Interieur van de zaal van het genootschap 'Kunst wordt door Arbeid verkregen' te Leiden, Paulus Constantijn la Fargue, 1780

Zo kreeg ik weer grip op geld

Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media, propvol inzichten en aanbevelingen. Ben je nog geen lid? Geef je hier op.

1. Op HBO Max zag ik een onverwacht rauwe documentaire over Virgin-ondernemer Richard Branson. In de eerste scene zie je hem een afscheidsvideo inspreken voor zijn dierbaren, voor als hij mocht komen te overlijden tijdens een aanstaande ruimtevlucht. Pijnlijk kwetsbare beelden.

2. Wat me zo intrigeerde: Richard Branson heeft meerdere keren zijn leven gewaagd om Virgin te promoten. Toen hij met een luchtballon de wereld wilde overvliegen, zwaaide zijn vader, vrouw en kinderen hem huilend uit. Onvoorstelbaar om te zien. Een hyperbool voor de keuze of je je gezin ten koste laat gaan van je werk.

3. Alles wat ik tot nu toe leerde over interviewen, heb ik samengevat in een compacte gids. Ook als je niet interviewt, komt goede vragen kunnen stellen vaak van pas. Of het om een sollicitatiegesprek gaat of een gesprek met een vriend: het helpt je bij het brengen van diepgang in gesprekken.

4. Dat wil ik overigens vaker doen: tijdloze gidsen maken op basis van de blogposts en podcasts die ik publiceerde. Als je een wens hebt voor een bepaald onderwerp, laat het me weten door te antwoorden op dit mailtje.

5. Ik lees nu de klassieker Het portret van Dorian Gray (1890) van Oscar Wilde en smul van de nihilistische Lord Henry die zijn toehoorders telkens aanmoedigt toe te geven aan hun impulsen. Zoals met dit aforisme: “Trouwe mensen kennen alleen de triviale kant van de liefde: de trouwelozen kennen de tragediën van de liefde”.

6. Of voor wie de kinderlijke speelsheid weer in zichzelf wil vinden:

Ah! Lord Henry, ik wou dat u me vertelde hoe ik weer jong moet worden.’ Hij dacht even na. ‘Kunt u zich een ernstige misstap herinneren die u in uw jeugd hebt begaan, hertogin?’ vroeg hij, terwijl hij haar over de tafel heen aankeek. ‘Een groot aantal, vrees ik,’ riep ze uit. ‘Dan moet u ze nu weer begaan,’ zei hij ernstig. ‘Om je jeugd terug te krijgen, hoef je alleen maar je dwaasheden te herhalen.’

7. Langzaam maar zeker sluipen er nieuwe AI-toepassingen in de programma’s die ik gebruik. Zoals in mijn favoriete leesapp Reader. Die app vat nu automatisch stukken voor me samen en ik kan een gerichte vraag over het artikel stellen. Zo blij mee.

8. “Alles wat je meer dan twee keer doet, kun je automatiseren”. Dat leerde ik ooit van collega-programmeurs. Want hoe minder tijd je kwijt bent aan repetitief werk, hoe meer tijd je hebt voor waardevol werk. Ik las over een investeerder die nu AI gebruikt om zoveel mogelijk klusjes te automatiseren. Heel inspirerend, omdat zijn tips zo praktisch toepasbaar zijn. Zo laat hij zich dagelijks een samenvatting sturen van de belangrijkste technieuwssite.

9. Overigens heb ik niet de illusie dat ik door al dat automatiseren ooit tijd over ga houden. Dankzij dit confronterende citaat uit 4000 Weken van Oliver Burkeman:

10. Ontnuchterend stuk op De Correspondent over waarom we natuurtalenten verkiezen boven strebers. Conclusie: “Hard werken is een geweldig idee – maar laat niemand merken dat je het doet”. Hebben ze in Italië goed door, met hun sprezzatura.

11. Zangeres Ella Fitzgerald had denk ik de mooiste stem ter wereld. Ze overleed toen ik pas tien was. Haar live zien, zat er dus niet in. Gelukkig is er YouTube. Fitzgerald improviseert spectaculair rond het nummer How High The Moon. In mooie graphics zie je telkens welke invloeden ze daarin verwerkt. Van Gershwin tot de Beatles. Onnavolgbaar! Behalve voor haar band, die geweldig meebeweegt:

12. Als je Telegram gebruikt, kun je mijn tips en inzichten nu volgen via een eigen kanaal. Ik snap niet waarom zo weinig media dit doen. Er maken inmiddels 1,7 miljoen Nederlanders gebruik van de chatdienst. Volg jij leuke kanalen?

13. Notities zijn de voeding van creativiteit. Als een idee me te binnenschiet, noteer ik het zo snel mogelijk om te voorkomen dat het vervliegt. Daar heb ik een eenvoudig en supersnel notitiesysteem voor. Met dit stappenplan heb je dat in een halfuurtje ook opgezet.

14. Druk is een film van twee jaar oud, maar wat mij betreft nu al een klassieker. Een vriendengroep van uitgebluste leraren krijgt door een obscuur onderzoek het idee om hun alcoholpromillage gedurende de dag op een half punt te houden. Dat doet ze in eerste instantie heel goed. Het vervolg is niet zo voorspelbaar als je denkt. Echt een verrassende tragikomedie, vol levenslessen.

15. Herken je de volgende situatie? Je zit op de fiets of in de auto, hoort een interessant fragment in een podcast en wil vervolgens stoppen om het te noteren. Dat hoeft niet meer! Met de nieuwe podcastspeler Momento (iOS & Android) transcribeer je met één klik op je koptelefoon of autostuur de voorgaande tien seconden uit het podcast. De notitie belandt automatisch in Readwise. Hallelujah!

16. Als je grip wilt krijgen op je financiën ontkom je er niet aan om je uitgaven stuk voor stuk na te lopen. Dat deed ik altijd in een zelfgebouwd spreadsheet. Maar het geknutsel daarmee begon me steeds meer tegen te staan. Met als gevolg dat ik al een half jaar niet naar m’n uitgaven keek en mijn spaarrekening slonk.

17. Ik wilde mijn financiële grip terug! Maar alle persoonlijke boekhoudprogramma’s die ik in het verleden probeerde, vond ik verschrikkelijk suf, lelijk en ontoegankelijk. Gelukkig is daar mijn podcastvriend Alexander Klöpping, en die adviseerde LunchMoney. Het ziet er mooi uit en werkt met alle Nederlandse bankrekeningen. Gemaakt door één developer, Jen, en zij is superbehulpzaam als je er even niet uitkomt. Echt een aanrader.

18. Op 26 maart begin de HBO-serie Succession over een disfunctionele mediadynastie weer! Hier de heerlijke teaser trailer.

19. In mijn zoektocht naar intentioneel leven, kwam ik een spanning tegen. Ik vertel er in de Sociale Innovatie Podcast en Nooit Meer Slapen al over. Als je streeft naar iets wat je nog niet hebt, ben je per definitie ongelukkig met je huidige situatie. Tegelijkertijd vormen onze dromen en verlangens onze identiteit. Hoe kun je met die tegenstelling omgaan? In dit artikel deel ik mijn persoonlijke conclusie: door zoveel mogelijk te streven naar activiteiten die inherent betekenisvol zijn.

20. Op Netflix gezien: topacteur Jonah Hill neemt de kijker mee naar zijn therapiesesies met psychiater Phil Stutz. We mogen zelfs meekijken naar moeizame sessies met zijn moeder. Opdat we allemaal kunnen profiteren van de inzichten van Stutz, zoals: “True confidence is moving forward in uncertainty.”