Categorie: Nieuwsbrieven

Hi! Ik ben Ernst-Jan Pfauth, en host van POM en Jonge Jaren.

Elke maand schrijf ik een nieuwsbrief over intentioneel leven, en hoe dat bijvoorbeeld tot uiting komt in het stellen van doelen, beoefenen van dankbaarheid en het genieten van romans, films en andere kunst.

Ik zet mijn nieuwe ervaringen, aanbevelingen en inzichten puntsgewijs onder elkaar, zodat je de nieuwsbrief makkelijk kunt scannen. Lees je mee?

  • Omarm maximalisme

    Omarm maximalisme

    Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:

    Ontvang maandelijks tips en inzichten
    Abonneer je net als 8.000 anderen op de nieuwsbrief van Ernst-Jan over media en intentioneel leven:

    Welkom bij de maandelijkse aanbevelingen over media en intentioneel leven. Leuk dat je weer meeleest! Hier gaan we: 

    1. Wanneer je een artikel, video of podcast maakt, helpt het om één specifieke ontvanger in gedachten te houden. Daardoor klinken je teksten natuurlijker en loop je niet het risico om iedereen te willen pleasen. Die tip kende ik al, maar David Perrell maakt ‘m concreter. Hij zet tijdens het schrijven een omschrijving van de beoogde ontvanger boven zijn stuk: “Kevin will swallow information faster than a lion can eat its prey, but only if you keep him entertained.”

    2. Echt leuk om te doen met een kind: open samen AI-beeldengenerator Midjourney, laat het kind iets geks verzinnen (géén probleem natuurlijk) en voeg vervolgens ‘coloring pages’ aan het prompt toe. Even printen en het kind kan een zelfbedachte kleurplaat inkleuren. Zo geeft de prompt ‘a happy dragon playing soccer, coloring pages’ dit resultaat: 

    3. Droom je in tijden van ChatGPT van je eigen chatbot? Eentje die vragen kan beantwoorden op basis van alle notities die je ooit maakte? Goed nieuws: kan gewoon. Met AskNotion heb je zo’n chatbot in een handomdraai ingesteld. Gratis te testen, daarna heb je een abonnement nodig. 

    4. Nog een mooie ontwikkeling: met MacWhisper kun je opnames van gesprekken laten transcriberen. Werkt bi-zar goed, ook in het Nederlands. 

    5. Hoe ik bovenstaande technieken gebruik? Ik laat al mijn podcasts transcriberen, importeer die in Notion en stel vervolgens met de chatbot gerichte vragen: ‘maak een lijstje van de schrijftips die Francine Oomen heeft gegeven’. Mind blown. 

    6. Het interview met Francine komt trouwens volgende week online. Wel al verschenen in dit seizoen van Jonge Jaren: Arie Boomsma over het overwinnen van tegenslagen (wist je dat hij een Amerikaanse basketbalcarrière moest opgeven door een kapotte knie?) en de Indiase schrijver Deepti Kapoor geeft schrijfadvies.

    7. In de vorige nieuwsbrief tipte ik Deepti’s boek Age of Vice (Tijd van Zonde) en toevallig kwam ze een week later op bezoek in Nederland. Ze vertelt in ons gesprek hoe corruptie in de Indiase politiek haar noopte van een ego-schrijver een politieke schrijver te worden. Het resultaat: ‘het Indiase antwoord op The Godfather’ (volgens The Guardian). Ze vertelt hoe je als beginnend schrijver je stem kunt vinden

    8. Wat als Beethoven zijn muziek in deze tijd had gedropt? Video om te lachen

    9. Laatst ging ik op vakantie en vroeg ik op Twitter om romanadvies. Even was Twitter weer die gezellige plek van vroeger en kreeg ik allerlei originele tips. Meest genoemde boeken: De Beesten, Crossroads en De herinnerde soldaat. Eerste nog niet gelezen, laatste twee vond ik ook heel indrukwekkend. Hier vind je het hele lijstje.

    10. Johan Fretz tipte We hebben het over je gehad van Stéphanie Hoogenberk. De auteur heeft ‘persoonlijke gebeurtenissen’ en ‘herinneringen’ over vriendschap verwerkt in zes verhalen. Hardop gelachen om heerlijke beschrijvingen van sociaal ongemak. Ze spaart zichzelf niet. Ik kan het geen recht aan doen, maar toch één citaat: “Gijsbert had negen boeken bij zich voor die week. Acht daarvan gingen over de Holocaust en een was van Eckhart Tolle over leven in het hier en nu.” Onze eigen Hollandse David Sedaris is hier!

    11. Best wel wat twitteraars tipte The Overstory (Tot in de hemel) van Richard Powers. Een roman uit 2018 over, uhm, bomen. Je volgt acht verschillende levens – van een bomenwetenschapper tot een briljante programmeur. Deels gaat het boek over de vernietigende zucht van de mensheid om immer groei na te streven, deels is het een ode aan complexiteit. Verhaaltechnisch gebeuren er spectaculaire dingen die aanvoelen als adempauzes tussen alle concepten en theorieën. Ik vond het geen makkelijk boek, maar het heeft me wel veranderd. Al is het alleen maar omdat ik me – in dit tijdperk van individualisering – realiseer dat we net als bomen afhankelijk van elkaar zijn. Later dit jaar volgt een Netflix-serie. 

    12. Met al die boekentips elke maand moet het geen verrassing zijn dat ik van boeken houd. Zoveel, dat ik ze het liefst ook zelf maak. Daarom ben ik met Alexander Klöpping en Maven Publishing een eigen uitgeverij begonnen: POM.press! We maken boeken die je helpen navigeren in een door technologie veranderende wereld.

    13. Ons eerste boek is van Roland Grootenboer. Hij is hr-expert (o.a. bij Blendle en nu Google) en schrijft heerlijk direct en opgewerkt. Als hr-manager vindt Roland het oneerlijk hoeveel meer hr-kennis werkgevers hebben dan werknemers. Om dat te fixen schrijf hij Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest. Komt in 2024 uit, maar je kunt zijn tips nu al volgen via zijn nieuwsbrief Voor bij de koffieautomaat. Ik heb er zo’n zin in om weer boeken te maken!

    14. Fijn pleidooi van (wederom) David Perrell die oproept om afscheid te nemen van minimalisme. Toen de iPhone uitkwam, was minimalisme vernieuwend en spannend, maar inmiddels is het de weg van de minste weerstand. Hij roept ontwerpers en architecten op tot het omarmen van maximalisme en een esthetiek na te streven ‘die de homogeniteit van hedendaags design opheft en de wereld voorziet van visies op een betere toekomst”. 

    15. Ik moest ook denken aan dit draadje van een Noorse twitteraar. Zij pleit tegen modernisme in architectuur – wat leidt tot zielloze woonwijken waar mensen geen verbondenheid voelen. Tien jaar geleden vond ik het kitsch als nieuwbouwwijken in jaren dertig-sfeer werden gebouwd, maar nu realiseer ik me dat het een beproefde manier is om buurtgevoel te bevorderen en bewoners – in de woorden van Maxim Februari – ‘ogentroost’ te bieden. 

    16. Bovenstaande linkjes vond ik trouwens in Het Principe van Optimisme. Ik heb die nieuwsbrief al een keer aanbevolen, maar ik vind het echt de beste bron om op de hoogte te blijven van wat innovatieve wereldverbeteraars allemaal uitvreten.

    17. Ik ga heel lekker op de urbanjazz van het Londense Ezra Collective, hier te zien in de Tiny Desk-reeks van NPR: 

  • Zo kreeg ik weer grip op geld

    Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:

    Ontvang maandelijks tips en inzichten
    Abonneer je net als 8.000 anderen op de nieuwsbrief van Ernst-Jan over media en intentioneel leven:

    Welkom bij de maandelijkse aanbevelingen over media en intentioneel leven. Leuk dat je weer meeleest! Hier gaan we: 

    1. Op HBO Max zag ik een onverwacht rauwe documentaire over Virgin-ondernemer Richard Branson. In de eerste scene zie je hem een afscheidsvideo inspreken voor zijn dierbaren, voor als hij mocht komen te overlijden tijdens een aanstaande ruimtevlucht. Pijnlijk kwetsbare beelden.

    2. Wat me zo intrigeerde: Richard Branson heeft meerdere keren zijn leven gewaagd om Virgin te promoten. Toen hij met een luchtballon de wereld wilde overvliegen, zwaaide zijn vader, vrouw en kinderen hem huilend uit. Onvoorstelbaar om te zien. Een hyperbool voor de keuze of je je gezin ten koste laat gaan van je werk.

    3. Alles wat ik tot nu toe leerde over interviewen, heb ik samengevat in een compacte gids. Ook als je niet interviewt, komt goede vragen kunnen stellen vaak van pas. Of het om een sollicitatiegesprek gaat of een gesprek met een vriend: het helpt je bij het brengen van diepgang in gesprekken.

    4. Dat wil ik overigens vaker doen: tijdloze gidsen maken op basis van de blogposts en podcasts die ik publiceerde. Als je een wens hebt voor een bepaald onderwerp, laat het me weten door te antwoorden op dit mailtje.

    5. Ik lees nu de klassieker Het portret van Dorian Gray (1890) van Oscar Wilde en smul van de nihilistische Lord Henry die zijn toehoorders telkens aanmoedigt toe te geven aan hun impulsen. Zoals met dit aforisme: “Trouwe mensen kennen alleen de triviale kant van de liefde: de trouwelozen kennen de tragediën van de liefde”.

