Categorie: Intentioneel leven

Als je even niet oplet, leef je precies zoals anderen dat van je verwachten. Gewoon, omdat het hoort. Omdat je zo opgevoed bent. Of omdat het je zo verteld wordt in reclames en tijdschriften.

Je rijdt een zo duur mogelijke auto, want zo hoort het. Je probeert eindeloos af te vallen, want zo hoort het. Je zit eindeloos in vergaderingen, want zo hoort het. Als je een gezin krijgt, verlaat je de binnenstad, want zo hoort het.

We kunnen die maatschappelijke reflexen best kritisch bevragen en een ander pad kiezen. Intentioneel leven, noem ik dat. Ja, beetje een anglicisme, maar het beschrijft wel precies wat ik bedoel. Je kijkt naar de belangrijkste dingen in je leven, bevraagt de conventies en kiest een weg die goed bij je past.

Onderstaande artikelen helpen je met intentioneel leven. Lees bijvoorbeeld hoe het streven naar financiële onafhankelijkheid mij helpt met intentioneel leven.

 • Toeval kun je inroosteren

  Heb je een bomvolle agenda, dichtgetimmerd met de ene na de andere meeting? Voor willekeurige koffie-afspraken is geen ruimte.

  Of ben je iemand die zijn agenda als een tempel ziet en zoveel mogelijk afspraken uit de weggaat? Willekeurige en dus inefficiënte koffie-afspraken komen er niet in.

  In beide agenda’s is de kans op toeval of geluk weggenomen.

  In een interviewpodcast met investeerder Andrew Wilkinson (Tiny) hoorde ik hem en de twee medepresentatoren hun zeer efficiënte schema’s bespreken.

  En wat ze daardoor mistten. Namelijk: de kans op een onverwacht mooie of nuttige ontmoeting.

  (meer…)
 • Soepele overgangszinnetjes om ongemak te voorkomen

  Je krijgt een vraag die je eigenlijk niet wilt beantwoorden. Te privé. Te gevoelig.

  Of je zit in een zakelijk gesprek en je wilt de overgang maken van koetjes-kalfjes naar het échte onderwerp.

  Hoe doe je dat zonder dat het ongemakkelijk wordt?

  (meer…)
 • Schrijf een persoonlijk manifest voor richting in je werk en leven

  Mis je een focus in je werk? Zeg je vaak ‘ja’ tegen dingen waar je later spijt van krijgt? Wil je meer tijd besteden aan activiteiten die je voldoening geven?

  Schrijf dan een persoonlijk manifest. Een tekst die ten grondslag ligt aan alles wat je doet.

  Acht maanden geleden heb ik er zelf één geschreven. Het heeft me richting gegeven, bijvoorbeeld als ik voor lastige dilemma’s stond. Elke keer als ik het manifest lees, krijg ik er energie van.

  Daarom deel ik het persoonlijke manifest nu graag met jou. Ik heb ook een betaald Notion template gemaakt om makkelijk in te vullen. Dit kun je in het artikel verwachten:

  (meer…)
 • Acht inzichten over de psychologie van geld

  ‘Niemand is gek’. Dat is het belangrijkste inzicht dat Morgan Housel lezers van zijn boek De Psychologie van Geld wil meegeven.

  Dat lijkt af en toe natuurlijk wel zo. Als je van een vriend hoort dat hij al zijn vermogen cash op een bankrekening heeft staan. Of een vriendin die niet belegt maar liever haar hypotheek volledig aflost.

  Dan kan dat op jou gek overkomen. Want je hebt andere ideeën over geld.

  Dat is precies het punt, schrijft Housel: we worden allemaal gevormd door onze jeugdervaringen met geld. Voor iemand die altijd in armoede heeft geleefd, is een grote financiële buffer vanzelfsprekend. Iemand die door een onveilige jeugd onafhankelijkheid het allerbelangrijkst vindt, wil wellicht niet afhankelijk zijn van een hypotheekbank.

  Toch zijn er bepaalde inzichten waar iedereen wat aan heeft. Vergelijk het met een dokter: zij behandelt elke patiënt anders, maar gebruikt de medische wetenschap als basis. Die basis, maar dan voor geld, heeft Housel in een lekker beknopt boek opgeschreven. Dan kun je vervolgens zelf besluiten hoe je het in je financiële leven wilt toepassen.

  “Helpt me dit om goed te slapen ’s nachts?” is de beste universele richtingaanwijzer voor alle financiële beslissingen.

  (meer…)
 • Voormalig topadvocaat Willem Jonkers (bekend van Bouwfonds-zaak) in de Quote van april 2022:

  Zelfs nadat [mijn vader] een belletje kreeg dat ik vaak spijbelde. Ik deed niks geks, hoor, vaak had ik gewoon geen zin. Toen werd ik ontboden bij de conrector. Die had mij moeten schorsen, want het was schandalig hoe vaak ik er niet was. Maar die man had ook wel door dat dat me niets zou kunnen schelen, dat-ie me dan kwijt was. Dus in plaats daarvan zei hij dat ik vooral mijn cijfers boven de 7 moest houden. Mijn vader zei altijd dat je een tweedeling kunt maken: er zijn mensen met ruime geesten en mensen met enge geesten. Deze conrector behoorde duidelijk tot de eerste categorie. Als hij de regeltjes had gevolgd, was ik een drop-out geweest. Maar hij zag dat ik dingen op mijn eigen manier moest kunnen doen.

