De rol van inkomen in je pad naar financiële onafhankelijkheid

Meer inkomen, make it rain!

Toen ik mijn persoonlijke stappenplan voor financiële onafhankelijkheid publiceerde, kreeg ik verreweg de meeste vragen over stap 9: Vergroot je inkomen. Daarin deelde ik mijn voorliefde voor side projects en de positieve financiële gevolgen ervan.

Of ik die stap iets verder kon uitdiepen? Uiteraard!

Want het pad naar financiële onafhankelijkheid draait niet alleen om het beperken van je uitgaven.

Natuurlijk, met minder uitgeven snijdt het mes aan twee kanten:

 1. Elke euro die je niet uitgeeft, kan rendement opleveren. Het opbouwen van een vermogen gaat sneller;
 2. Hoe lager je uitgaven, hoe minder vermogen je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn.

Maar als je vervolgens je inkomen vergroot, gaat het nog harder.

Dus laten we het er eens verder over hebben.

In dit artikel deel ik:

 • De rol van inkomen in je plan voor financiële onafhankelijkheid;
 • Het plezier van side projects;
 • Waarom ik niet automatisch meer ga uitgeven als er meer binnenkomt;
 • 25 ideeën om je aan het denken te zetten over extra inkomen.

Ik blijf deze pagina updaten met nieuwe inzichten en ideeën. Wil je een seintje ontvangen als ik iets nieuws geschreven heb? Laat dan hieronder je mailadres achter:

Wat vind je belangrijk aan je werk?

Ik ben aan het denken gezet over geld door Amerikaanse FIRE-bloggers. Veel van hen beschrijven dat ze als dertiger met pensioen konden omdat ze in hun twintiger jaren zoveel mogelijk verdienen. Vaak met banen waar ze totaal geen plezier in hadden.

Dat is niet de weg die ik gekozen heb. Ik moet er niet aan denken om een aantal jaar van mijn leven in het teken te zetten van zoveel mogelijk geld verdienen met een baan waar ik niet in geloof. Het ervaren van dagelijkse voldoening vind ik belangrijker.

Ik ben gelukkig in de positie dat ik mijn werk allereerst kan uitkiezen op zingeving, en pas daarna nadenk over inkomen. Daarom ben ik de journalistiek ingegaan, en bijvoorbeeld niet het zakenleven.

Maar vervolgens ervaar ik wel enorm veel plezier om binnen die carrièrekeuze voor de journalistiek te bedenken hoe ik a) op bedrijfsniveau meer omzet kan genereren en b) op persoonlijk vlak extra inkomstenbronnen kan creëren – bijvoorbeeld met side projects*.

* Ik kan niet op een lekkere Nederlandse vertaling komen. Suggesties welkom :-)

Extra geld verdienen met side projects

Een side project is een activiteit die je ontplooit naast je belangrijkste werk en waar je eventueel wat extra geld mee verdient.

Bij side projects vind ik plezier belangrijker dan geld. Allereerst omdat het project dan sowieso een verrijking van mijn leven is (ongeacht of het geld oplevert) en daarnaast vergroot plezier – oh ironie – de slagingskans:

 1. Als je een side project alleen maar voor het geld doet, haak je al snel af. Stel dat je een nieuwsbrief begin met een paar affiliate-links erin. De eerste paar maanden levert je dat misschien een paar euro op. Het heeft de potentie van een mooie inkomstenbron, maar zonder plezier heb je het na editie vijftien waarschijnlijk wel gezien.
 2. Als je iets graag doet, ligt de kwaliteit van je werk vaak hoger.

Ik realiseer me overigens dat niet iedereen deze luxe heeft. Voor sommigen is een tweede inkomen een bittere noodzaak. Zij stappen niet voor de lol op de fiets om bij te klussen voor een bezorgservice.

In de vijfentwintig ideeën die ik verderop deel, komen veel suggesties voor side projects langs.

Maar eerst wil ik nog even delen wat je kunt doen met het extra geld dat binnenkomt.

Waarom ik niet automatisch meer ga uitgeven als er meer binnenkomt

Mijn vrouw en ik proberen zoveel mogelijk van ons extra inkomen opzij te zetten.

We hebben nu al een heel mooi basisniveau van comfort: we kunnen twee keer per jaar op vakantie, wonen klein maar fijn in de stad, onze auto uit 2005 doet wat ie moet doen en we houden ons niet in bij het doen van boodschappen.

Alle luxe die we onszelf daarbovenop cadeau zouden doen, wordt na een korte periode van genieten alweer snel normaal en daarmee schijnbaar ‘noodzakelijk’. Het is heel moeilijk om te besparen op bestaand comfort (trust me, I know*).

Als je je lifestyle gelijk op laat gaan met je stijgende inkomen, heb je nooit genoeg. Je kent vast de verhalen van beroemdheden die miljoenen verdienden en toch failliet wisten te gaan.

Natuurlijk trakteren we ons zelf wel eens bij een financiële meevaller, maar de stelregel is: we houden ons spaarpercentage minimaal gelijk, en het liefst verhogen we het.