    6. Of voor wie de kinderlijke speelsheid weer in zichzelf wil vinden:

    Ah! Lord Henry, ik wou dat u me vertelde hoe ik weer jong moet worden.’ Hij dacht even na. ‘Kunt u zich een ernstige misstap herinneren die u in uw jeugd hebt begaan, hertogin?’ vroeg hij, terwijl hij haar over de tafel heen aankeek. ‘Een groot aantal, vrees ik,’ riep ze uit. ‘Dan moet u ze nu weer begaan,’ zei hij ernstig. ‘Om je jeugd terug te krijgen, hoef je alleen maar je dwaasheden te herhalen.’

    7. Langzaam maar zeker sluipen er nieuwe AI-toepassingen in de programma’s die ik gebruik. Zoals in mijn favoriete leesapp Reader. Die app vat nu automatisch stukken voor me samen en ik kan een gerichte vraag over het artikel stellen. Zo blij mee.

    8. “Alles wat je meer dan twee keer doet, kun je automatiseren”. Dat leerde ik ooit van collega-programmeurs. Want hoe minder tijd je kwijt bent aan repetitief werk, hoe meer tijd je hebt voor waardevol werk. Ik las over een investeerder die nu AI gebruikt om zoveel mogelijk klusjes te automatiseren. Heel inspirerend, omdat zijn tips zo praktisch toepasbaar zijn. Zo laat hij zich dagelijks een samenvatting sturen van de belangrijkste technieuwssite.

    9. Overigens heb ik niet de illusie dat ik door al dat automatiseren ooit tijd over ga houden. Dankzij dit confronterende citaat uit 4000 Weken van Oliver Burkeman:

    10. Ontnuchterend stuk op De Correspondent over waarom we natuurtalenten verkiezen boven strebers. Conclusie: “Hard werken is een geweldig idee – maar laat niemand merken dat je het doet”. Hebben ze in Italië goed door, met hun sprezzatura.

    11. Zangeres Ella Fitzgerald had denk ik de mooiste stem ter wereld. Ze overleed toen ik pas tien was. Haar live zien, zat er dus niet in. Gelukkig is er YouTube. Fitzgerald improviseert spectaculair rond het nummer How High The Moon. In mooie graphics zie je telkens welke invloeden ze daarin verwerkt. Van Gershwin tot de Beatles. Onnavolgbaar! Behalve voor haar band, die geweldig meebeweegt:

    12. Als je Telegram gebruikt, kun je mijn tips en inzichten nu volgen via een eigen kanaal. Ik snap niet waarom zo weinig media dit doen. Er maken inmiddels 1,7 miljoen Nederlanders gebruik van de chatdienst. Volg jij leuke kanalen?

    13. Notities zijn de voeding van creativiteit. Als een idee me te binnenschiet, noteer ik het zo snel mogelijk om te voorkomen dat het vervliegt. Daar heb ik een eenvoudig en supersnel notitiesysteem voor. Met dit stappenplan heb je dat in een halfuurtje ook opgezet.

    14. Druk is een film van twee jaar oud, maar wat mij betreft nu al een klassieker. Een vriendengroep van uitgebluste leraren krijgt door een obscuur onderzoek het idee om hun alcoholpromillage gedurende de dag op een half punt te houden. Dat doet ze in eerste instantie heel goed. Het vervolg is niet zo voorspelbaar als je denkt. Echt een verrassende tragikomedie, vol levenslessen.

    15. Herken je de volgende situatie? Je zit op de fiets of in de auto, hoort een interessant fragment in een podcast en wil vervolgens stoppen om het te noteren. Dat hoeft niet meer! Met de nieuwe podcastspeler Momento (iOS & Android) transcribeer je met één klik op je koptelefoon of autostuur de voorgaande tien seconden uit het podcast. De notitie belandt automatisch in Readwise. Hallelujah!

    16. Als je grip wilt krijgen op je financiën ontkom je er niet aan om je uitgaven stuk voor stuk na te lopen. Dat deed ik altijd in een zelfgebouwd spreadsheet. Maar het geknutsel daarmee begon me steeds meer tegen te staan. Met als gevolg dat ik al een half jaar niet naar m’n uitgaven keek en mijn spaarrekening slonk.

    17. Ik wilde mijn financiële grip terug! Maar alle persoonlijke boekhoudprogramma’s die ik in het verleden probeerde, vond ik verschrikkelijk suf, lelijk en ontoegankelijk. Gelukkig is daar mijn podcastvriend Alexander Klöpping, en die adviseerde LunchMoney. Het ziet er mooi uit en werkt met alle Nederlandse bankrekeningen. Gemaakt door één developer, Jen, en zij is superbehulpzaam als je er even niet uitkomt. Echt een aanrader.

    18. Op 26 maart begin de HBO-serie Succession over een disfunctionele mediadynastie weer! Hier de heerlijke teaser trailer.

