉 Begin met dit artikel: Intentioneel leven is belangrijk, omdat media en reclame ons continu afleiden

✍️ Probeer ook: mijn Notion Template (digitaal werkboek) voor Intentioneel Leven.

 • We hebben het gedachtegoed van Maslow verkeerd begrepen

  Alle goede zelfhulp is per definitie sociaal. Want we worden gelukkig van andere mensen helpen en ons verbonden met hen voelen.

  Mensen die een week lang dagelijks een paar keer vijf tot vijftien minuten lang anderen hielpen, waren een halfjaar later gelukkiger dan een groep mensen die dat niet hoefden te doen1. Een hoogleraar in de VS, Jonathan Haidt, ontdekte dat we geluk ervaren als we anderen goede dingen zien doen, zoals het doneren aan een goed doel of een bejaarde helpen met oversteken. Het veroorzaakte bij proefpersonen een ‘aangenaam fysiek warm en tintelend gevoel in de borst’. Haidt noemde dit gevoel ‘elevation’, een vorm van verheffing.2 

  Maar hoe komt het dan dat een van de meest geciteerde wetenschappers in de psychologie, Abraham Maslow, een andere conclusie leek te trekken?

  (meer…)
 • Rucking: een eenvoudige sport met militaire wortels

  In het zéér Amerikaanse maar best motiverende boek The Comfort Crisis las ik over een sport waarin kracht en cardio samenkomen. De sport heet ‘rucking‘ en heeft wortels in het leger. Ik ben enthousiast en omschrijf in dit artikel hoe ik met rucking begin.

  Eerst even over The Comfort Crisis: auteur Michael Easter beschrijft hoe we evolutionair gezien naar comfort streven, maar dat die behoefte zich nu tegen ons keert. We krijgen rotzooi binnen, bewegen te weinig en zoeken tevergeefs geluk door te consumeren. Easter geeft wetenschappelijk onderbouwde tips over onder andere tijd doorbrengen in de natuur en het omarmen van fysiek ongemak.

  Een rugzak met gewichten: dit zijn de voordelen

  Dat laatste is bij rucking zeker het geval. Je loopt namelijk met een rugzak vol gewichten rond. Zo trainen legers wereldwijd hun rekruten. Als rucken voor soldaten werkt, waarom dan niet voor burgers?

  • Met rucking ervaar je conditionele voordelen. Je verbrandt drie keer meer calorieën dan tijdens wandelen.
  • Daarnaast belast je door het extra gewicht spieren in je rug, schouders, buik en benen. Ook moet je constant je schouders naar achterhouden (ideaal voor een nerd als ik) en is je core continue aangespannen.

  Ik zocht naast mijn twee keer krachttraining in de week nog een conditionele work-out. Hardlopen is te blessuregevoelig, wandelen levert te weinig op, fietsen doe ik al veel: rucking is dan een uitkomst.

  In deze video vertel ik er meer over:

  Materiaal van GORUCK

  Ik gebruik deze rugzak. Er zat een patch van de Amerikaanse vlag op. Die heb ik er maar vanaf gehaald.

  Een grote aanjager van de sport is Jason McCarthy. De oud-militair startte het sportmerk GORUCK en organiseert rucking-bijeenkomsten. Het is een sociale sport, want je kunt in tegenstelling tot hardlopen tijdens rucken wel een gesprek voeren.

  Daar kocht ik een rugzak die zich goed leent voor dagelijks gebruik en die ook genoeg gewicht voor een beginner als ik kan hebben.

  Hoe te beginnen met rucking

  Uit GORUCK beginnersgids destilleerde ik het volgende stappenplan door alles om te rekenen naar onze meeteenheden.

  Beginnersgids van GORUCK voor rucking

  1. Startgewicht: 4,5 tot 9 kilo in je rugzak

   Afhankelijk van hoe getraind je bent.

  2. Begin één of twee wandelingen per week van 1,5 tot 3 kilometer.

   Omdat het zo relatief kort is, kun je het makkelijk in je week toepassen.

