Categorie: Nieuwsbrieven

Hi! Ik ben Ernst-Jan Pfauth, en in het dagelijks leven mediacolumnist bij NRC en host van POM en Jonge Jaren.

Elke maand schrijf ik een nieuwsbrief over intentioneel leven, en hoe dat bijvoorbeeld tot uiting komt in het stellen van doelen, beoefenen van dankbaarheid en bewust je geld uitgeven en investeren.

Ik deel mijn nieuwe ervaringen en inzichten met je en probeer deze te vertalen naar praktische tips zodat jij ook stappen kunt zetten.

 

 • Voor welk type ambitie ga jij?

  Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:

  Abonneer je op de nieuwsbrief van Ernst-Jan. Ontvang net als 7.200 anderen nieuwe artikelen over intentioneel leven.

  1. Soms lees je een stuk dat je wereldbeeld kantelt. Dit artikel van Pepijn Vloemans over het denken in overvloed is er zo eentje. Als het over de toekomst gaat, horen we nu vaak ‘duurder’ en ‘consuminderen’. Maar Pepijn gelooft in technologische vooruitgang en zegt: maak dingen goedkoper.

  2. Ik kijk met een schuldgevoel (column in NRC) naar het WK en actievoeren voelt zinloos. Toen kwam ik via vriend Ward Wijndelts dit schitterende citaat uit een speech van schrijver David Grossman tegen:

  Je ziet A.J. Muste bovenaan dit artikel op de foto

  3. Er komen steeds meer schrijfprogramma’s op de markt die gebruik maken van kunstmatige intelligentie. Ik testte de meest toegankelijke app voor je: Lex. Eerste bevinding: er schuilt een ware ideeënmachine in

  4. Mooi artikel van oud-Randstedeling Andreas Jonkers die naar de Veluwe verhuisde. Tijdens een hardlooprondje staat hij oog in oog met een wolf. Het dier doet hem anders denken over onze Hollandse omgang met de natuur. Alleen te lezen met gratis AD-account.

  5. Sta je voor een belangrijke keuze in je werk of leven? Stel jezelf dan deze drie eenvoudige vragen die ik hoorde in de Tim Ferriss-podcast:

  6. Welke optie maakt alle andere dingen op je lijst makkelijker te doen of irrelevant?

  7. Welke optie maakt je het meest trots als deze af is?

  8. Welke optie kan het grootste succes opleveren, ook als het mislukt? Kijk naar deze drie scoringspunten: (aan)leren van vaardigheden, nieuwe contacten en de energie die het je gaf. 

  9. Playlist, die Zweedse Netflix-serie over Spotify, is meeslepend en zonder opsmuk gemaakt. Volgens mij krijgen we een behoorlijk realistisch beeld. Kijktip.

  10. Vriend Alexander Klöpping lanceerde deze maand een podcast in de geest van Reply All: Goed Verhaal. Personal favoritede aflevering over streaming-fraude (ja, dat bestaat) van Bianca Schrijver. 

  11. Het blijft een aparte sensatie om elk radiojournaal Twitter voorbij te horen komen. Knap van Elon Musk. Voor wie de hype zat is, maar het achterliggende onderwerp belangrijk vindt: mijn leestip is het boek Silicon Values van Jilian C. York. Over het levensbelang van goede contentmoderatie en zorgvuldig leiderschap bij technologieplatforms. 

  12. Mooi en herkenbaar onderscheid tussen twee verschillende typen ambitie (bron):

  13. Schalt het Sinterklaasjournaal ook door jouw woonkamer? Kies dan voor je eigen Dieuwertje Blok-entertainment en luister naar mijn interview voor Jonge Jaren met haar. Ze was vroeger een echte hippie en probeert tegenwoordig scholieren eigenzinnigheid bij te brengen. Ook te lezen op jongejaren.nl

  14. Vorige maand begonnen aan een Julie Zeh-binge, en ik ben nog steeds niet klaar met de Duitse auteur. Sterker nog, ik vond het dystopische Lege Harten en anti-bubble-boek Onder buren twee hoogtepunten uit haar oeuvre. Zeker gaan lezen als je literaire bespiegelingen op onze tijdsgeest wenst. 