Ons spaarpercentage is nu bijna 25 procent. Stel dat we 1000 euro per jaar meer gaan verdienen. Als we trouw blijven aan ons spaarpercentage, sparen we 250 euro meer, zonder dat we een centje pijn voelen (want we gaan er nog steeds 750 euro op vooruit qua besteedbaar budget).

Tot nu toe hebben we er zelfs voor gekozen om bij financiële meevallers het spaarpercentage te verhogen. We begonnen een paar jaar geleden namelijk bij 0 procent. In plaats van bijvoorbeeld 250 euro te sparen, kozen we ervoor 500 euro te sparen waardoor ons spaarpercentage verder steeg.

💡 Lees meer: in deze gids leer je hoe je sparen kunt automatiseren en zo sneller je financiële doelen haalt.

*Ooit huurden we ons eigen vakantiehuis op het platteland voor de weekenden. Die besparing doorvoeren – omdat we er te weinig gebruik van maakten om de huur te verantwoorden – was de moeilijkste die we deden. Luxe went!

Oké, om je op ideeën te brengen: 25 suggesties voor extra inkomen

Iedereen heeft andere mogelijkheden om extra inkomen te genereren.

Het verschilt nogal of je een alleenstaande ouder bent met een volle agenda of een pensionado met zeeën van tijd – om maar iets te noemen. Je vaardigheden, netwerk, investeringspotje, privileges en gedrevenheid: zomaar een paar voorbeelden van factoren die invloed hebben op welke extra inkomstenbronnen voor jou de grootste kans van slagen hebben.

Daarom leek het me leuk 25 verschillende ideeën met je te delen. Hopelijk zetten die je aan het denken over de kansen en mogelijkheden die jij hebt.

Ik ben geen financieel adviseur, en alles dient ter suggestie. Er zit er vast een idee tussen die bij je situatie en talenten past, en je op een idee brengt voor meer inkomen. Hier gaan we:

 1. Start een winkel op Etsy. Ben je handig en kun je mooie objecten maken? Van sieraden tot je eigen zeep: verkoop het via een eigen winkel op Etsy.
 2. Schrijf een ebook over een specifiek probleem waar je veel van afweet. Random voorbeeld: voor Nederlanders die naar Japan gaan om zaken te doen kan de etiquette verwarrend zijn. Ken je de cultuur goed? Schrijf een ebook met alle belangrijke omgangsvormen en verkoop het via Shopify. Woon je in Japan? Maak een boekje met etiquetteregels die Nederlandse bezoekers makkelijk kunnen downloaden tegen betaling. Deel wat eerste lessen op een populair blog of in een Facebook-groep over Japan voor je eerste klanten. Slaat het aan? Verdere marketing regel je met advertenties op Facebook of Instagram en Google AdWords. Dit is passief inkomen.
 3. Begin een servicegerichte site met affiliate-links. Weet je bijvoorbeeld veel van gereedschap? Recenseer elektrische schroevendraaiers, boren, zagen en schuurmachine en zet er affiliatelinks achter van bijvoorbeeld Bol.com. Lees voor een goed voorbeeld deze blogpost van Matthijs Roumen over hoe hij verdiende aan een site over handbagage.
 4. Schrijf een waardevolle nieuwsbrief over een niche waar je veel van afweet. Als je daar een publiek hebt opgebouwd, verkoop je lidmaatschappen voor een premiumversie met een nieuwsbriefservice als Revue. Kijk bijvoorbeeld hoe deze techjournalist dat doet.
 5. Bied een digitale cursus aan. Ben je een expert in een bepaald onderwerp? Beheers je een bepaald vak of activiteit – van koken tot een sport? Neem video tutorials op, bouw een bereik uit via YouTube en begin een premiumkanaal voor je trouwste fans.
 6. Vraag om loonsverhoging. Ga je lekker op je werk? Overtref je vaak de verwachtingen van je manager? Voeg je waarde toe? Mooi! Wanneer is de laatste keer dat je om een loonsverhoging hebt gevraagd? Probeer het eens. Krijg je nul op rekest? Vraag wat er nodig is om wél een verhoging van je inkomen te krijgen.
 7. Koop een vakantiehuis en verhuur het. Grote spaarpot vereist uiteraard.
 8. Begin een nichepodcast en verkoop advertenties. Als je denkt dat de podcasthype vergevorderd is: het echte werk moet nog beginnen. Nog maar 18 procent van de Nederlanders luistert maandelijks een podcast. The best is yet to come! Maak een podcast over een specifieke interesse van je – ga lekker niche –, bouw een publiek op en zoek er een hoofdsponsor bij.
 9. Verhuur spullen via online platforms. Leer je graag mensen uit de buurt kennen? Combineer het met het vergroten van je inkomen en zet je auto op Snappcar (hier een goede gids om je op weg te helpen) en je gereedschap op Peerby.
 10. Verkoop foto’s. Ben je een verdienstelijk fotograaf? Verkoop dan stockfoto’s via Shutterstock.
 11. Maak eten klaar en verkoop het via Thuisgekookt.
 12. Koop aandelen en strijk dividend op. Risicovol. En pas op dat je er niet verslaafd aan raakt.
 13. Leg een waardevolle informatiebron aan en vraag toegangsgeld. Zo biedt de bekende Amerikaanse marketingblogger Nat Eliason een collectie van boeknotities voor 25 dollar aan. Misschien kun je een eigen receptensite beginnen?
 14. Bied je computerhulp aan. Er zijn duizenden laptops en desktops in je buurtje die nog nooit een onderhoudsbeurt hebben gezien. Hoog tijd dat je hun eigenaren uit de brand helpt!
 15. Geef rondleidingen. Houd je van geschiedenis? Organiseer een historische wandeling in een buurt die je goed kent.
 16. Koop tweedehandskleding in, en begin een chique online boetiek. Mensen houden ervan als je voor hen bijzondere kledingstukken vindt en die vervolgens in een mooie omgeving aanbiedt.
 17. Koop meubels en andere interieurartikelen in, en begin een chique online meubelwinkel. Scherp oog voor mooie meubels? Zie tip hierboven en vervang kleding met meubels.
 18. Help bedrijven met hun sociale media-marketing. Hebben Facebook en Instagram-advertising weinig geheimen voor je? Er staan talloze bedrijven te springen om je services.
 19. Beheer de sociale media-accounts van bedrijven. Komen ondernemers in je omgeving niet toe aan het fatsoenlijk bijhouden van hun sociale media? Bied je diensten als paginabeheerder aan.
 20. Geef workshops. Organiseer – zodra het weer kan – bijeenkomsten waar je je kennis of vaardigheden deelt. Zo gaf ik in 2011 en 2012 met veel plezier blogworkshops aan groepen van ongeveer 20 mensen. Iedereen kocht een eigen kaartje.
 21. Verkoop oude boeken via Bol.com of Marktplaats. Vaak kun je hele partijen voor weinig opkopen of zelfs gratis afhalen en de recente of bijzondere exemplaren te koop aanbieden. Ik heb dat een tijdje gedaan als hobby en was telkens verbijsterd hoe snel al mijn boeken opgekocht werden door mensen uit het hele land.
 22. Laat honden uit of pas op huisdieren. Dol op dieren? Of droom je van een eigen hond maar durf je de stap nog niet aan? Begin een uitlaatservice of bied je oppasdiensten aan. Ook een leuke manier om mensen uit je buurt te leren kennen.
 23. Word babysitter. Via een site als Charly Cares kun je een profiel aanmaken en na een screening beginnen.
 24. Importeer producten uit het buitenland, bouw een mooie webshop en zet het product slim in de markt. Luister bijvoorbeeld eens naar deze podcast om op minuut zeven te horen hoe Alexander Klöpping als tiener de ‘orgasmatron’ in de Nederlandse markt zette. Misschien denk je nu meteen aan handel vanuit China, maar dit kan ook met bijvoorbeeld olijfolie uit Italië.
 25. Geef huiswerkbegeleiding of bijles. Werk je graag met scholieren of studenten en beheers je een middelbareschoolvak goed? Geef bijles.