  3. Bouw de afstand geleidelijk op om overbelasting te voorkomen.

   Wandel elke week 10 procent meer. Zorg ervoor dat je een tempo aanhoudt van 9 tot 12 minuten per kilometer. Haal wat gewicht uit je rugzak als je dit tempo niet haalt.

  4. Voeg elke week 2,25 kilo gewicht toe.

   Dat is ongeveer één baksteen. Volgens GORUCK is als je heel gevorderd bent het maximale gewicht dat je uiteindelijk kunt dragen een derde van je lichaamsgewicht.

  De eenvoud en de voordelen van deze sport spreken me enorm aan. Ik ga ermee beginnen en laat over drie maanden in mijn nieuwsbrief weten hoe het bevalt.

  🎒 Overweeg je met rucking te beginnen? In de POM-community op Telegram wisselen we met een groepje ervaringen uit. Deel ook je ervaring.

  PS. Laten we de naam van deze sport maar niet naar het Nederlands vertalen, haha.

 • Hang overal briefjes op als reclame voor een goed leven

  Neuroloog Oliver Sacks (1933 – 2015) schreef wereldberoemde boeken waarin hij complexe medische problemen begrijpelijk verwoordde voor een groot publiek. Dankzij hem hebben miljoenen mensen een beter begrip van aandoeningen als Gilles de la Tourette, migraine en Parkinson.

  Sacks had er achttien boeken voor nodig om dat te bereiken.

  In zijn autobiografie On the move (2015) vertelt Sacks hoe hij zijn schrijftijd bewaakte:

  ‘Ik heb een notitie opgehangen in mijn huis op City Island om mezelf eraan te herinneren om uitnodigingen af te slaan zodat ik schrijftijd kan behouden.’

  Zo zag dat bordje eruit:

  Foto eigendom van erven Oliver Sacks

  Mede geïnspireerd door Sacks heb ik overal in mijn kantoor briefjes als reclame voor een goed leven.

  In mijn dagboek zit een bladwijzer met de tekst ‘het is een avontuur’, de achtergrond van mijn telefoon toont een citaat over vaderschap, in mijn broekzak zit een muntje met daarop de tekst ‘memento mori’ en naast mijn bureau hangt een prikbord met daarop mijn favoriete werkmotto’s (zoals Hemingway’s ‘the first draft of anything is shit’ en ja, ook ‘nee!’) plus een cartoon van Tim Urban die me eraan herinnert dat er niemand met mij bezig is:

  Tim Urban
  Tekening van Tim Urban (Wait but Why)

  Met het risico dat ik mijn particuliere eigenaardigheid opfluf tot een maatschappelijke observatie: ik denk dat het cruciaal is om in een wereld vol afleiding je aandacht te richten op wat je waardevol vindt.

  Ik herinner mezelf eraan dat ik geluk niet vindt in bezit, om niet te vallen voor een verleidelijke reclame.

  Ik herinner mezelf eraan om dankbaar te zijn voor wat ik heb, als ik op Instagram jaloezie voel.

  Ik herinner mezelf eraan dat je niet ‘in de stemming hoeft te zijn’ om goede stukken te kunnen schrijven, als ik tijdens een moeizame schrijfsessie mijn mail wil checken ter afleiding.

  Als ik eerlijk ben, voelt het af en toe compulsief, al die briefjes gericht aan mezelf. Kan ik niet lekker met het moment meedeinen? M’n ‘energie volgen’? In ‘het moment’ zijn? Gewoon leven!

  Dat klinkt in eerste instantie aanlokkelijk en ergens wel wijs. Maar als ik langer over nadenk, kom ik tot de conclusie dat het ook naïef is.

  Ik denk dat wanneer je maar gewoon meedeint, je de hele tijd wordt afgeleid van wat het leven echt de moeite waard maakt.