  Willem Jonkers (vetgedrukt door mij)

  Ruim denken is risicovol, maar het zo waard.

 • Portret van de man die miljoenen lezers op het spoor zette naar financiële onafhankelijkheid

  In 2020 schreef ik een aantal artikelen over mijn fascinatie voor de FIRE-beweging. Onder andere over de negen stappen die ik zette naar financiële onafhankelijkheid.

  Inmiddels heb ik vrijwel alles beschreven wat ik vind interessant aan FIRE (Financial Independence, Retire Early). Behalve één ding: ik heb nooit goed uitgelegd waarom ik er – na jaren van ontevredenheid over mijn financiën – in 2017 eindelijk aan begon.

  Dat kwam door één man. Peter Adeney, alias Mr. Money Mustache, trok me over de streep. Hij is een volstrekt origineel figuur, schrijft ongelooflijk overtuigend, en is hier en daar onuitstaanbaar in zijn bezuinigingsdrang.

  Het leek me interessant om hem eens te portretteren en zijn belangrijkste ideeën op een rijtje te zetten. Bijvoorbeeld waarom FIRE bijvoorbeeld niet om rijkdom draait, maar om vrijheid.

  Als je Adeney nog niet kent, is dit hopelijk een goede introductie. Heb je hem wel al gelezen? Dan hoop ik dat onderstaand overzicht van zijn ideëen alsnog enthousiasmerend werkt voor je eigen FIRE-reis.

  (meer…)
 • Wat ik tot nu toe leerde over het stellen van goede vragen

  Om beter te worden in het interviewen van mijn gasten voor Jonge Jaren, verslond ik de laatste tijd boeken, artikelen en, jawel, interviews over interviewen. Ik blijf interviewen ontzettend uitdagend vinden en heb nog veel te leren, maar het leek me leuk de tot nu toe opgedane kennis alvast te delen.

  Want ook als je niet interviewt, komt het goed kunnen stellen van vragen vaak van pas. Of het nou om een sollicitatiegesprek gaat, of een gesprek met een vriend: het is een vaardigheid die je helpt bij het brengen van diepgang in gesprekken en dat waar het écht om draait naar boven te halen.

  (meer…)
 • Een aanjager van veerkracht in moeilijke tijden

  Kom ik middenin een pandemie met dankbaarheid aanzetten?

  Ja. 

  Want als je elke dag opschrijft waar je dankbaar voor bent, zorgt dat ervoor dat je naast negatieve gevoelens ook positieve gevoelens ervaart. En dat geeft heel veel steun.

  Een citaat uit de Volkskrant van vandaag, die twee wetenschappers over dankbaarheid interviewde

  Dankbaarheid blijkt een beschermende werking te sorteren tegen psychische klachten en is een aanjager van veerkracht; mensen die dagelijks een dankbaarheidsdagboek bijhouden waarderen hun leven hoger en ervaren een betere mentale gezondheid dan mensen die dat niet doen.”

  Aan Evelien van Veen van de Volkskrant mag ik als ervaringsdeskundige vertellen over het bijhouden van een Dankboek, wat ik nu al vijf jaar doe:

  “Het heeft me een stuk opmerkzamer gemaakt voor wat ik belangrijk vind. Dat zijn familie en vrienden – als je na een tijd je lijstjes terugleest, gaat het bijna altijd om mooie momenten met anderen. Het heeft me ook rustiger gemaakt. Ik maal minder om zichtbaarheid op sociale media, bijvoorbeeld, terwijl ik daar vroeger heel druk mee was.”

  Evelien vroeg ook of het schrijven me uit de put helpt: 

  “Ja, ook. Door corona moeten thuiswerken met kleine kinderen is slopend, maar ik ben er wel een geduldiger vader van geworden, dat had ik me zonder dankbaarheidstraining vast niet zo gerealiseerd.

  Veerkracht door een Dankboek
  Schrijven in m’n Dankboek

  Dit schreef ik bijvoorbeeld de laatste weken in mijn Dankboek:

  Ik ben dankbaar voor…

  • het dansen met mijn kinderen op Santé van Stromae
  • een lange wandeling met vrienden door een mistig maar zonnig bos
  • dat mijn oude stamcafé me als een verloren zoon onthaalde
  • dat ik een writer’s block overwon door gewoon te beginnen met schrijven en niet te stoppen
  • een inspirerende documentaire over het ondernemerschap van Ralph Lauren
  • twee vrienden die me uit een werk-gerelateerde put praatten
  • dat mijn vrouw en ik elkaar meer spreken door de avondlockdown

  Ik hoop van harte dat je het schrijfritueel (uitleg) in deze moeilijke tijd een kans geeft.

 • 29 dingen die ik waardeerde in 2021

  Aan het einde van het jaar verkeer ik zoals velen in een contemplatieve stemming. Tegelijkertijd kan ik in deze lockdown ook wat escapisme gebruiken.

