Koop je tijd terug

Hi, ik ben Ernst-Jan Pfauth, mede-oprichter van De Correspondent en schrijver van Intentioneel leven. Elke maand deel ik een algoritmevrij lijstje aanbevelingen met alles waar ik blij van word, zoals boeken- en cultuurtips en inzichten over intentioneel leven. Ben je nog geen lid? Geef je net als meer dan 22.000 anderen op:

  1. Omdat ik een paar dagen in Parijs doorbreng, neem ik de beste curatielijstjes van Substack nog even door: de 9 lekkerste adressen rondom het Gare du Nord, een patisserietour door de Rue de Bac, de 10 beste adressen in Pigalle, 10 favorieten in Montmartre, 10 keer eten voor een tientje (allemaal van Mara Grimm, die trouwens deze adressen aan haar vrienden geeft), de Parijs-lijst van Doortje Smithuijsen en een vrolijke aanklacht van Lena Bril tegen dit soort lijstjes (ik ga ook gewoon lekker zwerven natuurlijk – het gaat om de balans!)
  2. Schrijfadvies dat boven mijn bureau hangt: ‘Schrijf met ongekende eerlijkheid, redigeer met ongekende strengheid.’1
  3. Vaak is niet kijken een uitstekende strategie. Niet kijken naar je inbox, aandelen, slaapdata, haters of volgersaantal. De gedachte hierachter: wilskracht is overschat. Je kunt wel elke keer het gevecht aangaan met je emoties – niet in paniek verkopen! niet jaloers zijn! – maar je kunt ook gewoon niet kijken.
  4. Dit is natuurlijk een onzinmontage, maar toch genoten van de buitenleven-vibe: de ochtendroutine van Diego Maradona.
  5. Met TapOut heb ik apps als Instagram en LinkedIn standaard geblokkeerd. Alleen als ik m’n telefoon tegen een fysieke chip houd, gaan ze voor een aantal minuten open. Eén chip zit op m’n koelkast geplakt, de andere draag ik in m’n rugzak. Vroeger gebruikte ik hiervoor een Amerikaanse gadget, maar inmiddels is er een Nederlandse variant. Bekijk de chips van TapOut.
  6. Ik schreef voor De Correspondent over de noodzaak om te experimenteren met AI. De liberaal in mij zegt: AI geeft je een concurrentievoordeel. De democraat in mij zegt: het is bijna een burgerplicht om op de hoogte te blijven van hoe AI werkt. Alleen dan kunnen we meedenken over wat voor toekomst we samen willen vormgeven.
  7. Deze 6 AI-tools besparen me tientallen uren vervelend werk per maand.
  8. Praat je veel met ChatGPT? Dan kan dit prompt tot verrassende inzichten leiden: “Als je kijkt naar alles wat ik je ooit heb gevraagd: wat denk je dat mijn grootste blinde vlekken zijn?” Zo vertelde ChatGPT mij dat ik ideeën te kritisch benader vóór ik ze test, dat ik te veel zelf wil doen — uit loyaliteit of drang naar controle — en dat ik te snel van project naar project hop.
  9. Ben je ondernemer of ZZP’er? Lees dan Buy Back Your Time van Dan Martell. Volgens de Canadese auteur zijn veel ondernemers slecht in delegeren – en verspillen daardoor tijd aan werk dat ze níet onderscheidend maakt. Martell helpt je je ‘buy back rate’ te berekenen: hoeveel je per uur mag uitgeven aan hulp, zodat jij je kunt richten op waar je echt het verschil maakt (en werkgelegenheid creëert). Hij legt dat op precies het juiste abstractieniveau uit. Ik had dit boek graag tien jaar eerder gelezen.2
  10. Chef Jonnie Boer is overleden. Een jaar geleden interviewde ik hem en zijn vrouw en zakenpartner Thérèse over hoe ze samen De Librije opbouwden tot het beste restaurant van Nederland. Ik was onder de indruk van hun warmte en gedrevenheid. Het gesprek staat op Spotify. Jonnie’s ideeën over vertrouwen durven hebben in anderen vond ik heel inspirerend:

“Je moet zo snel mogelijk mensen vertrouwen. Ook al ga je dan af en toe op je muil. Wat wij onze mensen leren: vertrouw, vertrouw. Zorg dat iemand naast je staat die net zo goed als jezelf wordt. Niet bang zijn voor je eigen job. We hebben 250 man in dienst en daar hebben we natuurlijk een hele berg leiders. En soms zegt zo’n leider dan van: “Nee, laat maar, dat doe ik zelf wel.” Dan zeg ik: “Nee, je moet zorgen dat er eentje bij je komt die het net zo goed kan.”