  Neem sociale media, de tijdspons van ons leven. Die platforms zijn niet ontwikkeld om ons gelukkig te maken of op het verdiepen van relaties, maar op het consumeren van content waar die bedrijven zoveel mogelijk geld aan verdienen. Duizenden developers en ontwerpers hebben erover nagedacht hoe ze je daar zo verslaafd mogelijk aan krijgen.

  In de roman Brave New World van Aldous Huxley is de elite verslaafd aan soma. Een drugs die je een gelukzalig gevoel geeft, maar je tegelijkertijd ontneemt van elke aandrang tot initiatief.

  We zijn omringd door soma-aanbieders.

  Als je niet telkens stilstaat en jezelf terugcorrigeert naar wat je belangrijk vindt, wordt je meegezogen in een maalstroom van activiteiten die je nooit voldoening geven, maar waar een ander geld aan verdient.

  Als je besluit de strijd met jezelf aan te gaan en minder tijd door te brengen op sociale media, en in plaats daarvan meer aandacht schenkt het voeren van goede gesprekken of het beoefenen van een andere activiteit je een diepe voldoening geeft, dan kies je voor een goed leven.

  Jezelf constant herinneren aan wat je waardevol vindt, is inherent betekenisvol. Het geeft richting en het zorgt ervoor dat je leeft naar je waarden.

  Het lijkt me niet iets om in je laatst dagen spijt van te krijgen. Eerder iets om, net als Sacks in zijn autobiografie, trots op terug te kijken.

  ✍️ Lees ook: Neuroloog Oliver Sacks over het plezier van schrijven

 • Levensadvies van Silicon Valley-fluisteraar Kevin Kelly

  Kevin Kelly is een wereldberoemde technologiedenker, behalve in Nederland. De man die ooit schreef voor Steve Jobs-bijbel Whole Earth Catalog en de eerste hoofdredacteur van Wired was, is hier grotendeels onbekend.

  Maar niet onbemind! Ik lees al jaren met plezier zijn blog en zijn artikel ‘A Thousand True Fans’ veranderde in 2008 mijn leven.

  De beste man is de zeventig gepasseerd en het staat hem daarom vrij een boek uit te brengen met de volgende titel: Excellent Advice for Living: Wisdom I Wish I’d Known Earlier.

  Kevin Kelly
  Wel jammer van de cover. Ik had het uitgeven in de vormgeving van een moderne bijbel

  In het boek deelt Kelly meer dan vierhonderd aforismen met levenswijsheden. Hij schreef ze voor zijn zoon en verwoordde de lessen zo beknopt mogelijk.

  Het is een heerlijke verzameling geworden van wijsheden, habits en hacks rond de volgende thema’s:

  • Goed mens zijn voor de mensen om je heen
  • Goed vragen kunnen stellen en luisteren
  • Goed doelen kunnen stellen
  • Goed kunnen leren
  • Goed je excuses kunnen aanbieden
  • Goed je interesses kunnen ontdekken en volgen

  Met POM wijdden we een hele aflevering aan het boek. In dit artikel deel ik mijn favoriete citaten.

  Neem bedrog op de koop toe

  Kevin Kelly heeft goed mensbeeld; hij gelooft in de goedheid van de mens. En de slechtheid van de mens moet je volgens hem op de koop toenemen.

  Getting cheated occasionally is the small price for trusting the best of everyone, because when you trust the best in others, they generally treat you best.

  Kevin Kelly

  Gebruik je verbeelding

  Denk groot, nee, nog groter!

  Anything real begins with the fiction of what could be. Imagination is therefore the most potent force in the universe. And you can get better at it. It’s the one skill in life that benefits from ignoring what everyone else knows.

  Kevin Kelly

  Zo denk je als een optimist:

  Over the long term, the future is decided by optimists. To be an optimist you don’t have to ignore the multitude of problems we create; you just have to imagine how much our ability to solve problems improves.

  Kevin Kelly

  Weet je het even niet meer? Denk dan zoals toen je klein was:

  That thing that made you weird as a kid could make you great as an adult — if you don’t lose it.