  Daarom deel ik met veel plezier een lijst met mijn favoriete dingen uit 2021. Even ontsnappen aan besmettingscijfers en varianten, door nieuwe boeken, inzichten, series en gedachtes te ontdekken. Hopelijk zit er iets tussen dat jij ook heel mooi gaat vinden.

  (meer…)
 • Werken aan ideeën die je echt belangrijk vindt? Dat doe je zo

  Ideeën zijn de brandstof van ons werk en leven.

  Als we erover praten, zeggen we dat ideeën ons ‘overkomen’ of dat we ineens een ‘ingeving’ krijgen. We associëren ze met ongrijpbaarheid en spontaniteit.

  Je hoort zelden hoe je ideeën kunt documenteren en organiseren.

  Zonde, want ik denk dat je veel plezier kunt beleven aan het systematischer benaderen van je ideeën.

  (meer…)
 • Wissel eens een routine in

  Ik wist dat ik het niet moest doen, en toch deed ik het elke ochtend weer.

  Als ik wakker werd, ging mijn hand vanzelf naar het nachtkastje.

  En een halve minuut na ontwaken, swipte ik door mijn timelines, inbox en nieuwsfeeds.

  Buiten floten de vogeltjes, maar dat hoorde ik niet. Ik consumeerde #ophef en checkte of mensen terwijl ik sliep nog iets van me geliked hadden. 

  Al die negativiteit en mijn eigen ijdelheid gaf me een slecht gevoel, maar de aantrekkingskracht van mijn telefoon was sterker.

  Alsof ik elke dag achter een gokautomaat begon.

  Tot ik me realiseerde dat ik ‘s morgens aan het ontbijt afgeleid was. Dat ik me niet echt op mijn gezin kon richten.

  (meer…)
 • Doe de Warren Buffett-check

  Doe de Warren Buffett-check

  Actuele bestsellers laat ik in eerste instantie altijd links liggen. Dat een boek hoog in de hitlijsten staat, hoeft namelijk niets over de kwaliteit te zeggen. Een effectieve marketingcampagne volstaat. 

  Maar als ik merk dat lezers er na een paar jaar nog steeds niet over uitgepraat zijn, geef ik het wél een kans. 

  Zo las ik laatst de overweldigende roman Max, Mischa en het Tet-offensief. Dat zag ik in 2018 maandenlang in de etalages liggen, maar ik begon er pas aan toen ik Gijs Groenteman er nog steeds hoog over hoorde opgeven in zijn podcast. Het bleek zo’n roman waarvan je geen afscheid wilt nemen als je ‘m uit hebt.

  Een andere podcast – die van Tim Ferriss – moedigde me aan om het boek op te pakken dat in 2014 prominent in elk zelfhulpschap lag: Essentialisme van Greg McKeown. 

  Ferriss vertelde dat hij nog nooit zoveel zinnen in een boek had onderstreept  en het hem hielp de keuzes te maken die leidde tot het enorme succes van zijn miljoenen-podcast.

  Vrij overtuigend pleidooi om er ook aan te beginnen, vond ik!

  Essentialisme stelde niet teleur. Het boek kan je helpen bij het maken van bewuste keuzes in je carrière en leven. Alles wat je doet gaat ten koste van iets anders, alleen hebben we dat vaak niet door. We proberen alles tegelijkertijd te doen, en vermijden ‘trade-offs’. 

  Essentialisme geeft je handvatten om intentioneel te leven en vaker ‘nee’ te zeggen zodat je tegen andere dingen volmondig ‘ja’ kan zeggen.

  Het deed me denken aan een oefening die ik voor mezelf de “Warren Buffett-check” ben gaan noemen.

  Buffett heeft, welja, een eigen piloot. En die piloot vroeg tijdens een van de vele vluchten om levensadvies aan de miljardair: hoe kon hij leren prioriteiten te stellen?

  1. Buffett vroeg de piloot of hij een lijstje kon maken met zijn 25 belangrijkste doelen in het leven. Zo gezegd, zo gedaan. 
  2. Toen vroeg Buffett of hij uit die doelen de vijf belangrijkste kon kiezen. Iets ingewikkelder, maar vooruit. 
  3. Nu moest de piloot de doelen zes tot en met vijfentwintig naar een nieuwe lijst overhevelen. 
  4. De titel van die nieuwe lijst? “Vermijd deze doelen koste wat het kost” 😱

  Als de piloot zijn belangrijkste doelen wilde waarmaken, moest hij volgens Buffett er alles aan doen om te durven kiezen. Die twintig andere doelen die hij had opgeschreven, leiden hem alleen maar af van het leven dat hij écht wilde leiden. 

  Trade-offs, dus. Ze zijn ontzettend moeilijk te maken, maar kunnen ervoor zorgen dat je niet meer achter de feiten aanloopt en je energie gaat naar activiteiten die je echt waardevol vindt.

  Of, om het nog beknopter en op zijn Buffettiaans te zeggen:

  The difference between successful people and really successful people is that really successful people say no to almost everything.

  Warren Buffett

  Welke trade-offs ga jij maken?