Mijn onderbouwing hiervoor? Het boek Messy van de Britse auteur Tim Harford.
Harford vindt dat we dwepen met netheid en dacht: laat ik daar eens wat tegen inbrengen. In een grondig onderbouwd boek laat hij zien dat rommel een bron van creativiteit kan zijn.
Een rommelig bureau? Hartstikke goed volgens hem. De belangrijkste papieren liggen toch bovenop (zie bij mij de meuk ter linkerzijde).
Mensen die hun documenten netjes archiveren in ordners en dossierkasten, blijken vooral een collectie nutteloze paperassen op te bouwen.
Met als gevolg dat zij in experimenten minder snel belangrijke documenten konden vinden dan de rommelkonten.
Bovendien kan te veel netheid creativiteit juist verstikken. Harford haalt een onderzoeker aan die aantoonde dat rommelige werkplekken vol ‘visuele aanwijzingen’ zitten —een bonnetje hier, een post-it daar.
Die helpen je om associatief te denken en sneller op nieuwe ideeën te komen. Een beetje wanorde zorgt voor onverwachte verbanden die je met een ‘clean desk’ minder snel zou leggen.
Hopelijk lezen veel managers dit bericht.
En verder vind ik het zelf gewoon hartstikke gezellig om me met zoveel mogelijk herinneringen te omringen.
Welk team zit jij?
Reacties
Eén reactie op “Clean desk policy vind ik over rated”
[…] 3. Voel je je schuldig over het zooitje op je bureau? Niet doen. Clean desk policy is over rated, blijkt uit onderzoek. Een rommelig bureau kan juist leiden tot nieuwe inzichten en ideeën, want die rommel zit vol ‘visuele aanwijzingen’. […]