Ik schrijf vaak over de afhankelijkheid van platforms. Ja, je krijgt als publicatie enorm veel bezoek via Facebook, maar tegelijkertijd neemt Facebook de relatie met je publiek over. Hoe kun je die band met lezers behouden? Bij De Correspondent doen we dat bijvoorbeeld met de expertdiscussies.
Afgelopen donderdag gaf ik een lezing op het jaarlijkse congres van drukkerij Senefelder Misset. Daar hoorde ik de mensen achter Runner’s World en Allerhande twee mooie voorbeelden noemen van hoe je het contact met je publiek kunt behouden. Ter inspiratie!
Runner’s World als service: vind zoveel mogelijk foto’s van jezelf terug
Elke hardloper wil na een wedstrijd zoveel mogelijk beeldmateriaal terugzien. Ik analyseer mijn finishfilmpjes altijd minstens 30 minuten ;-).
Runner’s World speelt daar slim op in door dezelfde dag persoonlijke magazines voor alle deelnemers te maken. Dit weekend gaan ze daar nog een stapje verder mee en lanceren ze SplitSecond. Daarmee combineren ze de locatie- en tijdsdata uit je hardloopapp met de locatie- en tijdsdata van foto’s die aan de kant het parcours werden genomen. Zo krijg je niet alleen de officiële foto’s te zien, maar ook onverwachte kiekjes van amateurs.
Mooi voorbeeld van hoe je als publicatie een service kunt leveren aan je lezers. Reken maar dat dit voor binding met het blad zorgt!
Allerhande als service: WhatsAppen tijdens het koken op de kerstdagen
Allerhande is een blinde vlek in mijn nieuwsbrief. Ik jubel de hele tijd over messaging-experimenten uit Amerika en China, blijken we in Nederland ook een mooi voorbeeld te hebben.
Tijdens de kerstdagen zaten er tien redacteuren van Allerhande klaar om per WhatsApp vragen over het koken te beantwoorden. Een prachtig voorbeeld van hoe messaging voor een band met je publiek kan zorgen.
Ironisch genoeg vond deze binding helemaal plaats op platforms (Facebook & WhatsApp). Maar het persoonlijke contact met de redacteuren zorgt natuurlijk voor een hele goede band met Allerhande.