  Kevin Kelly

  Wil je met onderstaande wijsheid oefenen? Gebruik het fear-setting-model van Tim Ferriss:

  Fully embrace “what is the worst that can happen?” at each juncture in life. Rehearsing your response to the “worst” can reveal it as an adventure, and rob it of its power to stall you.

  Kevin Kelly

  Ik moest hier aan denken toen ik laatst naar de geweldige voorstelling van comedian Kasper van der Laan ging:

  Revisioning the ordinary is what art, literature, and comedy do. It costs nothing but five minutes of time to elevate the ordinary into magical treats simply by the art of noticing them.

  Kevin Kelly

  Urgentie is de vijand!

  Don’t ever respond to a solicitation or a proposal on the phone. The urgency is a disguise.

  Kevin Kelly

  Don’t be governed by the urgent; focus on the important. The urgent is a tyrant. The important should be your king. Down with tyranny of the urgent!

  Kevin Kelly

  Uiteindelijk komt het leven neer op zoveel mogelijk tijd doorbrengen in de rechterbovenhoek:

  Een paar lekkere lifehacks voor de afwisseling

  If you are looking for something in your house, and you finally find it, when you’re done with it, don’t put it back where you found it. Put it back where you first looked for it.

  Kevin Kelly

  Dit heb ik als manager zo vaak gezegd (ja, cringe, I know):

  There is no such thing as being “on time.” You are either late or you are early. Your choice.

  Kevin Kelly

  De belangrijkste reden waarom ik blog:

  The best way to learn anything is to try to teach what you know.

  Kevin Kelly

  In Godsnaam, misschien moeten we dit op een billboard laten zetten:

  Never ask someone if they are pregnant. Let them tell you.

  Kevin Kelly

  Leer jezelf begrijpen

  Onplezierige spiegel:

  A great way to understand yourself is to seriously reflect on everything you find irritating in others.

  Kevin Kelly

  You can’t change your past, but you can change your story about it. What is important is not what happened to you, but what you did about what happened to you.

  Kevin Kelly

  Goede gesprekspartner 101

  Rule of 3 in conversation: To get to the real reason, ask a person to go deeper than what they just said. Then again, and then once more. The third time’s answer is the one closest to the truth.

  Kevin Kelly

  Every person you meet knows an amazing lot about something you know virtually nothing about. Your job is to discover what it is, and it won’t be obvious.

  Kevin Kelly

  Dit heb ik in mijn kantoor hangen:

  Your growth as a conscious being is measured by the number of uncomfortable conversations you are willing to have.

  Kevin Kelly

  Feedback is een cadeautje

  If you ask for someone’s feedback; you’ll get a critic. But if instead, you ask for advice, you’ll get a partner.

  Kevin Kelly

  Your best response to an insult is “You’re probably right.” Often they are.

  Kevin Kelly

  Ook handig om te onthouden als je zelf feedback geeft:

  When someone tells you something is wrong, they’re usually right. When they tell you how to fix it, they’re usually wrong.

  Kevin Kelly

  Maar negeer anderen

  Ignore what others may be thinking of you, because they aren’t.

  Kevin Kelly

  In die geest, deze cartoon hangt ook in mijn kantoor:

  It doesn’t matter how many people don’t get you or your work. The only thing that counts is how many do.

  Kevin Kelly

  If you can avoid seeking approval of others, your power is limitless.

  Kevin Kelly

  Ook mooi in die geest:

  It is amazing what you can accomplish if you do not care who gets the credit.

  Harry S Truman

  Lekker werken met Kevin

  Mijn leven is een aaneenrijging van kunstmatige deadlines om deze reden:

  Always demand a deadline. A deadline weeds out the extraneous and the ordinary. It prevents you from trying to make it perfect, so you have to make it different. Different is better.

  Kevin Kelly

  Dit herken ik direct van grote campagnes en boeklanceringen:

  Be prepared: When you are done with the first 90% of any large project, you’ll still have the second 90% of details to finish. Houses and films are famous for having two 90%s.