  15. Als ik me somber voel, kijk ik op Netflix een aflevering van Seinfeld en kan ik er na drie lachsalvo’s weer tegenaan. Maar als je er de Twin Peaks-soundtrack onderzet, word ik er doodsbang van. 

  16. Ik voelde me altijd schuldig over het grote aantal fietslampjes dat ik erdoorheen jaagde. Maar sinds een maand gebruik ik duurzame lampjes van LITTA. Die laden op door zonlicht, zijn waterdicht en met een tie-wrap beschermd tegen kruimeldieven. Als een overijverig boefje ze toch jat, heb je een jaar garantie. Blij mee joh. Met de gezellige affiliate-code ERNST krijg je 10 procent korting. 

  17. Doe mij zo’n hobby deze wintermaanden: je eigen antieke schrijftafel restaureren.

  18. In de categorie ‘Je hebt alle tijd van de wereld’: Erik Scherder vertelde me dat hij pas tegen zijn vijftigste van de hersenwetenschap kon leven. 

  19. Begin de dag eens met dit nummer van Trombone Shorty 🎵

  20. In The New Yorker las ik een origineel artikel over hoe de huidige manier van werken volledig ingaat tegen onze natuur. Voor de prehistorische mens waren er drie dingen belangrijk: het uitvoeren van ingewikkelde maar praktische taken, wisselende werkintensiteit en direct zichtbaar resultaat. Slechts weinig moderne banen voldoen daaraan.

  21. Vorig jaar deelde ik 29 dingen die ik waardeerde in 2021. In mijn volgende nieuwsbrief deel ik mijn aanbevelingen uit 2022. Wil je me helpen een zo’n groot mogelijk publiek te vinden voor deze lijst? Stuur dan deze nieuwsbrief door aan iemand van wie je denkt dat ‘ie het leuk vindt. 🙏

 • De verenigde inzet van alle mensen samen

  Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:

  Abonneer je op de nieuwsbrief van Ernst-Jan. Ontvang net als 7.200 anderen nieuwe artikelen over intentioneel leven.

  1. Acht maanden geleden schreef ik een persoonlijk manifest en dat heeft me zó geholpen bij het maken van lastige keuzes en het kiezen van nieuwe projecten. Het document heeft me inzicht gegeven in wat ik belangrijk vind, wat mijn principes zijn en waar ik me voor wil inzetten. Er staat bijvoorbeeld in wat voor type vader ik wil zijn, hoe mijn ideale dag eruit ziet en hoe ik me tot e-mail verhoud. Elke keer als ik het manifest lees, krijg ik er energie van.

  2. Ik ben zo enthousiast over het schrijven van zo’n persoonlijk manifest, dat ik er maar niet over op hield. Daarom heb ik een handleiding gepubliceerd. Tijdens het schrijven bedenk je wat het leven voor jou de moeite waard maakt en waar je voor staat. Als je mijn stappen volgt, heb je een tekst waar je altijd even naar kan kijken als je voor een keuze staat in je werk of leven.

  3. Je kunt ook mijn template gebruiken, met meer tips en een mooie vormgeving. Dat template heb ik gemaakt met Notion, een geweldige service om je werk en leven mee te organiseren. Het kost €7,50, omdat ik er lang aan gewerkt heb. Als je geen geld kunt missen, reageer dan even op deze mail en dan lossen we het samen op. Download het template hier.

  (meer…)
 • Alles hebben, toch aan de apocalyps denken

  Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:

  Abonneer je op de nieuwsbrief van Ernst-Jan. Ontvang net als 7.200 anderen nieuwe artikelen over intentioneel leven.

