Dankboek, dagboek voor een gelukkiger leven

Dankboek

Dankbare mensen zijn gelukkigere mensen.  Alleen vergeten we vaak dankbaar te zijn. Daarom heb ik het Dankboek gemaakt.

In dit dagboek kun je dagelijks drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent, en waarom. Als je wakker wordt bijvoorbeeld, of voor het slapengaan.

Volgens talloze studies uit de positieve psychologie, word je van dit dagelijkse ritueel optimistischer, tevredener én socialer. Probeer het net als 19.000 anderen voor je ook uit!

Een prachtig vormgegeven boek waarmee je minstens een half jaar vooruit kunt, als je elke dag drie dingen noteert waarvoor je dankbaar bent.

Het Parool

Zo ziet het Dankboek eruit

Zo ziet het Dankboek eruit

En als je het openslaat:

Een open Dankboek

Hoe het Dankboek is ontstaan

Welkom trouwens, op mijn persoonlijke site. Mijn naam is Ernst-Jan Pfauth en ik ben de mede-oprichter en CEO van De Correspondent.

Voor De Correspondent lees ik wetenschappelijk onderbouwde zelfhulpboeken, om erachter te komen hoe we sociale, creatieve en tevreden levens kunnen leiden. In tientallen artikelen deelde ik beste tips en strategieën.

Na verloop van tijd begon me iets op te vallen. Wij mensen weten prima waar we gelukkig van worden – denk aan: tijd doorbrengen met dierbaren, een flow en intrinsieke motivatie -, maar we vergeten naar die inzichten te leven.

Dat komt omdat veel media en marketing ons andere doelen voorhouden, zoals rijkdom, populariteit en macht. Dat zijn echter dingen waar we nooit genoeg van hebben, en dus niet gelukkig van worden.

Daardoor realiseerde ik me: we hebben dagelijkse rituelen nodig om ons te herinneren aan dat was ons gelukkig maakt. 

Eén ritueel is talloze keren onderzocht. Dat is opschrijven waar je dankbaar voor bent. En uit vrijwel al die studies blijkt: we worden daar tevredener, socialer én optimistischer van.

Samen met ontwerpbureau Momkai maakte ik daarom het Dankboek: een prachtig vormgegeven boek met stoffen kaft en leeslint, dat elke dag weer uitnodigt tot het opschrijven waar je dankbaar voor bent.

Na een korte inleiding van mij, heb je genoeg pagina’s om een halfjaar lang te schrijven. Ik hoop dat het een heel waardevol ritueel voor je wordt!

Gezien in:

Bekijk hier met mediaoverzicht

Zo kun je het dagboek gebruiken

Op elke pagina kun je drie dingen noteren waar je dankbaar voor bent en, heel belangrijk, waarom. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn.

Je hebt genoeg pagina's in je Dankboek voor een half jaar.

Ook heb je de ruimte om andere gedachten op te schrijven. Misschien wil je wel bijhouden of je dagelijks mediteert. Of teken je liever. Of misschien gebruik je die ruimte voor een klassiek dagboek:

In het Dankboek heb je ook ruimte voor andere gedachten

Wat anderen van het Dankboek vinden

Sophie Hilbrand ‘had alle tips wel willen onderstrepen’ en David Van Reybrouck vindt het een ‘hoopvol boek’. Schrijver Charlotte Mutsaers vertelde aan NRC Handelsblad dat ze dit het belangrijkste boek van 2017 vond. LINDA. Magazine noemde het een ‘favorite’ van de redactie:

In LINDA. Magazine
Het Dankboek in de LINDA.

Minstens net zo dankbaar ben ik voor de recensies die lezers me sturen:

“Tijdens het avondeten kijken mijn zoontje (9), mijn partner en ik terug op de dag. We delen met elkaar waar we dankbaar voor zijn en schrijven dit in het Dankboek” 

Monique

“Aan de universiteit geldt het adagio ’the sky is the limit’: meer subsidies, meer publiceren, meer zichtbaarheid. Het Dankboek herinnert mij er aan te kijken naar de positieve kanten in het leven.”

Merel

“Het Dankboek heb ik als kapstok gebruikt om een speech te geven met als thema dankbaarheid. Met het boek in de hand heb ik iedereen bedankt die mij de afgelopen anderhalf jaar heeft gesteund tijdens mijn ziekte.” 

Wim

“Voor het daadwerkelijk beginnen met opschrijven wilde ik wachten tot “het juiste moment”. Uiteindelijk ben ik gewoon op een druilerige zondag thuis begonnen.” 

Anne

Ik voel me goed door te bedanken. Elke dag, ook als ik me rot voel, komt er dankbaarheid uit m’n pen. Dat maakt me blij.

Bianca

“Het Dankboek maakt dat ik ook gedurende de dag alerter ben op positieve dingen die op mijn pad komen.” 

Leo

“Als geneeskundestudent word ik voortdurend op mijn prestaties beoordeeld. Ben ik On Track of Fast on Track? De routine van het Dankboek helpt me om even stil te staan bij wat ik vandaag heb gewaardeerd en waar ik dankbaar voor ben, hoe klein ook.” 

Tim

“Ik heb voldoende Dankboeken besteld voor mijn medewerkers, dus dankzij het boek wordt mijn bedrijf een leuker bedrijf.”

Sjoerd

Gebruik je het boek ook? Of heb je vragen? Neem contact met me op via ernst-jan@dankboek.nl. Ik ben heel benieuwd.

Specificaties van het boek

Het Dankboek kwam in de zomer van 2017 voor het eerst uit. Van de eerste versie zijn twee drukken gemaakt.

Omdat ik er naar streef dat het Dankboek een tijdloos boek is, wat we met z’n allen de komende decennia nog kunnen gebruiken, blijf ik het Dankboek verbeteren met de tips en adviezen die binnenkomen van enthousiaste gebruikers.

In maart 2020 bracht ik een verbeterde versie uit, met een korte inleiding over de kracht van dankbaarheid. Daar zijn nu ook twee drukken van gemaakt.

In totaal kochten Nederlanders 19.000 exemplaren van het Dankboek. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor, en ik hoop dat er nog velen volgen. Op elk nachtkastje een Dankboek! 😉

Zou je tevredener door het leven willen gaan? Meer stilstaan bij wat je al hebt? Probeer het ritueel dan ook uit. Je kunt in een schriftje beginnen, of meteen het Dankboek proberen. Het heeft de volgende specificaties:

  • Inleiding over dankbaarheid;
  • 192 pagina’s om zelf in te vullen;
  • Luxe gebonden uitgave;
  • Lekker stevig stofomslag;
  • Rood leeslint;
  • Dik papier dat niet doordrukt.

Veel lees- en schrijfplezier toegewenst!