    19. In mijn zoektocht naar intentioneel leven, kwam ik een spanning tegen. Ik vertel er in de Sociale Innovatie Podcast en Nooit Meer Slapen al over. Als je streeft naar iets wat je nog niet hebt, ben je per definitie ongelukkig met je huidige situatie. Tegelijkertijd vormen onze dromen en verlangens onze identiteit. Hoe kun je met die tegenstelling omgaan? In dit artikel deel ik mijn persoonlijke conclusie: door zoveel mogelijk te streven naar activiteiten die inherent betekenisvol zijn.

    20. Op Netflix gezien: topacteur Jonah Hill neemt de kijker mee naar zijn therapiesesies met psychiater Phil Stutz. We mogen zelfs meekijken naar moeizame sessies met zijn moeder. Opdat we allemaal kunnen profiteren van de inzichten van Stutz, zoals: “True confidence is moving forward in uncertainty.”

    Beeld: Rijksmuseum / Interieur van de zaal van het genootschap ‘Kunst wordt door Arbeid verkregen’ te Leiden, Paulus Constantijn la Fargue, 1780

  • Schrijf voor jezelf (dat is voor iedereen leuker)

    Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:

    Ontvang maandelijks tips en inzichten
    Abonneer je net als 8.000 anderen op de nieuwsbrief van Ernst-Jan over media en intentioneel leven:

    Welkom bij de maandelijkse aanbevelingen over media en intentioneel leven. Hier gaan we: 

    1. Aan iedereen die de horrorgriep had: I feel you. Wat een virus. Ik lag er twee weken af. Wel veel Seinfeld kunnen kijken. En Chernobyl, een indrukwekkende HBO-miniserie over de kernramp uit 1986. Ontluisterend om te zien hoe Sovjet-partijpolitiek tot een meltdown leidde.

    2. Inspirerend om in dezelfde serie te zien hoe een groep Sovjet-wetenschappers (door HBO teruggebracht tot twee personages) een veel grotere ramp wisten te voorkomen én met gevaar voor eigen leven structurele mankementen in kerncentrales publiekelijk deelden. Kijktip.

    3. Aan iedereen die zichzelf dwingt enge dingen te doen om buiten je comfortzone te groeien: I feel you too. Door zo’n strenge houding waart het spook van zelfkritiek altijd rond. In zijn nieuwsbrief beschrijft 4000 Weeks-schrijver Oliver Burkeman hoe je als productiviteitsnerd baat hebt bij mildheid.

    4. Heel grappig artikel uit The New Yorker over die functie op je telefoon die oude foto’s opnieuw laat zien.

    5. Tip van Talking Heads-zanger David Byrne: laat overal ‘beginnetjes’ achter. Post-its met ideeën, open documentjes in je schrijfprogramma, afbeeldingen op je desktop. Dan begin je makkelijker aan creatief werk.

    6. In 2008 deed ik verslag van een technologieconferentie in San Francisco. Op de terugweg kocht ik een boek met de intrigerende titel The Four-Hour Work Week. Ik las het tijdens een nachtvlucht in één ruk uit. Als vroegtwintiger leerde ik van auteur Tim Ferriss hoe je grote dromen kunt terugbrengen tot behapbare dagelijkse acties. Het is een droom die uitkomt dat hij vijftien jaar later te gast is bij POM.

    7. Ter voorbereiding herlees ik enkele van Ferriss’ boeken. In Tribe of Mentors kwam ik geweldig schrijfadvies tegen van auteur Tim Urban (Wait But Why). Ook relevant als je video, podcasts, illustraties of andere dingen maakt: in een mediawereld waar door technologie de regels constant veranderen, kun je een nieuw genre uitvinden door alleen voor jezelf te schrijven. Probeer het eens uit.

    8. Dit tegeltje van schrijver Morgan Housel past daar mooi bij: “Writing for yourself is fun and it shows, writing for other people is work and it shows”.

    9. Elk land heeft eigen kakkers. In Amerika zijn dat de WASP’s (White Anglo-Saxon Protestants) uit New England. Het Amazon-algoritme (ja, echt) raadde me er een heerlijk boek over aan: Seating Arrangements van Maggie Shipstead. Hoe een keurige vader – het type dat leeft voor privé-golfclubs – in het huwelijksweekend van zijn oudste dochter door een midlife-crisis van epische proporties gaat.

    10. Ik weet zo weinig over de toekomstige wereldmacht India. Mede daarom lees ik nu de roman Age of Vice. Schrijver Deepti Kapoor groeide op in Noord-India. Ze schrijft in dit boek over een tot slaaf gemaakte jongen, Ajay. Zijn leven neemt een wending als de zoon van de machtigste man van India hem naar Delhi haalt. In elk hoofdstuk gebeurt genoeg voor tien boeken. Tegelijkertijd heeft Kapoor de gedachten van de jongen ontroerend mooi beschreven. Ik slaap korter omdat ik het boek niet kan wegleggen.

    11. Age of Vice deed me denken aan een andere geweldenaar van een roman: How to Get Filthy Rich in Rising Asia van Mohsin Hamid. Dat gaat ook over een Indiase jongen die de armoede ontvlucht. Hij groeit uit tot een tycoon. Hamid schreef het in de vorm van satirisch zelfhulpboek (wat de titel wellicht al weggaf).

