Overal camera's

Een thriller over jouw leven

Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media, propvol inzichten en aanbevelingen. Ben je nog geen lid? Geef je hier op.

1. Oké, dit is een spannende zin om te tikken: het eerste boek van POM.press – de uitgeverij van Alexander Klöpping en mij – komt eraan! Je gezicht is nu van ons gaat over een in Nederland totaal onderschatte en gevaarlijke technologie: gezichtsherkenning.  

2. Je gezicht is nu van ons is geschreven door Kashmir Hill, tech-reporter van The New York Times. Joris Luyendijk vindt het een ‘alarmerend boek dat leest als thriller’. “Alleen gaat het over jouw leven.”

3. Want gezichtsherkenning ontneemt ons de mogelijkheid van een tweede kans in de maatschappij, schreef ik vorig jaar in NRC. Met terugwerkende kracht is elke foto van jou online terug te vinden. Ook als je vaag ergens op de achtergrond staat.

4. Wie heeft er niet een episode die je liever vergeet? Naaktfoto’s die een boze ex ooit online heeft gezet? Vindbaar. Twintig jaar geleden tot je grote spijt meegedaan aan een demonstratie die uit de hand liep? Persfoto’s beschikbaar. Discutabel gedrag vertoond in de studententijd? De vereniging heeft een rijk gevuld online archief. Een kledingstijl waar je liever niet aan herinnerd wordt? Staat sowieso nog online.

5. Het is daarom tijd dat we actie ondernemen tegen onverantwoorde toepassingen van gezichtsherkenning. Je gezicht is nu van ons is een heel sterk startpunt. Als je het bestelt voor de verschijningsdatum van 26 september via jegezichtisnuvanons.nl, krijg je een gratis kaartje voor het online POM-event met Kashmir, Alexander en mij op woensdagavond 11 oktober. 

6. Iets anders; ik was deze zomer aan het kamperen en heb een hack voor je: koop een surfponcho voor het douchen. Dat is een kledingstuk en handdoek in één. Slippers eronder en klaar. Geen omkleedgedoe meer in vieze douchehokjes. 

7. Eleven Labs maakt het makkelijk om stemmen te klonen. Het biedt sinds vorige week Nederlandse ondersteuning aan. POM-luisteraar Gijs maakte vervolgens in tien minuutjes een nep-intro met de stemmen van Alexander en mij. Bizar echt.

AI-gegenereerd intro van POM (niet onze echte stemmen)

8. Ik las Dunkelblum zwijgt van Eva Menasse, een roman over een fictief Oostenrijks grensdorpje met een gruwelijk oorlogsverleden. Het ‘bulderende zwijgen’ van de inwoners ontleedt Menasse op schitterende maar ingewikkelde wijze. Na een moeizaam begin raakte ik verslaafd aan het boek. Nu wil ik het meteen nog een keer lezen omdat ik waarschijnlijk alsnog zoveel moois heb gemist.

9. Iedereen heeft er wel één: een innerlijke criticus die zegt dat je ergens niet goed genoeg voor bent. Hoe ga je daarmee om? Ik luisterde laatst een verrassend interessante podcast met zenmonnik Paul Loomans. Vooral niet wegdrukken, is zijn advies, want dan blijft die stem op je inpraten. Ga liever voor ‘liefdevolle observatie’, daarmee verliest de criticus zijn kracht.

10. Kinderboekenschrijver Francine Oomen heeft daar een mooie manier voor. Ze maakte een tekening van haar innerlijke criticus – een boze vrouw met zweep – en bedacht een naam voor haar: Tang. 

11. “Op het moment dat Tang een naam en gestalte had, kon ik met haar praten”, vertelde Francine me in Jonge Jaren, “Dus ik kon ook vragen stellen: ‘Waarom is het nooit goed genoeg wat ik doe?’” Door die innerlijke dialoog kon Francine eindelijk ‘een beetje ontspannen’. Lees hier meer over het ontwapenen van je innerlijke criticus.

12. Barbie gezien. Worth the hype. Ongekende zelfspot van een miljoenenbedrijf. Nu Oppenheimer nog. Vet hoor, dat klassieke momentum rond twee films in deze gefragmenteerde tijd. 

13. Wil je inzicht krijgen in de belevingswereld van je (klein)kind, neefje of nichtje? Ik las dat de wereldberoemde psycholoog Abraham Maslow zijn kinderen poppenvoorstellingen liet geven, om zo te ontdekken wat hen bezig hield. Ik kwam nog een tip tegen: geef kinderen een weekend een wegwerpcamera of leen je telefoon even uit en ontdek hun blik op de wereld. 

14. Nog een verrassend leuke kinderactiviteit: laatst huurde ik met mijn gezin een privé karaokekamer. We hebben twee uur lang met z’n viertjes de longen uit ons lijf gezongen en gedanst. Bij de Duke of Tokyo (Amsterdam, Utrecht) hebben ze ook knallers van K3 in hun aanbod.

15. Ik las een zéér Amerikaans maar origineel boek: The Comfort Crisis. Michael Easter beschrijft hoe we evolutionair gezien naar comfort streven, maar dat die behoefte zich nu tegen ons keert. We eten rotzooi, bewegen te weinig en zoeken tevergeefs geluk door te consumeren. Met veel wetenschappelijk onderbouwde tips over bijvoorbeeld tijd doorbrengen in de natuur en het omarmen van fysiek ongemak.

16. Easter beschreef ook de sport rucking. Briljant in haar eenvoud: je loopt een paar kilometer op een stevig tempo met een verzwaarde rugzak. Zo trainen legers wereldwijd hun rekruten. Als het voor soldaten werkt, waarom dan niet voor burgers? Je verbetert met rucking zowel je conditie als een aantal cruciale spieren. Ik zocht een extra work-out naast mijn krachttraining en dit lijkt me ideaal. Op pfauth.com schreef ik voor mezelf een beginnersgids

17. Niet tevreden met je baan maar durf je niet te vertrekken? Dan denk ik dat je best veel kan hebben aan het boek The Pathless Path. Het bevat concrete tips over hoe je kunt ontdekken door experimenten wat voor werk je wél wilt doen en hoe je om kunt gaan met een onzekere toekomst. 

18. Eyeopener uit The Pathless Path:

“In 2019, Gallup surveyed Americans about success. In response to the question, “How do you personally define success?”, 97% agreed with the following statement: A person is successful if they have followed their own interests and talents to become the best they can be at what they care about most. In response to the question, “How do you think others define success?”, only 8% gave the same answer. Instead, 92% felt that other people defined success as follows: A person is successful if they are rich, have a high-profile career, or are well‑known.”

19. Met POM interviewden we deze zomer internetpioniers. Dankzij Podimo zijn ze gratis te beluisteren op Spotify. Zo vertelt Adriaan Mol hoe gigabedrijven Mollie en Messagebird voortkomen uit zijn hackersexperimenten en deelt Marleen Stikker hoe we het web weer terug kunnen veroveren op gekke miljardairs. 

20. Dit is zo’n aanstekelijk optreden van New Orleans-rapper Juvenile, waar briljante stadsgenoten als Jon Batiste en Trombone Shorty ook aan meedoen:

21. Pardon, ik deelde in de vorige nieuwsbrief de verkeerde Telegram-link om me daar te volgen. Je moet deze hebben: t.me/pfauth