  Kevin Kelly

  Efficiency is highly overrated; Goofing off is highly underrated. Regularly scheduled sabbaths, sabbaticals, vacations, breaks, aimless walks and time off are essential for top performance of any kind. The best work ethic requires a good rest ethic.

  Kevin Kelly

  Opvoedadvies ter afsluiting

  When a child asks an endless string of “why?” questions, the smartest reply is, “I don’t know, what do you think?”

  Kevin Kelly

  Lees vooral het hele boek! Excellent Advice for Living: Wisdom I Wish I’d Known Earlier van Kevin Kelly.

 • Intentioneel leven is belangrijk, omdat media en reclame ons continu afleiden

  Als je intentioneel leeft, kijk je naar de belangrijkste dingen in je leven, bevraag je wat anderen of het kritische stemmetje in je hoofd tegen je zeggen en kies je vervolgens een weg die goed bij je past.

  En dat is hard nodig, want als je even niet oplet, leef je precies zoals anderen dat van je verwachten. Daar ben ik the hard way achtergekomen.

  Jarenlang streefde ik naar dingen waarvan ik in de media hoorden dat ze me gelukkig zouden maken. Populariteit, rijkdom, succesvoller zijn dan anderen, enzovoort. Daardoor was ik chronisch ontevreden. Ik spiegelde me aan anderen. Was teleurgesteld in mezelf.

  Misschien herken je die onrust wel. Ben je altijd bezig met wat er morgen beter kan, en vergeet je te genieten van vandaag.

  Waarschijnlijk was ik nog steeds zo door het leven gegaan, als ik me niet kapot was geschrokken door een inzicht van de Amerikaanse onderzoeker Brené Brown.

  Het schrikbeeld dat alles voor me veranderde

  De Moed van Imperfectie zette me op het spoor van intentioneel leven

  Brown interviewde duizenden mensen over geluk. De gelukkige mensen die ze sprak, schreven hun geluk ‘zonder uitzondering’ toe aan ‘dat ze actief dankbaarheid beoefenenden’. Helaas komt dat besef voor veel mensen te laat. Brown schreef in De Moed van Imperfectie over de interviews met mensen die iets verschrikkelijks hadden meegemaakt, zoals het verlies van een kind. Allemaal realiseerden ze zich dat de heel alledaagse momenten vóór de traumatische gebeurtenis de mooiste momenten in hun leven waren. Samen de hond uitlaten, het avondeten, dat soort dingen.

  Opeens zag ik het volgende schrikbeeld: dat ik later op mijn sterfbed lag en me dan realiseerde dat ik altijd maar bezig was met wat er beter kon, zonder dat ik het geluk had gezien dat al die tijd voor me lag.

  Daarom ging ik zeven jaar geleden op onderzoek uit. Hoe kon ik dit schrikbeeld voorkomen?

  Eigenlijk weten we al wat ons gelukkig maakt

  Ik las talloze boeken van gedragswetenschappers, filosofen en psychologen. En het gekke was: in al die boeken kwam ik overlap tegen. We weten eigenlijk precies waar we gelukkig van worden:

  • Tijd doorbrengen met familie en vrienden;
  • Anderen helpen;
  • In een flow raken;
  • Betekenisvol werk;
  • Dankbaar zijn voor de dingen die we al hebben en ervaren.

  Niet echt een verrassend lijstje toch?

  Maar hoe kunnen we er dan naar leven?

  De vraag die mij dus ging fascineren: als ik zo goed weet waar ik gelukkig van word, waarom handel ik daar dan niet naar?

  Ik kwam tot de volgende conclusie: omdat we de hele tijd worden afgeleid van wat ons voldoening brengt.

  We worden de hele tijd bestookt door reclames en (sociale) media die ons vertellen dat we nog populairder, nog slanker, nog rijker moeten worden. We vertellen elkaar graag succesverhalen.

  Wapenen tegen afleiding

  Terwijl populariteit, vermogen of succes ons geen geluk opleveren. Simpelweg omdat er nooit een punt komt dat het goed genoeg is, simpelweg omdat er altijd wel iemand rijker, populairder of slanker is. Met als gevolg dat je chronisch ontevreden bent met jezelf.

  Sociale media blijven ons in het keurslijf van volgers, views en likes drukken

  Toch blijven reclames, artikelen en onze sociale omgeving ons aanmoedigen. En blijven sociale media ons in het keurslijf van volgers, views en likes drukken. Dat doen ze omdat het eindeloos veel geld oplevert. Door al die producten die we kopen. Door al die advertenties die we op de socials bekijken.

  Hoe kun je voorkomen dat je wordt meegezogen in die maalstroom van activiteiten die je altijd ontevreden houden? Door stil te staan bij wat je wél dagelijks voldoening geeft. Door vervolgens bewust te kiezen voor activiteiten die je wél duurzaam geluk brengen.

  Door intentioneel te leven.

  Ik heb allerlei oefeningen en rituelen in mijn leven geïntroduceerd die me hier gericht op houden. Zoals het bijhouden van een Dankboek en het schrijven van een persoonlijk manifest.

  Intentioneel leven is nooit af

  Dat wil niet zeggen dat ik nu intentioneel leef en daarmee de kous af is. De afleiding weerstaan en je richten op betekenisvolle activiteiten is een levenslange uitdaging. Dat is niet erg, dat is wat ons mens maakt. We hebben iets nodig om naar te streven. Iets dat ons leven betekenis geeft.

  Voor mij is dat intentioneel leven.

  Ik hoop dat het voor jou ook heel waardevol kan zijn.

  Intentioneel Leven Notion Template door Ernst-Jan Pfauth

  Wil je beginnen met intentioneel leven?

  Ik heb een Notion Template gemaakt waar alle oefeningen in staan die ik gebruik om intentioneel te leven.

  Alles wat ik heb ontwikkeld op basis van de literatuur en mijn zoektocht, staat erin. Met 33.000 woorden, tien hoofdstukken en twintig oefeningen.

  Je kunt er direct mee aan de slag:

 • Ik zal altijd méér willen. Hoe vaak ik ook in mijn Dankboek schrijf

  In mijn zoektocht naar intentioneel leven merk ik dat een spanning tegenkom.

  Het is in de psychologie en gedragswetenschappen aangetoond dat het najagen van succes ons niet gelukkig maakt. Ik herken dat uit persoonlijke ervaring. Soms lijk ik wel chronisch ontevreden omdat ik alleen maar denk aan ongerealiseerde dromen. Terwijl ik zoveel heb om dankbaar voor te zijn.

  Altijd maar meer willen diende voor de prehistorische mens een duidelijk doel: overleven. Maar in de moderne westerse wereld lijkt het een ideaal recept om structureel ongelukkig te zijn met wat je nog niet hebt.

  Als ik streef naar iets wat ik nog niet heb, ben ik per definitie ongelukkig met mijn huidige situatie. Als een hamster in een rad.

  Om het nog erger te maken: we weten uit onderzoek en levenservaring dat het behalen van een succes ons alleen maar even een korte kick geeft. Daarna willen we weer meer. Een nieuw huis, een grote promotie: even was ik er blij mee. Toen dacht ik: what’s next?

  Zoals Harry Mulisch schreef in De ontdekking van de hemel:

  “Als je eindelijk hebt bereikt wat je wilde bereiken, is het niet meer wat je wilde bereiken, maar eenvoudig datgene wat je hebt bereikt. Dan is het vanzelfsprekend geworden. Wat je wint verlies je eigenlijk, welbeschouwd.

  Daarom geloof ik zo in het beoefenen van dankbaarheid. Voldoening vindt je door je blik te richten op wat je al wél hebt. Schrijven in mijn Dankboek helpt me daar dagelijks bij.