    12. Voor Jonge Jaren interviewde ik Humberto Tan over de belangrijke keuzes die hij vroeg in zijn leven maakte. Hij kreeg mavo-advies, maar zijn moeder stimuleerde hem toch naar de brede brugklas te gaan. De school stuurde Tan al snel door naar het gymnasium. Dit leerde hij daarvan:

    Mijn moeder zei: ‘Laat me je één ding leren… Als je een keuze hebt, kies altijd voor het meerdere. Terug kan altijd. Vooruit is veel moeilijker. Maar kies het meerdere. Als het niet gaat, dan ga je langzaam terug. Wat maakt het uit, waarom zou je bang zijn voor een keuze omdat het te ambitieus is? Dat bestaat niet.’

    13. Ook een originele gedachte van Humberto Tan over het maken van keuzes: “Bij elke keuze komt één criterium altijd terug: ik ga nooit uit van het succes van de keuze. Ik ga uit van het falen van de keuze”. Als je het worst-case-scenario acceptabel vindt, heb je volgens Tan een goede keuze te pakken.

    14. Even iets praktisch en géén sponsoring: dit pure gembersap van Zonnatura is geweldig. Altijd gemberthee of gemberbier in een handomdraai. Pro-tip: gooi er ingevroren citroenpartjes bij.

    15. Een van de fijnste dingen vind ik het ontdekken van onverwachte boeken. Dat gebeurt vaak in boekhandels. Maar die hebben het moeilijk. Gelukkig hoorde ik van de Britse boekwinkeldokter James Daunt. Hij reanimeert grote ketens als Waterstones en Barnes & Noble door de liefde voor boeken centraal te stellen en alle macht over boekselectie uit handen te geven aan de boekverkopers zelf. Klinkt zoetsappig, maar er zijn keiharde resultaten. Elke creatieve organisatie kan van Daunt leren.

    16. ‘Bring back personal blogging‘, schrijven ze bij The Verge. Ik stem voor.

    17. Ik heb dit compacte toetsenbord van Logitech gekocht om altijd en overal te kunnen schrijven. Kwam als beste uit de test bij The Wirecutter. Werkt via drie handige schakelknoppen op drie verschillende devices. Als je focusmode op je telefoon aanzet en de notities-app opent, heb je met dit toetsenbord een ultiem focus-schrijfapparaat (ziet er wel gek uit maar fuck it).

    18. Ik pleit vaak voor het bijhouden van een ’tweede brein’ – een (digitale) verzameling van teksten, afbeeldingen en citaten die je de moeite waard vindt. In het archief van NRC kwam ik een prachtige omschrijving tegen van zo’n verzameling door wijlen Gerrit Komrij: ‘een boekhouding van je uitroeptekens’. „Iedereen zou zelf weer een boek moeten maken van de door hem aldus gelezen boeken”, schreef Komrij in 1985, „een bloemlezing van passages die je ooit, in de verschillende stadia van je leven, voorkwamen als uit het hart gegrepen, baarlijke nonsens of wonderwel verwoord.” Zo begin je.

    19. Om lekker mee af te sluiten, een nummer waar ik niet van begrijp dat het nooit een rockhit is geworden: Tenderness van Parquet Courts

  • 29 dingen die ik waardeerde in 2022

    Een jaar geleden zaten we in een uitzichtloze lockdown. Uit escapisme maakte ik een lijstje met de 29 dingen die ik wél waardeerde dat jaar. Toen ik dat rondstuurde, kreeg ik zoveel positieve reacties dat ik weken op die liefde vooruit kon.

    Gedurende 2022 ben ik daarom maandelijks een lijstje van aanbevelingen en tips gaan rondsturen. Inmiddels lezen er 7.600 mensen mee 🫶

    In deze jaarlijst deel ik de boeken, films, muziek en activiteiten die het meest waardevol voor me waren – plus enkele nieuwe inzichten en tips. Hopelijk zit er iets tussen dat jij ook heel mooi gaat vinden.

    (meer…)
  • Voor welk type ambitie ga jij?

    Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:

    Ontvang maandelijks tips en inzichten
    Abonneer je net als 8.000 anderen op de nieuwsbrief van Ernst-Jan over media en intentioneel leven:

    1. Soms lees je een stuk dat je wereldbeeld kantelt. Dit artikel van Pepijn Vloemans over het denken in overvloed is er zo eentje. Als het over de toekomst gaat, horen we nu vaak ‘duurder’ en ‘consuminderen’. Maar Pepijn gelooft in technologische vooruitgang en zegt: maak dingen goedkoper.

