Goede gewoontes zoals een Dankboek, slaapschema of sporten kunnen je verder helpen in het leven. Maar als ze van een middel voor een intentioneel leven uitgroeien tot een doel op zich, eindig je in een zelfgebouwde gevangenis van routines.
Een populair stuk uit de Financial Times liet dit onlangs zien: The Life Ruining Power of Routines.
Daarin beschrijft Markham Held hoe zijn perfecte routines hem benauwen en leiden tot midlife-melancholie. In eerste instantie vond ik het een irritant stuk, maar later realiseerde ik me dat die ergernis voortkwam uit herkenning.
Het gevaar van goede gewoontes is dat ze doelen op zich worden, in plaats van middelen om naar je waarden te leven. Het gaat er dan niet meer om dat ze je helpen te leven naar je waarden, maar dat je ze alleen nog maar wil afvinken.
Er zijn zat dagen dat ik uit vermoeidheid of tegenzin niet opschrijf waar ik dankbaar voor ben. Soms hang ik wekenlang ’s avonds alleen maar op de bank. In het verleden was ik dan te streng voor mezelf. Waardoor ik me alleen waardelozer voelde. Maar het leven is als eb en vloed. Periodes van melancholie of lusteloosheid horen erbij, en ze gaan als het goed is ook weer voorbij. Je daartegen verzetten, is verspilde energie. Mildheid past dan beter.
Aan de andere kant van het spectrum: soms wil je gewoon even uit de band springen. Even niet je vaste routines je dag of week laten bepalen. De auteur van het FT-stuk beschrijft hoe hij alleen nog maar productief kon zijn en vergat te leven. Laat je goede routines dan lekker voor wat ze zijn. Ga op reis! Of zoiets.
Nieuwe ervaringen opdoen en nieuwe omgevingen verkennen is ook nog eens goed voor je hersenen. En je creëert er hoofdstukken in je leven mee.
In beide scenario’s kom je denk toch wel weer bij terug bij je favoriete goede gewoontes. Simpelweg omdat als je eenmaal hebt gemerkt hoe waardevol het effect van de routines is, je dat weer wil ervaren.
💡Meer lezen? Bekijk de laatste editie van mijn nieuwsbrief, met carrièretips van Eva Jinek.
Reacties
2 reacties op “Zo voorkom je dat goede gewoontes een gevangenis worden”
[…] een artikel over de sleur van goede gewoontes vond ik een inspirerende aanmoediging van neuropsycholoog Judith Schomaker om regelmatig nieuwe […]
[…] 5. De laatste weken heb ik veel nagedacht over dit stuk uit de Financial Times: The Life Ruining Power of Routines. Goede gewoontes zoals een Dankboek, slaapschema of sporten kunnen je verder helpen in het leven. Maar als ze van een middel voor een intentioneel leven uitgroeien tot een doel op zich, eindig je in een zelfgebouwde gevangenis van routines. In dit artikel vertel ik hoe je dat kunt vermijden. […]