Dankboek, dagboek voor een gelukkiger leven

Dankbare mensen zijn gelukkigere mensen.  Alleen vergeten we vaak dankbaar te zijn. Daarom heb ik het Dankboek gemaakt.

In dit dagboek kun je dagelijks drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent, en waarom. Als je wakker wordt bijvoorbeeld, of voor het slapengaan.

Volgens talloze studies uit de positieve psychologie, word je van dit dagelijkse ritueel optimistischer, tevredener én socialer. Probeer het ook uit!

Zo ziet het Dankboek eruit

En als je het openslaat:

Hoe het Dankboek is ontstaan

Welkom trouwens, op mijn persoonlijke site. Mijn naam is Ernst-Jan Pfauth en ik ben de mede-oprichter en uitgever van De Correspondent.

Voor De Correspondent lees ik sinds de zomer van 2015 wetenschappelijk onderbouwde zelfhulpboeken, om erachter te komen hoe we sociale, creatieve en tevreden levens kunnen leiden. In tientallen artikelen deelde ik beste tips en strategieën.

Na verloop van tijd begon me iets op te vallen. Wij mensen weten prima waar we gelukkig van worden – denk aan: tijd doorbrengen met dierbaren, een flow en intrinsieke motivatie -, maar we vergeten naar die inzichten te leven.

Dat komt omdat veel media en marketing ons andere doelen voorhouden, zoals rijkdom, populariteit en macht. Dat zijn echter dingen waar we nooit genoeg van hebben, en dus niet gelukkig van worden.

Daardoor realiseerde ik me: we hebben dagelijkse rituelen nodig om ons te herinneren aan dat was ons gelukkig maakt. 

Eén ritueel is talloze keren onderzocht. Dat is opschrijven waar je dankbaar voor bent. En uit vrijwel al die studies blijkt: we worden daar tevredener, socialer én optimistischer van.

Samen met ontwerpbureau Momkai maakte ik daarom het Dankboek: een prachtig vormgegeven boek met stoffen kaft en leeslint, dat elke dag weer uitnodigt tot het opschrijven waar je dankbaar voor bent.

Na een korte inleiding van mij, heb je genoeg pagina’s om een halfjaar lang te schrijven. Ik hoop dat het een heel waardevol ritueel voor je wordt!

Zo kun je het dagboek gebruiken

Op elke pagina kun je drie dingen noteren waar je dankbaar voor bent en, heel belangrijk, waarom. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn.

Ook heb je de ruimte om andere gedachten op te schrijven. Misschien wil je wel bijhouden of je dagelijks mediteert. Of teken je liever. Of misschien gebruik je die ruimte voor een klassiek dagboek:

Wat anderen van het Dankboek vinden

Sophie Hilbrand ‘had alle tips wel willen onderstrepen’ en David Van Reybrouck vindt het een ‘hoopvol boek’. Schrijver Charlotte Mutsaers vertelde aan NRC Handelsblad dat ze dit het belangrijkste boek van 2017 vond. Minstens net zo dankbaar ben ik voor de recensies die lezers me sturen:

Gebruik je het boek ook? Of heb je vragen? Neem contact met me op via ervaring@dankboek.nl. Ik ben heel benieuwd!

Veel lees- en schrijfplezier toegewenst!