Tot slot: onderschat de kracht van een barter niet. In goed Nederlands: ruilhandel. Stel jij dat goed kunt ontwerpen en een zakelijke relatie is een uitstekende webdeveloper. Jullie hebben allebei een site nodig. Houd de beurzen gesloten en wissel uren uit. De één ontwerpt beide sites, de ander bouwt ze. Allebei hebben jullie je uren ten gelde gemaakt, anders had je immers uren moeten inkopen.

💡 Heb je een partner? Brainstorm dan eens samen over mogelijke nieuwe inkomstenbronnen. Vind je het spannend om over geld te beginnen? Lees mijn artikel over het betrekken van je partner bij financiële onafhankelijkheid.

Het gaat om de som der delen

Schoot je bij bovenstaande ideeën soms te binnen dat het hoogstens een paar tientjes zou opleveren? Fair enough. Daarom benadrukte ik ten eerste dat het belangrijk is dat je er plezier in hebt. Dan is je side project sowieso al waardevol. Ten tweede heeft elk idee de potentie om uit de hand te lopen. Je begint met een simpel online boekhandeltje en je eindigt met het grootste online antiquariaat van Europa. Ten derde: zelfs als het niet uit hand loopt, kun je er aardig aan verdienen. Het gaat immers om de som der delen.

Een voorbeeld: in 2009 zette ik mijn favoriete films over journalistiek op een rij. Dat artikel trok via Twitter en later Google duizenden bezoekers. Na een jaartje zet ik achter de filmtitels affiliate-links naar de dvd’s (en later on demand-versies) van de film. Sinds 2010 brengt dat artikel gemiddeld 30 euro per maand binnen. Daardoor heb ik in het afgelopen decennium voor bijna 4.000 euro gratis kunnen winkelen op Amazon – zonder dat ik er maar een uur extra voor hoefde te werken. Fijn toch?

PS. Ik las onlangs een inspirerend boek dat dit punt goed maakt: Company of One van Paul Jarvis. De auteur vertelt over de creativiteit, het plezier en de potentie van handig ondernemen in het tijdperk waar iedereen met services als Mailchimp, Shopify en WordPress een bereik en marketingmachine kan opbouwen.