Laat AI je terugkerende taken doen

Hi, ik ben Ernst-Jan Pfauth, mede-oprichter van De Correspondent en POM. Elke maand schrijf ik een nieuwsbrief over intentioneel leven. Welkom aan 1.400 nieuwe abonnees deze maand! Ben je nog geen lid? Geef je hier op:

1. Google heeft een taalmodel geïntroduceerd dat alleen communiceert met bronnen die jij aanlevert. Zo laat ik nu bijvoorbeeld alle transcripties van Jonge Jaren-interviews nalopen op interessante uitspraken over intentioneel leven. Maar je kan bijvoorbeeld ook alle highlights van boeken die je interessant vond voeden. Heel fijn, zo’n (relatief) betrouwbare chatbot. Probeer het ook.

2. Lees de Ierse romancier Paul Murray. In de gezinsroman The Bee Sting beschrijft hij het verborgen leed van een rijke familiedynastie van een Iers dorpje. Aan de oppervlakte zijn ze het mooiste en meest succesvolle gezin, maar in werkelijkheid lopen ze met onthutsende geheimen rond. Het is een cliché, maar waar: ik mis de personages en hun wereld nu al.

3. Laatst heb ik me een ochtendje boos gemaakt en voor elke terugkerende taak een tooltje in ChatGPT gemaakt. De ‘Eindredacteur’ komt meteen met een lijstje spel-en stijlfouten, de ‘Samenvatter’ maakt van Engelstalige nieuwsartikelen een korte samenvatting die ik als basis voor een podcastitem kan gebruiken en de ‘Koppenmaker’ suggereert na het plakken van een artikel tien koppen die het belang van de lezer centraal stellen. Welke terugkerende taken kun jij automatiseren?

4. In het voortdurende streven om minder alcohol te drinken: deze eenvoudige kombucha smaakt net wrang genoeg om als interessant alternatief voor een biertje te dienen. Bovendien verveelt het niet door alle verschillende beschikbare smaken. Ik vind dit lekkerder dan al die zoete mocktailalternatieven. Gewoon bij de meeste supermarkten verkrijgbaar.

5. Wil je gratis een Engelstalige klassieker lezen? Op deze site vind je mooi vormgegeven e-books uit het publieke domein. Lees bijvoorbeeld The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde om het geweldige nihilistische personage Lord Henry te ontdekken. Of lees eens Pride and Prejudice van Jane Austen. Dan pik je gelijk deze levensles mee: “A scheme of which every part promises delight can never be successful”.

6. Niet normaal, deze brutalistische villa van Diplo in Jamaica. Aan de ene kant van een stuitende decadentie, aan de andere kant: zo ontzettend mooi hoe het huis in de jungle opgaat.

7. Ik ben samen met mijn fijne collega’s twee nieuwe nieuwsbrieven begonnen. Met AI Report ontvang je elke dinsdag en donderdag het belangrijkste AI-nieuws én tips hoe je AI voor je eigen succes kunt inzetten. En Alexander Klöpping en ik sturen je elke vrijdag onze vijf fijnste tech-en mediatips in POM Tips, Tools & Gadgets.

8. Ik las Unreasonable Hospitality van Will Guidara. Hij was general manager van Eleven Madison Park, dat vaak is uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld, en schreef mee aan de serie The Bear. Zijn boek is deels memoires deels managementboek, en bevat naast bizarre anekdotes inspirerende adviezen over gastvrijheid, ook als je niet in de horeca werkt. Als je dit leuk vindt, mag je het boek van Danny ‘Shake Shack’ Meyer uit 2006 ook niet missen.

9. Ik las de The Fraud van Zadie Smith. In deze historische roman beschrijft ze hoe de literaire kliek rond Charles Dickens, een campagne van een Trump-achtig figuur en burgerrechtenprotesten in het Londen van de 19e eeuw samenkomen. Ik genoot van de scherpzinnige én hartverwarmende hoofdpersoon, Mrs. Touchet. Zij schenkt de heren port in, maar denkt er ondertussen het hare van.

10. Als je even doordenkt over marketing en AI kom je al snel tot de conclusie dat bedrijven binnenkort een leger van gepersonaliseerde verkopers op ons afsturen. Marketing en sales versmelten met elkaar en slimme chatbots gaan perfect op onze psychologische zwaktes inspelen. Wees gewaarschuwd, lees deze analyse door Silicon Valley-investeerder Andrew Chen.

11. De mediawereld achter voetbal fascineert me. Door de ongekende populariteit komen nieuwe media-ontwikkelingen rond partnerschappen, sponsoring en eigenaarschap daar veel sneller bij elkaar. Eerder tipte ik daarom al Welcome to Wrexham, over twee Hollywoord-acteurs die een Welshe voetbalclub in een mediagoudmijn veranderen. Maar luister ook zeker eens naar de nieuwe podcast Grof Geld, over de macht van geld in het voetbal. Zo verdiende David Beckham 275 miljoen met een move die in sportief opzicht onbegrijpelijk leek, maar zakelijk visionair bleek.

12. Mooie tip van acteerlegende Adelheid Roosen in de Jonge Jaren-aflevering die ik met haar maakte: check af en toe of je echt aanwezig bent in een gesprek en welke vraag je eigenlijk het allerliefst zou willen stellen. Ze vertelt in dit videofragment hoe.

13. OpenAI-baas Sam Altman is de meest succesvolle techondernemer van dit moment. Naast OpenAI heeft hij in de luwte een imperium gebouwd dat volgens de Wall Street Journal zijn weerga niet kent. Zakelijk vind ik het heel indrukwekkend, maar het is helaas slecht nieuws voor de mensheid. Want de man die een grote invloed heeft op de toekomst van super-intelligentie, hangt van belangenverstrengelingen aan elkaar. Lees dit exposé.

14. Late to the party, maar ik vond de nieuwe verfilming van Patricia Highsmiths The Talented Mr. Ripley een esthetisch feestje. Zwart wit, schitterende pakken en loafers, espresso’s op Italiaanse dorpspleintjes, een mooie Caravaggio-verhaallijn, en stiekem rooten voor een verwerpelijke vent. Te zien op Netflix.

15. Open je sociale media-apps niet uit verveling, maar bedenk van tevoren wat je er hoopt te vinden. Wil je een berichtje aan iemand sturen? De nieuwste video van je favoriete comedian kijken? Er bestaan apps die een korte blokkade opwerpen als je een sociale media-app opent. Dan heb je tijd om over je intentie na te denken. ClearSpace is de beste, want je kunt met die app ook aangeven *hoe lang* je Instagram of TikTok wil gebruiken. Als de tijd verstreken is, gooit ClearSpace je eruit.

16. Lekker tegeltje van Kevin Kelly en een goede check of je op de juiste weg zit:

A good sign that you are doing the kind of work you should be doing is that you enjoy the tedious parts that other people find tortuous.”


Pfauth.com » Nieuwsbrieven » Laat AI je terugkerende taken doen