    2. Ik kijk met een schuldgevoel (column in NRC) naar het WK en actievoeren voelt zinloos. Toen kwam ik via vriend Ward Wijndelts dit schitterende citaat uit een speech van schrijver David Grossman tegen:

    Je ziet A.J. Muste bovenaan dit artikel op de foto

    3. Er komen steeds meer schrijfprogramma’s op de markt die gebruik maken van kunstmatige intelligentie. Ik testte de meest toegankelijke app voor je: Lex. Eerste bevinding: er schuilt een ware ideeënmachine in

    4. Mooi artikel van oud-Randstedeling Andreas Jonkers die naar de Veluwe verhuisde. Tijdens een hardlooprondje staat hij oog in oog met een wolf. Het dier doet hem anders denken over onze Hollandse omgang met de natuur. Alleen te lezen met gratis AD-account.

    5. Sta je voor een belangrijke keuze in je werk of leven? Stel jezelf dan deze drie eenvoudige vragen die ik hoorde in de Tim Ferriss-podcast:

    6. Welke optie maakt alle andere dingen op je lijst makkelijker te doen of irrelevant?

    7. Welke optie maakt je het meest trots als deze af is?

    8. Welke optie kan het grootste succes opleveren, ook als het mislukt? Kijk naar deze drie scoringspunten: (aan)leren van vaardigheden, nieuwe contacten en de energie die het je gaf. 

    9. Playlist, die Zweedse Netflix-serie over Spotify, is meeslepend en zonder opsmuk gemaakt. Volgens mij krijgen we een behoorlijk realistisch beeld. Kijktip.

    10. Vriend Alexander Klöpping lanceerde deze maand een podcast in de geest van Reply All: Goed Verhaal. Personal favoritede aflevering over streaming-fraude (ja, dat bestaat) van Bianca Schrijver. 

    11. Het blijft een aparte sensatie om elk radiojournaal Twitter voorbij te horen komen. Knap van Elon Musk. Voor wie de hype zat is, maar het achterliggende onderwerp belangrijk vindt: mijn leestip is het boek Silicon Values van Jilian C. York. Over het levensbelang van goede contentmoderatie en zorgvuldig leiderschap bij technologieplatforms. 

    12. Mooi en herkenbaar onderscheid tussen twee verschillende typen ambitie (bron):

    13. Schalt het Sinterklaasjournaal ook door jouw woonkamer? Kies dan voor je eigen Dieuwertje Blok-entertainment en luister naar mijn interview voor Jonge Jaren met haar. Ze was vroeger een echte hippie en probeert tegenwoordig scholieren eigenzinnigheid bij te brengen. Ook te lezen op jongejaren.nl

    14. Vorige maand begonnen aan een Juli Zeh-binge, en ik ben nog steeds niet klaar met de Duitse auteur. Sterker nog, ik vond het dystopische Lege Harten en anti-bubble-boek Onder buren twee hoogtepunten uit haar oeuvre. Zeker gaan lezen als je literaire bespiegelingen op onze tijdsgeest wenst. 

    15. Als ik me somber voel, kijk ik op Netflix een aflevering van Seinfeld en kan ik er na drie lachsalvo’s weer tegenaan. Maar als je er de Twin Peaks-soundtrack onderzet, word ik er doodsbang van. 

    16. Ik voelde me altijd schuldig over het grote aantal fietslampjes dat ik erdoorheen jaagde. Maar sinds een maand gebruik ik duurzame lampjes van LITTA. Die laden op door zonlicht, zijn waterdicht en met een tie-wrap beschermd tegen kruimeldieven. Als een overijverig boefje ze toch jat, heb je een jaar garantie. Blij mee joh. Met de gezellige affiliate-code ERNST krijg je 10 procent korting. 

    17. Doe mij zo’n hobby deze wintermaanden: je eigen antieke schrijftafel restaureren.

    18. In de categorie ‘Je hebt alle tijd van de wereld’: Erik Scherder vertelde me dat hij pas tegen zijn vijftigste van de hersenwetenschap kon leven. 

    19. Begin de dag eens met dit nummer van Trombone Shorty 🎵

    20. In The New Yorker las ik een origineel artikel over hoe de huidige manier van werken volledig ingaat tegen onze natuur. Voor de prehistorische mens waren er drie dingen belangrijk: het uitvoeren van ingewikkelde maar praktische taken, wisselende werkintensiteit en direct zichtbaar resultaat. Slechts weinig moderne banen voldoen daaraan.

    21. Vorig jaar deelde ik 29 dingen die ik waardeerde in 2021. In mijn volgende nieuwsbrief deel ik mijn aanbevelingen uit 2022. Wil je me helpen een zo’n groot mogelijk publiek te vinden voor deze lijst? Stuur dan deze nieuwsbrief door aan iemand van wie je denkt dat ‘ie het leuk vindt. 🙏

  • De verenigde inzet van alle mensen samen

    Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:

    Ontvang maandelijks tips en inzichten
    Abonneer je net als 8.000 anderen op de nieuwsbrief van Ernst-Jan over media en intentioneel leven:

    1. Acht maanden geleden schreef ik een persoonlijk manifest en dat heeft me zó geholpen bij het maken van lastige keuzes en het kiezen van nieuwe projecten. Het document heeft me inzicht gegeven in wat ik belangrijk vind, wat mijn principes zijn en waar ik me voor wil inzetten. Er staat bijvoorbeeld in wat voor type vader ik wil zijn, hoe mijn ideale dag eruit ziet en hoe ik me tot e-mail verhoud. Elke keer als ik het manifest lees, krijg ik er energie van.

    2. Ik ben zo enthousiast over het schrijven van zo’n persoonlijk manifest, dat ik er maar niet over op hield. Daarom heb ik een handleiding gepubliceerd. Tijdens het schrijven bedenk je wat het leven voor jou de moeite waard maakt en waar je voor staat. Als je mijn stappen volgt, heb je een tekst waar je altijd even naar kan kijken als je voor een keuze staat in je werk of leven.

    3. Je kunt ook mijn template gebruiken, met meer tips en een mooie vormgeving. Dat template heb ik gemaakt met Notion, een geweldige service om je werk en leven mee te organiseren. Het kost €7,50, omdat ik er lang aan gewerkt heb. Als je geen geld kunt missen, reageer dan even op deze mail en dan lossen we het samen op. Download het template hier.

    (meer…)
  • Alles hebben, toch aan de apocalyps denken

    Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:

    Ontvang maandelijks tips en inzichten
    Abonneer je net als 8.000 anderen op de nieuwsbrief van Ernst-Jan over media en intentioneel leven:

    1. Lees dit weergaloze stuk van technologiedenker Douglas Rushkoff die tegen wil en dank met miljardairs bespreekt hoe ze zich in luxe bunkers kunnen voorbereiden op de apocalyps. Hoe voorkom je dat het veiligheidspersoneel gaat muiten?

    2. Ontnuchterend: volgens de huidige definitie van succes hebben deze superrijken *alles*. Maar het enige waar ze aan kunnen denken is hun eigen ondergang.

    (meer…)
  • Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:

    Ontvang maandelijks tips en inzichten
    Abonneer je net als 8.000 anderen op de nieuwsbrief van Ernst-Jan over media en intentioneel leven:

    1. Ik ben terug van vakantie dus verwacht een hoop boekentips in deze editie. Allereerst: The Ministry for the Future van Kim Stanley Robinson. Was een leestip van m’n podcastcollega Alexander. EN WAT VOOR ÉÉN! Deze roman maakt van de abstracte klimaatcrisis een weergaloos verhaal. De Verenigde Naties heeft een ministerie opgericht dat opkomt voor de rechten van mensen die nog geboren moeten worden. Na één van de meest indrukwekkende openingshoofdstukken die ik ooit las – over een allesvernietigende hittegolf in India – volg je de secretaris-generaal van het ministerie. Zij probeert de wereld te redden met een mix van ‘arbitrage en sabotage’. Echt een zeldzaam rijk boek. Qua vertelkunst, maar ook qua economische, juridische en politieke inzichten. 

    2. Als we de wereld willen redden, moeten we beter worden in zorgen. Dat las ik terug in het boek van Robinson, en zag ik vervolgens prachtig uitgewerkt in het ontzettende urgente boek van Lynn – ik bouw stiekem een geweldig oeuvre op – Berger: Zorg. Je kan natuurlijk ook een videosamenvatting kijken bij m’n oude clubbie, De Corrie. 

    3. Ik kwam ook een originele observatie over ouderschap tegen in Zorg:

    “[Volgens] Donald Winnicott, de kinderarts en psychoanalyticus, [heeft] een kind uiteindelijk meer baat bij een ouder die er niet altijd honderd procent voor hem is dan bij een ouder die zich volledig in dienst stelt van haar kind. Want deze ‘good enough’ ouder leert haar kind omgaan met frustratie, verdriet en verlies. Door naarmate een baby ouder wordt steeds vaker ‘nee’ te zeggen (of door er, nog eenvoudiger, af en toe niet te zijn), geeft ze het kind de kans te ontdekken dat het niet almachtig is, dat de wereld niet om hem draait.”

    4. De eerste afleveringen van Jonge Jaren seizoen 3 staan online, met Noraly Beyer en Paul de Leeuw. Heel benieuwd wat je van de gesprekken vind! Heb er zelf al iets van geleerd:

    5. Aanstaande zondagavond interview ik op Lowlands festivaldirecteur Eric van Eerdenburg over zijn jonge jaren. Leuk als je erbij bent! Het gesprek verschijnt later ook als podcast. 