  Maar dat is niet het einde van het verhaal.

  Ik zal altijd méér willen…

  Hoe vaak ik ook in mijn Dankboek schrijf.

  Want het is mens eigen om altijd op zoek te zijn naar nieuwe dingen. Die natuurlijke aard valt niet te ontkennen.

  De menselijke drift om meer te willen, om vooruitgang te boeken, brengt ons ook veel goeds. Zowel op individueel als op maatschappelijk niveau. Het streven naar iets, het visualiseren van een toekomst, in opstand komen tegen onrecht: al die activiteiten maken ons mens. Onze dromen en verlangens vormen onze identiteit.

  Dat is de spanning die ik bedoelde: ik weet dat het najagen van succes geen voldoening brengt, maar dat streven is tegelijkertijd de basis van menszijn.

  Hoe kan ik met die spanning omgaan?

  De afgelopen zeven jaar – eigenlijk sinds ik vader werd – heb ik met die vraag geworsteld.

  Ik denk dat in de buurt ben gekomen van een antwoord. En dat is niet: onderdruk je verlangens.

  De uitdaging zit er denk ik in om te veranderen waar ik naar verlang

  In het verleden richtten vrijwel al mijn ambities zich op populariteit en invloed. Méér lezers, méér aandacht op sociale media. Ik zal er nooit genoeg van hebben, want er is altijd wel iemand populairder of invloedrijker. Er is altijd wel iemand om jaloers op te zijn.

  Maar als ik zorgvuldiger ben in waar ik naar streef, kan ik wel voldoening vinden.

  Als ik streef naar activiteiten die inherent betekenisvol zijn. Zoals het helpen van anderen, tijd doorbrengen met dierbaren, plezier hebben in je werk om de intrinsieke waarde ervan, zorgen voor mensen en dingen om me heen, het leren van nieuwe vaardigheden en contact met mijn directe leefomgeving.

  Als ik daar naar streef, ben ik een streber die sowieso succesvol is. Want deze activiteiten zijn inherent waardevol, los van of ik een bepaald punt bereikt.

  Het maakt niet uit hoeveel ik geniet van werk of zorg. Het feit dat ik het alleen al doe, heeft betekenis en geeft me daardoor voldoening.

  Ik kan dus op een gezonde manier wildambitieus zijn. Daarin volg ik mijn menselijke natuur. Maar evolutionair is het onzinnig om nog te blijven streven naar klassiek statusverhogende concepten. Ik wil ervoor zorgen dat mijn ambities zich richten op betekenisvolle activiteiten.

  Naschrift: Dat doe ik aan de hand van oefeningen als het schrijven van een persoonlijk manifest, het maken van een jaarplan, het stellen van wekelijkse vragen aan mezelf en het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek. Al deze oefeningen heb ik samengebracht in een digitaal werkboek dat jij ook kunt gebruiken.

 • Met dit eenvoudige notitiesysteem leg je supersnel ideeën vast

  Notities zijn de voeding van creativiteit. Als een idee me te binnenschiet, noteer ik het zo snel mogelijk om te voorkomen dat het vervliegt.

  In deze gids vertel ik waarom frictieloos noteren belangrijk is en hoe je met een paar eenvoudige apps een supersnel notitiesysteem kunt opzetten.

  (meer…)
 • Voor iedereen die zichzelf te hoge standaarden oplegt, heeft Oliver Burkeman dit advies

  Soms past de nieuwsbrief van Oliver Burkeman zo goed bij me dat ik vermoed dat hij alleen voor mij schrijft*. Afgelopen weekend was het weer raak. Burkeman deelt goed voornemen voor lezers die veel met productiviteit bezig zijn: wees minder hard voor jezelf.

  Dat klinkt als een open deur, maar hij weet het heel intelligent en precies te verwoorden.

  Als je vaak bezig bent met hoe je meer uit het leven kunt halen, ben je waarschijnlijk het type dat bikkelhard voor zichzelf is en waar het spook van zelfkritiek altijd rondwaart.

