AI geeft je superkrachten op werk

Ik heb genoeg tijd doorgebracht met programmeurs om het volgende adagium te hebben geïnternaliseerd:

Alles wat je meer dan twee keer doet, kun je automatiseren

Want hoe minder tijd je kwijt bent aan repetitief werk, hoe meer tijd je hebt voor waardevol werk.

Dus dat doe ik braaf. Met automatiseringstools als If This Then That en Zapier en met tekstprogramma’s als TextExpander.

De opkomst van AI zorgt ervoor dat je automatiseerdrang naar een heel nieuw niveau kunt tillen.

Bij Every (waar anders, dit schrijverscollectief is echt on fire) las ik over een investeerder die met Airtable en GPT-3 een groot gedeelte van zijn werk heeft geautomatiseerd. Dit is de samenvatting van het stuk:

Yohei Nakajima is a pre-seed venture capitalist who has been developing tools to automate his job. He has created bots to summarize emails from his kids’ schools, generate investment memos, and respond to questions from founders using GPT-3. He believes that automation can help him do more work, answer more questions, make more intros, and help more founders. He also believes it will help VCs with investment decisions, but gut instinct and pattern recognition are still important at the pre-seed stage.

Gegenereerd met Ghostreader

Deze praktische toepassingen heeft Nakajima gemaakt

  • Hij kan gerichte vragen aan zijn e-mailarchief stellen, want al zijn mail archiveert hij daar. Dus in plaats van eindeloos te zoeken naar iemands telefoonnummer in oude mailtjes, kan hij het gewoon via de directe vraag: ‘wat is het nummer van persoon x’ direct vinden.
  • Die functie heeft hij ook voor zijn tweede brein. ‘Toon me alle artikelen die ik ooit over product design opsloeg en vat ze voor me samen’. Deze droom van mij is voor hem dus al werkelijkheid. 🤯
  • Hij laat automatisch investment memo’s maken door de site en ProductHunt-pagina van een bedrijf te scrapen en daar sentimentanalyses op uit te voeren
  • Hij laat zichzelf elke dag een samenvatting mailen van technieuws-aggregator TechMeme.

Ik krijg veel energie van dit artikel omdat Nakajima heel gedetailleerd en praktisch deelt hoe hij automatisering zelf aanpakt.

Overigens verwacht ik niet dat er door AI ooit een moment komt dat ik denk: ‘en nu heb ik tijd genoeg’. Ik vind dit citaat van Oliver Burkeman uit 4000 Weeks daar heel treffend over:

Lees het volledige stuk: This VC Is Slowly Automating His Job. De afbeelding hierboven is gemaakt met Midjourney.