    6. Op vakantie las ik Building a Second Brain van Tiago Forte: een pleidooi voor het systematisch bijhouden wat je interessant vindt. Dat doe ik al een tijdje – en schreef er ooit dit artikel over – maar de heer Forte tilt notities maken naar een heel ander niveau. Ik kom er nog uitgebreider op terug met een artikel op pfauth.com, maar nu alvast deze twee inzichten:

    7. Inzicht I: Als je een creatief werk wilt maken, maar het komt maar niet van de grond, dan heb je nog te weinig gelezen, gekeken en beluisterd. Forte citeert filmmaker Sebastian Junger die niet in een writer’s block gelooft:

    “It’s not that I’m blocked. It’s that I don’t have enough research to write with power and knowledge about that topic.It always means, not that I can’t find the right words, but rather that I don’t have the ammunition.”

    Je tweede brein is een vat voor dit soort ‘munitie’.

    8. Inzicht II: Ik organiseerde mijn notities altijd met als ‘archiveren’ als doel. Gevolg: een overvol en overweldigend archief. Forte zegt: organiseer voor ‘actie’:

    “Organizing for action gives you a sense of tremendous clarity, because you know that everything you’re keeping actually has a purpose. You know that it aligns with your goals and priorities. Instead of organizing being an obstacle to your productivity, it becomes a contributor to it.”

    9. Mijn favoriete interviewpodcast is How I Built This. Daarin interviewt Guy Raz ondernemers over hoe ze hun bedrijf hebben opgebouwd. Onalngs kwam ik een interview met Raz zelf tegen waarin hij steengoede interviewtips geeft. Ik vat ze voor je samen op pfauth.com (mijn tweede brein!).

    10. Ik kan af en toe moedeloos worden als ik nadenk over de toekomst en ons onvermogen om het roer om te gooien. Maar als ik dan Het principe van optimisme lees – de nieuwsbrief van Pepijn Vloemans – realiseer ik me dat er tegelijkertijd heel hard gewerkt wordt aan technologische oplossingen. 

    11. Niet dat we het alleen met technologie gaan redden natuurlijk (zie wederom: The Ministry for the Future), maar het kan wel een enorme bijdrage leveren. Het leek Alexander en mij mooi daar deze zomer eens een extra schijnwerper op te zetten. Daarom hebben we vier interviews opgenomen met ondernemers en wetenschappers die technologische oplossingen ontwikkelen voor de grote uitdagingen van deze tijd. Onversneden tech-optimisme!

    12. We trapten af met Jaap Korteweg. Eerst zette hij De Vegetarische Slager op, nu werkt hij met Those Vegan Cowboys aan een roestvrijstalenkoe die melk kan produceren. We spreken hem over een oplossing voor de intensieve veehouderij. Zelden zo optimistisch geworden van zo’n broodnuchter mens: ‘Als we het gewoon slim aanpakken, kan de wereld er prachtig uitzien. Dat kan hartstikke duurzaam zijn.’

    13. Weinig gasten over de vloer voor etentjes omdat je het gevoel hebt dat alles wel ‘netjes’ moet zijn? Lees dan dit enthousiasmerende pleidooi voor ‘rommelige gastvrijheid’. 

    14. Iedereen die ooit in de horeca heeft gewerkt moet hier denk ik heel hard om lachen (ik in ieder geval wel): 

    Klik om te kijken

    15. Heerlijk citaat uit Nina Polaks roman Buitenleven over het stadsleven:

    “Dat leven was gegoten in de stad, waar verlangens voortdurend bevredigd en opnieuw gewekt werden en waar mensen zich desondanks plechtig bogen over de vraag of dit leven wel houdbaar was – houdbaar, wenselijk, ethisch en gezond.”

    16. Over buitenleven gesproken. Ik smul van deze vlogs over kamperen in een Jeep tijdens een sneeuwstorm en dan de volgende morgen de zon zien opkomen boven de bergen:

    17. Gekke tip eigenlijk wel, in de zomer. Om te compenseren sluit ik af met mijn favoriete zomerhitje: Multicolor van het Haagse bandje Son Mieux.

  • Dromen van een media-imperium

    Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:

    Ontvang maandelijks tips en inzichten
    Abonneer je net als 8.000 anderen op de nieuwsbrief van Ernst-Jan over media en intentioneel leven:

    1. Heerlijke serie bij Apple+: WeCrashed. Over het WeWork-debacle. Het megalomane koppel Adam Neumann en Rebekah Paltrow (in een geweldige rol van Anne Hathaway) wist hun bedrijf op te blazen tot een waardering van 47 miljard dollar. Tot 90 procent van de waarde verdampte. Hun durf vond ik bij vlagen inspirerend. Maar daarna nam de gekte het weer over.

    (meer…)
  • 29 dingen die ik waardeerde in 2021

    Aan het einde van het jaar verkeer ik zoals velen in een contemplatieve stemming. Tegelijkertijd kan ik in deze lockdown ook wat escapisme gebruiken.

    Daarom deel ik met veel plezier een lijst met mijn favoriete dingen uit 2021. Even ontsnappen aan besmettingscijfers en varianten, door nieuwe boeken, inzichten, series en gedachtes te ontdekken. Hopelijk zit er iets tussen dat jij ook heel mooi gaat vinden.

    (meer…)