  1. Lees dit weergaloze stuk van technologiedenker Douglas Rushkoff die tegen wil en dank met miljardairs bespreekt hoe ze zich in luxe bunkers kunnen voorbereiden op de apocalyps. Hoe voorkom je dat het veiligheidspersoneel gaat muiten?

  2. Ontnuchterend: volgens de huidige definitie van succes hebben deze superrijken *alles*. Maar het enige waar ze aan kunnen denken is hun eigen ondergang.

  (meer…)
 • Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:

  Abonneer je op de nieuwsbrief van Ernst-Jan. Ontvang net als 7.200 anderen nieuwe artikelen over intentioneel leven.

  1. Ik ben terug van vakantie dus verwacht een hoop boekentips in deze editie. Allereerst: The Ministry for the Future van Kim Stanley Robinson. Was een leestip van m’n podcastcollega Alexander. EN WAT VOOR ÉÉN! Deze roman maakt van de abstracte klimaatcrisis een weergaloos verhaal. De Verenigde Naties heeft een ministerie opgericht dat opkomt voor de rechten van mensen die nog geboren moeten worden. Na één van de meest indrukwekkende openingshoofdstukken die ik ooit las – over een allesvernietigende hittegolf in India – volg je de secretaris-generaal van het ministerie. Zij probeert de wereld te redden met een mix van ‘arbitrage en sabotage’. Echt een zeldzaam rijk boek. Qua vertelkunst, maar ook qua economische, juridische en politieke inzichten. 

  2. Als we de wereld willen redden, moeten we beter worden in zorgen. Dat las ik terug in het boek van Robinson, en zag ik vervolgens prachtig uitgewerkt in het ontzettende urgente boek van Lynn – ik bouw stiekem een geweldig oeuvre op – Berger: Zorg. Je kan natuurlijk ook een videosamenvatting kijken bij m’n oude clubbie, De Corrie. 

  3. Ik kwam ook een originele observatie over ouderschap tegen in Zorg:

  “[Volgens] Donald Winnicott, de kinderarts en psychoanalyticus, [heeft] een kind uiteindelijk meer baat bij een ouder die er niet altijd honderd procent voor hem is dan bij een ouder die zich volledig in dienst stelt van haar kind. Want deze ‘good enough’ ouder leert haar kind omgaan met frustratie, verdriet en verlies. Door naarmate een baby ouder wordt steeds vaker ‘nee’ te zeggen (of door er, nog eenvoudiger, af en toe niet te zijn), geeft ze het kind de kans te ontdekken dat het niet almachtig is, dat de wereld niet om hem draait.”

  4. De eerste afleveringen van Jonge Jaren seizoen 3 staan online, met Noraly Beyer en Paul de Leeuw. Heel benieuwd wat je van de gesprekken vind! Heb er zelf al iets van geleerd:

  5. Aanstaande zondagavond interview ik op Lowlands festivaldirecteur Eric van Eerdenburg over zijn jonge jaren. Leuk als je erbij bent! Het gesprek verschijnt later ook als podcast. 

  6. Op vakantie las ik Building a Second Brain van Tiago Forte: een pleidooi voor het systematisch bijhouden wat je interessant vindt. Dat doe ik al een tijdje – en schreef er ooit dit artikel over – maar de heer Forte tilt notities maken naar een heel ander niveau. Ik kom er nog uitgebreider op terug met een artikel op pfauth.com, maar nu alvast deze twee inzichten:

  7. Inzicht I: Als je een creatief werk wilt maken, maar het komt maar niet van de grond, dan heb je nog te weinig gelezen, gekeken en beluisterd. Forte citeert filmmaker Sebastian Junger die niet in een writer’s block gelooft:

  “It’s not that I’m blocked. It’s that I don’t have enough research to write with power and knowledge about that topic.It always means, not that I can’t find the right words, but rather that I don’t have the ammunition.”