  Je hoeft er dan niet bang te zijn dat je ooit een type wordt dat geen verantwoordelijkheid voor je eigen situatie neemt. Je mag er wel bang voor zijn dat je het voor jezelf nooit genoeg gaat doen. Dat je chronisch ontevreden door het leven loopt en geobsedeerd bent met het doorbreken van je comfortzone. Met ‘Do one thing that scares you everyday’ als persoonlijk motto.

  Herkenbaar?

  (meer…)
 • Toeval kun je inroosteren

  Heb je een bomvolle agenda, dichtgetimmerd met de ene na de andere meeting? Voor willekeurige koffie-afspraken is geen ruimte.

  Of ben je iemand die zijn agenda als een tempel ziet en zoveel mogelijk afspraken uit de weggaat? Willekeurige en dus inefficiënte koffie-afspraken komen er niet in.

  In beide agenda’s is de kans op toeval of geluk weggenomen.

  In een interviewpodcast met investeerder Andrew Wilkinson (Tiny) hoorde ik hem en de twee medepresentatoren hun zeer efficiënte schema’s bespreken.

  En wat ze daardoor mistten. Namelijk: de kans op een onverwacht mooie of nuttige ontmoeting.

  (meer…)
 • Soepele overgangszinnetjes om ongemak te voorkomen

  Je krijgt een vraag die je eigenlijk niet wilt beantwoorden. Te privé. Te gevoelig.

  Of je zit in een zakelijk gesprek en je wilt de overgang maken van koetjes-kalfjes naar het échte onderwerp.

  Hoe doe je dat zonder dat het ongemakkelijk wordt?

  (meer…)
 • Schrijf een persoonlijk manifest voor richting in je werk en leven

  Mis je een focus in je werk? Zeg je vaak ‘ja’ tegen dingen waar je later spijt van krijgt? Wil je meer tijd besteden aan activiteiten die je voldoening geven?

  Schrijf dan een persoonlijk manifest. Een tekst die ten grondslag ligt aan alles wat je doet.

  Acht maanden geleden heb ik er zelf één geschreven. Het heeft me richting gegeven, bijvoorbeeld als ik voor lastige dilemma’s stond. Elke keer als ik het manifest lees, krijg ik er energie van.

  Daarom deel ik het persoonlijke manifest nu graag met jou. Ik heb ook een betaald Notion template gemaakt om makkelijk in te vullen. Dit kun je in het artikel verwachten:

  (meer…)
 • Acht inzichten over de psychologie van geld

  ‘Niemand is gek’. Dat is het belangrijkste inzicht dat Morgan Housel lezers van zijn boek De Psychologie van Geld wil meegeven.

  Dat lijkt af en toe natuurlijk wel zo. Als je van een vriend hoort dat hij al zijn vermogen cash op een bankrekening heeft staan. Of een vriendin die niet belegt maar liever haar hypotheek volledig aflost.

  Dan kan dat op jou gek overkomen. Want je hebt andere ideeën over geld.

  Dat is precies het punt, schrijft Housel: we worden allemaal gevormd door onze jeugdervaringen met geld. Voor iemand die altijd in armoede heeft geleefd, is een grote financiële buffer vanzelfsprekend. Iemand die door een onveilige jeugd onafhankelijkheid het allerbelangrijkst vindt, wil wellicht niet afhankelijk zijn van een hypotheekbank.

  Toch zijn er bepaalde inzichten waar iedereen wat aan heeft. Vergelijk het met een dokter: zij behandelt elke patiënt anders, maar gebruikt de medische wetenschap als basis. Die basis, maar dan voor geld, heeft Housel in een lekker beknopt boek opgeschreven. Dan kun je vervolgens zelf besluiten hoe je het in je financiële leven wilt toepassen.

  “Helpt me dit om goed te slapen ’s nachts?” is de beste universele richtingaanwijzer voor alle financiële beslissingen.

  (meer…)