Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:
Welkom bij de maandelijkse aanbevelingen over media en intentioneel leven. Leuk dat je weer meeleest!
1. Wanneer je een artikel, video of podcast maakt, helpt het om één specifieke ontvanger in gedachten te houden. Daardoor klinken je teksten natuurlijker en loop je niet het risico om iedereen te willen pleasen. Die tip kende ik al, maar David Perrell maakt ‘m concreter. Hij zet tijdens het schrijven een omschrijving van de beoogde ontvanger boven zijn stuk: “Kevin will swallow information faster than a lion can eat its prey, but only if you keep him entertained.”
2. Echt leuk om te doen met een kind: open samen AI-beeldengenerator Midjourney, laat het kind iets geks verzinnen (géén probleem natuurlijk) en voeg vervolgens ‘coloring pages’ aan het prompt toe. Even printen en het kind kan een zelfbedachte kleurplaat inkleuren. Zo geeft de prompt ‘a happy dragon playing soccer, coloring pages’ dit resultaat:
3. Droom je in tijden van ChatGPT van je eigen chatbot? Eentje die vragen kan beantwoorden op basis van alle notities die je ooit maakte? Goed nieuws: kan gewoon. Met AskNotion heb je zo’n chatbot in een handomdraai ingesteld. Gratis te testen, daarna heb je een abonnement nodig.
4. Nog een mooie ontwikkeling: met MacWhisper kun je opnames van gesprekken laten transcriberen. Werkt bi-zar goed, ook in het Nederlands.
5. Hoe ik bovenstaande technieken gebruik? Ik laat al mijn podcasts transcriberen, importeer die in Notion en stel vervolgens met de chatbot gerichte vragen: ‘maak een lijstje van de schrijftips die Francine Oomen heeft gegeven’. Mind blown.
6. Het interview met Francine komt trouwens volgende week online. Wel al verschenen in dit seizoen van Jonge Jaren: Arie Boomsma over het overwinnen van tegenslagen (wist je dat hij een Amerikaanse basketbalcarrière moest opgeven door een kapotte knie?) en de Indiase schrijver Deepti Kapoor geeft schrijfadvies.
7. In de vorige nieuwsbrief tipte ik Deepti’s boek Age of Vice (Tijd van Zonde) en toevallig kwam ze een week later op bezoek in Nederland. Ze vertelt in ons gesprek hoe corruptie in de Indiase politiek haar noopte van een ego-schrijver een politieke schrijver te worden. Het resultaat: ‘het Indiase antwoord op The Godfather’ (volgens The Guardian). Ze vertelt hoe je als beginnend schrijver je stem kunt vinden.
8. Wat als Beethoven zijn muziek in deze tijd had gedropt? Video om te lachen.
9. Laatst ging ik op vakantie en vroeg ik op Twitter om romanadvies. Even was Twitter weer die gezellige plek van vroeger en kreeg ik allerlei originele tips. Meest genoemde boeken: De Beesten, Crossroads en De herinnerde soldaat. Eerste nog niet gelezen, laatste twee vond ik ook heel indrukwekkend. Hier vind je het hele lijstje.
10. Johan Fretz tipte We hebben het over je gehad van Stéphanie Hoogenberk. De auteur heeft ‘persoonlijke gebeurtenissen’ en ‘herinneringen’ over vriendschap verwerkt in zes verhalen. Hardop gelachen om heerlijke beschrijvingen van sociaal ongemak. Ze spaart zichzelf niet. Ik kan het geen recht aan doen, maar toch één citaat: “Gijsbert had negen boeken bij zich voor die week. Acht daarvan gingen over de Holocaust en een was van Eckhart Tolle over leven in het hier en nu.” Onze eigen Hollandse David Sedaris is hier!
11. Best wel wat twitteraars tipte The Overstory (Tot in de hemel) van Richard Powers. Een roman uit 2018 over, uhm, bomen. Je volgt acht verschillende levens – van een bomenwetenschapper tot een briljante programmeur. Deels gaat het boek over de vernietigende zucht van de mensheid om immer groei na te streven, deels is het een ode aan complexiteit. Verhaaltechnisch gebeuren er spectaculaire dingen die aanvoelen als adempauzes tussen alle concepten en theorieën. Ik vond het geen makkelijk boek, maar het heeft me wel veranderd. Al is het alleen maar omdat ik me – in dit tijdperk van individualisering – realiseer dat we net als bomen afhankelijk van elkaar zijn. Later dit jaar volgt een Netflix-serie.
12. Met al die boekentips elke maand moet het geen verrassing zijn dat ik van boeken houd. Zoveel, dat ik ze het liefst ook zelf maak. Daarom ben ik met Alexander Klöpping en Maven Publishing een eigen uitgeverij begonnen: POM.press! We maken boeken die je helpen navigeren in een door technologie veranderende wereld.
13. Ons eerste boek is van Roland Grootenboer. Hij is hr-expert (o.a. bij Blendle en nu Google) en schrijft heerlijk direct en opgewerkt. Als hr-manager vindt Roland het oneerlijk hoeveel meer hr-kennis werkgevers hebben dan werknemers. Om dat te fixen schrijf hij Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest. Komt in 2024 uit, maar je kunt zijn tips nu al volgen via zijn nieuwsbrief Voor bij de koffieautomaat. Ik heb er zo’n zin in om weer boeken te maken!
14. Fijn pleidooi van (wederom) David Perrell die oproept om afscheid te nemen van minimalisme. Toen de iPhone uitkwam, was minimalisme vernieuwend en spannend, maar inmiddels is het de weg van de minste weerstand. Hij roept ontwerpers en architecten op tot het omarmen van maximalisme en een esthetiek na te streven ‘die de homogeniteit van hedendaags design opheft en de wereld voorziet van visies op een betere toekomst”.
15. Ik moest ook denken aan dit draadje van een Noorse twitteraar. Zij pleit tegen modernisme in architectuur – wat leidt tot zielloze woonwijken waar mensen geen verbondenheid voelen. Tien jaar geleden vond ik het kitsch als nieuwbouwwijken in jaren dertig-sfeer werden gebouwd, maar nu realiseer ik me dat het een beproefde manier is om buurtgevoel te bevorderen en bewoners – in de woorden van Maxim Februari – ‘ogentroost’ te bieden.
16. Bovenstaande linkjes vond ik trouwens in Het Principe van Optimisme. Ik heb die nieuwsbrief al een keer aanbevolen, maar ik vind het echt de beste bron om op de hoogte te blijven van wat innovatieve wereldverbeteraars allemaal uitvreten.
17. Ik ga heel lekker op de urbanjazz van het Londense Ezra Collective, hier te zien in de Tiny Desk-reeks van NPR: