Rucking

Rucking: een eenvoudige sport met militaire wortels

In het zéér Amerikaanse maar best motiverende boek The Comfort Crisis las ik over een sport waarin kracht en cardio samenkomen. De sport heet ‘rucking‘ en heeft wortels in het leger. Ik ben enthousiast en omschrijf in dit artikel hoe ik met rucking begin.

Eerst even over The Comfort Crisis: auteur Michael Easter beschrijft hoe we evolutionair gezien naar comfort streven, maar dat die behoefte zich nu tegen ons keert. We krijgen rotzooi binnen, bewegen te weinig en zoeken tevergeefs geluk door te consumeren. Easter geeft wetenschappelijk onderbouwde tips over onder andere tijd doorbrengen in de natuur en het omarmen van fysiek ongemak.

Een rugzak met gewichten: dit zijn de voordelen

Dat laatste is bij rucking zeker het geval. Je loopt namelijk met een rugzak vol gewichten rond. Zo trainen legers wereldwijd hun rekruten. Als rucken voor soldaten werkt, waarom dan niet voor burgers?

 • Met rucking ervaar je conditionele voordelen. Je verbrandt drie keer meer calorieën dan tijdens wandelen.
 • Daarnaast belast je door het extra gewicht spieren in je rug, schouders, buik en benen. Ook moet je constant je schouders naar achterhouden (ideaal voor een nerd als ik) en is je core continue aangespannen.

Ik zocht naast mijn twee keer krachttraining in de week nog een conditionele work-out. Hardlopen is te blessuregevoelig, wandelen levert te weinig op, fietsen doe ik al veel: rucking is dan een uitkomst.

In deze video vertel ik er meer over:

Materiaal van GORUCK

Ik gebruik deze rugzak. Er zat een patch van de Amerikaanse vlag op. Die heb ik er maar vanaf gehaald.

Een grote aanjager van de sport is Jason McCarthy. De oud-militair startte het sportmerk GORUCK en organiseert rucking-bijeenkomsten. Het is een sociale sport, want je kunt in tegenstelling tot hardlopen tijdens rucken wel een gesprek voeren.

Daar kocht ik een rugzak die zich goed leent voor dagelijks gebruik en die ook genoeg gewicht voor een beginner als ik kan hebben.

Hoe te beginnen met rucking

Uit GORUCK beginnersgids destilleerde ik het volgende stappenplan door alles om te rekenen naar onze meeteenheden.

Beginnersgids van GORUCK voor rucking

 1. Startgewicht: 4,5 tot 9 kilo in je rugzak

  Afhankelijk van hoe getraind je bent.

 2. Begin één of twee wandelingen per week van 1,5 tot 3 kilometer.

  Omdat het zo relatief kort is, kun je het makkelijk in je week toepassen.

 3. Bouw de afstand geleidelijk op om overbelasting te voorkomen.

  Wandel elke week 10 procent meer. Zorg ervoor dat je een tempo aanhoudt van 9 tot 12 minuten per kilometer. Haal wat gewicht uit je rugzak als je dit tempo niet haalt.

 4. Voeg elke week 2,25 kilo gewicht toe.

  Dat is ongeveer één baksteen. Volgens GORUCK is als je heel gevorderd bent het maximale gewicht dat je uiteindelijk kunt dragen een derde van je lichaamsgewicht.

De eenvoud en de voordelen van deze sport spreken me enorm aan. Ik ga ermee beginnen en laat over drie maanden in mijn nieuwsbrief weten hoe het bevalt.

🎒 Overweeg je met rucking te beginnen? In de POM-community op Telegram wisselen we met een groepje ervaringen uit. Deel ook je ervaring.

PS. Laten we de naam van deze sport maar niet naar het Nederlands vertalen, haha.