  Je tweede brein is een vat voor dit soort ‘munitie’.

  8. Inzicht II: Ik organiseerde mijn notities altijd met als ‘archiveren’ als doel. Gevolg: een overvol en overweldigend archief. Forte zegt: organiseer voor ‘actie’:

  “Organizing for action gives you a sense of tremendous clarity, because you know that everything you’re keeping actually has a purpose. You know that it aligns with your goals and priorities. Instead of organizing being an obstacle to your productivity, it becomes a contributor to it.”

  9. Mijn favoriete interviewpodcast is How I Built This. Daarin interviewt Guy Raz ondernemers over hoe ze hun bedrijf hebben opgebouwd. Onalngs kwam ik een interview met Raz zelf tegen waarin hij steengoede interviewtips geeft. Ik vat ze voor je samen op pfauth.com (mijn tweede brein!).

  10. Ik kan af en toe moedeloos worden als ik nadenk over de toekomst en ons onvermogen om het roer om te gooien. Maar als ik dan Het principe van optimisme lees – de nieuwsbrief van Pepijn Vloemans – realiseer ik me dat er tegelijkertijd heel hard gewerkt wordt aan technologische oplossingen. 

  11. Niet dat we het alleen met technologie gaan redden natuurlijk (zie wederom: The Ministry for the Future), maar het kan wel een enorme bijdrage leveren. Het leek Alexander en mij mooi daar deze zomer eens een extra schijnwerper op te zetten. Daarom hebben we vier interviews opgenomen met ondernemers en wetenschappers die technologische oplossingen ontwikkelen voor de grote uitdagingen van deze tijd. Onversneden tech-optimisme!

  12. We trapten af met Jaap Korteweg. Eerst zette hij De Vegetarische Slager op, nu werkt hij met Those Vegan Cowboys aan een roestvrijstalenkoe die melk kan produceren. We spreken hem over een oplossing voor de intensieve veehouderij. Zelden zo optimistisch geworden van zo’n broodnuchter mens: ‘Als we het gewoon slim aanpakken, kan de wereld er prachtig uitzien. Dat kan hartstikke duurzaam zijn.’

  13. Weinig gasten over de vloer voor etentjes omdat je het gevoel hebt dat alles wel ‘netjes’ moet zijn? Lees dan dit enthousiasmerende pleidooi voor ‘rommelige gastvrijheid’. 

  14. Iedereen die ooit in de horeca heeft gewerkt moet hier denk ik heel hard om lachen (ik in ieder geval wel): 

  Klik om te kijken

  15. Heerlijk citaat uit Nina Polaks roman Buitenleven over het stadsleven:

  “Dat leven was gegoten in de stad, waar verlangens voortdurend bevredigd en opnieuw gewekt werden en waar mensen zich desondanks plechtig bogen over de vraag of dit leven wel houdbaar was – houdbaar, wenselijk, ethisch en gezond.”

  16. Over buitenleven gesproken. Ik smul van deze vlogs over kamperen in een Jeep tijdens een sneeuwstorm en dan de volgende morgen de zon zien opkomen boven de bergen:

  17. Gekke tip eigenlijk wel, in de zomer. Om te compenseren sluit ik af met mijn favoriete zomerhitje: Multicolor van het Haagse bandje Son Mieux.

 • Dromen van een media-imperium

  Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:

  Abonneer je op de nieuwsbrief van Ernst-Jan. Ontvang net als 7.200 anderen nieuwe artikelen over intentioneel leven.

  1. Heerlijke serie bij Apple+: WeCrashed. Over het WeWork-debacle. Het megalomane koppel Adam Neumann en Rebekah Paltrow (in een geweldige rol van Anne Hathaway) wist hun bedrijf op te blazen tot een waardering van 47 miljard dollar. Tot 90 procent van de waarde verdampte. Hun durf vond ik bij vlagen inspirerend. Maar daarna nam de gekte het weer over.

  (meer…)