  1. Ik las het nieuwe boek van Oliver Burkeman. Net als in 4000 weken weet hij weer heel goed onder woorden te brengen waarom het verstandig is te accepteren dat je nooit een gevoel van controle zult hebben. Bijvoorbeeld over je inbox: “E-mail is het klassieke voorbeeld: je neemt je voor de tsunami weg te werken door sneller te reageren, met als gevolg dat er meer reacties komen, die jij weer moet beantwoorden, met als ‘bonus’ dat je de naam krijgt dat je ongewoon snel reageert op mails, zodat meer mensen het de moeite waard vinden je te mailen. En omdat je moeite doet om alles af te handelen, lopen je dagen vol met relatief onbelangrijke dingen.”
  2. Is het je al opgevallen dat Spotify opeens veel luisterboeken gratis aan betalende abonnees aanbiedt? Mijn boek Intentioneel leven staat erop, en verder de halve Bestseller 60. Zoals Generatie Angststoornis en de nieuwe van Aaf Brandt Corstius over politiek Den Haag. Ik vrees dat ik er als auteur weinig aan overhoud, maar ik zie het als een vorm van marketing.
  3. Grappig artikel over een man die 100 boekpagina’s per dag wil lezen om zijn aandachtspanne tot oude hoogtes op te rekken. Hij geeft tips aan wie dat ook wil: ‘The One Hundred Pages Strategy’.
  4. Het is meivakantie. De dagen ervoor zijn vaak een eindsprint op werk. Daarna dien je direct te ontspannen. Die overgang vind ik lastig. Daarom heb ik een paar simpele gewoontes. Ik zet mijn out-of-office eerder aan en laat ’m ook wat langer aanstaan. De eerste dag doe ik kleine klusjes in huis of de tuin – dat helpt me uit m’n hoofd te komen. Op reis heb ik altijd een notitieboek bij me. Als ik onrustig word, schrijf ik even. En ik probeer weg te blijven sociale media. Zodra ik vakantie wil laten renderen in likes, zit ik in de rat race-vibe. Hoe pak jij dit aan?
  5. Heel mooi: ‘Bobby’ van de Haagse band The Indien.

Persoonlijke updates van deze maand:

  • Het nieuwe boek Dagelijkse Rituelen is vorige week verschenen! Daarin vind je meer dan 160 routines van toonaangevende makers, ondernemers en wetenschappers. Van vroeger én nu. Dus Beethoven, maar ook Armin van Buuren. Jane Austen, maar ook Aaf Brandt Corstius. Heel leuk om te lezen (al zeg ik het zelf) én ter inspiratie voor het vinden van je eigen rituelen. Quote schreef er over, ik zat bij Tijd voor Max en het boek debuteerde in de Bestseller60. Bekijk Dagelijkse Rituelen hier.
  • Op 6 juni presenteer ik samen met Doortje Smithuijsen een nieuwe editie van Jonge Jaren Live. We interviewen Hedy d’Ancona, Michiel Romeyn en Nienke ‘s Gravemade over hun creatieve proces. Reserveer je ticket.
  • Kon je niet bij de vorige Jonge Jaren Live zijn en wil je de interviews terugluisteren? De gesprekken staan nu online: comedian Kasper van der Laan, zanger Jeangu Macrooy en all-round entertainer Jamai Loman.
  • Ik dacht: tijd voor een klassieker. Dus ik lees nu Middlemarch (1871) van George Eliot, een roman die zich afspeelt in een klein Engels dorpje in de vroege negentiende eeuw. Behoorlijk veel personages worstelen met hun ambities en het benauwende plattelandsleven. Af en toe vind ik het prachtig, soms onnavolgbaar. Wie heeft dit boek ook gelezen?
  1. Het eerste gedeelte komt van Kevin Kelly, het tweede gedeelte van Neil Strauss. ↩︎
  2. Dank aan mijn compagnon Alexander voor de tip ↩︎

Lees net als 23.000 anderen maandelijks mee

Ontvang elke maand een dosis inspiratie over boeken, schrijven, cultuur, creativiteit en focus, samengesteld door de mede-oprichter van De Correspondent en auteur van Intentioneel Leven.


Reacties

Eén reactie op “Koop je tijd terug”

  1. Inspirerende lijst weer, waarvoor mijn dank! Misschien goed om te weten, zeker als je hier als auteur weinig aan over houdt, dat Spotify van plan is om over 2 maanden alle abonnementen met EUR2,- per maand te verhogen vanwege de nu gratis luisterboeken.

    Dit moet je als gebruiker zelf bij Spotify in je abonnementen omzetten naar basic. Afhankelijk van perspectief een slimme of een smerige marketing truc om een automatische prijsverhoging toe te passen bij circa 3 miljoen betalende Nederlandse gebruikers (Telecompaper, 2018). Ik neig naar smerig als het enige wat je er als auteur van merkt een vorm van marketing is

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pfauth.com » Nieuwsbrieven » Koop je tijd terug