In de nieuwe aflevering van Een Podcast over Media behandelen Alexander Klöpping en ik uiteraard ook de aankondiging van Medium.com om grotendeels te stoppen met advertenties. 50 mensen verliezen daardoor hun baan.
Ook als je niet met Medium.com werkt, is dit interessant nieuws, want Medium worstelt met dezelfde uitdaging als de meeste grote uitgevers.
Is het echt slecht nieuws van Medium?
De aankondiging leverde nogal wat apocalyptische opiniestukken op. Dat verbaasde me enigszins, want iedereen in de uitgeefwereld heeft inmiddels wel door dat advertentieverkoop op grote schaal niet genoeg omzet oplevert voor mainstream-uitgevers (want die markt is in handen van targeting-koningen Facebook en Google).
(Het stoppen van Mediahuis-publicatie Mindshakes kun je in datzelfde licht zien. De – overigens geregeld zeer sterke – publicatie leverde te weinig advertentie-omzet op om de interesse van de hoge bazen bij Mediahuis te wekken.)
Ik vind het lef van Medium.com dat ze advertenties opgeven als belangrijkste verdienmodel. Ze hebben vast nog genoeg over van hun 132 miljoen dollar investeringsgeld om een nieuw model uit te proberen. CEO Evan Williams (die ook Blogger en Twitter oprichtte) verwoordde het zo:
“We are shifting our resources and attention to defining a new model for writers and creators to be rewarded, based on the value they’re creating for people. And toward building a transformational product for curious humans who want to get smarter about the world every day.”
In dit artikel enkele gedachten over hoe die nieuwe richting eruit kan zien.
Maar eerst: gaan durfkapitalisten en nieuwsmedia wel samen?
‘Venture capital is going to murder Medium’, schreef de bekende techblogger van 37signals.Hij is zeer pessimistisch over de toekomst van Medium omdat hun investeerders minimaal het tienvoudige terugverwachten voor de 132 miljoen dollar die ze erin staken. Medium zou niet genoeg tijd meer hebben om die verwachting waar te maken met een nieuw verdienmodel.
Nee, nieuwsmedia moeten mikken op directe omzet
Aldus Jessica Lessin van The Information.
Zij ziet maar één weg voor nieuwsmedia: zet de lezer op de eerste plaats en probeer vervolgens geld aan hem te verdienen.
Lessin begrijpt niets van nieuwe publicaties zoals The Outline die miljoenenwaarderingen verwachten waar te maken met advertenties.
‘I still don’t understand why raising money is more headline-worthy than making it’
Lessin kan het weten, want zij zette op basis van abonnementeninkomsten het op twee na grootste team op van technologieverslaggevers in Amerika.
Durfkapitalisten zouden dat nog steeds ‘klein’ noemen, maar Lessin spreekt liever van een gezond bedrijf dat een duidelijke service levert voor haar klanten.
Maar wie is die ‘lezer’ op Medium.com dan?
Zoals altijd keek Frederic Filloux van Monday Note naar de cijfers, en hij concludeert op basis daarvan dat Medium.com vooral een tech-elite bedient. Ook uit hij zijn tevredenheid over de software van Medium (zijn hele publicatie draait erop). Zijn conclusie daarom:
- Medium moet zich richten op uitgevers van tech-publicaties en hen stimuleren abonnementen te verkopen;
- Medium moet haar software nog verder verbeteren (concrete suggesties in zijn artikel) en geld vragen aan publicaties.
Blendle gaat ook voor abonnementen
Op Medium.com was deze week ook groot Nederlands medianieuws te lezen. Alexander schreef daar dat Blendle voortaan een abonnement van 9,99 euro p.m. aanbiedt. Zijn gedachtegang: je hebt Spotify voor muziek, Netflix voor tv en ‘Blendle Premium’ voor artikelen.
‘Spotify voor nieuws’ wilde klanten al heel lang, maar uitgevers durfden het nooit aan. Ik vind het bewonderingswaardig van Blendle dat ze vrijwel alle uitgevers zover hebben gekregen mee te werken.
Er is nog wel gekozen voor een tussenweg: met Blendle Premium krijg je voor een vast bedrag per maand dagelijks toegang tot 20 geselecteerde stukken uit 120 kranten en tijdschriften. Dat komt neer op anderhalve eurocent per artikel ( €119,88 / 7.300 artikelen =€0,016).
Hoe werkt Blendle Premium?
- De redactie van Blendle kiest de meest bijzondere stukken uit en geeft die nieuwe koppen en beeld (zie onder)
- Uit deze voorraad artikelen stelt het algoritme van Blendle een persoonlijke selectie op van twintig verhalen.
- Blendle wil die die selectie steeds scherper maken en bijvoorbeeld ook afstemmen op je dagelijkse ritme.
- Wil je een artikel lezen dat buiten de selectie valt? Dan moet je los afrekenen.
Deze enigszins cryptische krantenkop:
… wordt dit op Blendle:
Zijn abonnementen dan het enige verdienmodel?
Nee, naast advertenties (nog steeds lucratief voor high-end nicheuitgevers en bijvoorbeeld podcasts) kun je ook verdienen aan producten rond je publicaties.
Daarover later meer in De Medianieuwsbrief!