Hi, ik ben Ernst-Jan Pfauth, mede-oprichter van De Correspondent en POM. Elke maand deel ik een lijstje boeken- en cultuurtips plus inzichten over intentioneel leven en ondernemen. Welkom aan 792 nieuwe abonnees deze maand! Ben je nog geen lid? Geef je hier op:
1. Hopelijk heb je een fijne vakantie gehad. Ik heb drie weken camping life achter de rug, waarvan de laatste week op een stadscamping bij Straatsburg. Wat een verrassend leuke stad is dat. Ook al wonen er maar 280.000 mensen, er zijn drie mooie musea, talloze galerieën en karakteristieke barretjes waar iedereen door elkaar heen zit. Vrijwel geen airspace. Stedentip!
2. Heb je wel eens crypto-FOMO en wil je daar van genezen? Lees dan Crypto Confidential van Nat Eliason. Hij probeerde als aanstaande vader financieel onafhankelijk te worden tijdens de DeFi, NFT en cryptogame hypes van 2021. Zijn boek leest als een thriller en laat zien hoe de cryptoindustrie vaart op de geldlust van ongeïnformeerde beleggers. Als zij instappen, verkopen de crypto-experts.
3. Hoe is het om te werken in de drukste koffiezaak van Grand Central in New York? Dat zie je in deze mooie ode aan vakmanschap:
4. Never Enough, from Barista to Billionaire is een jongensboek van de Canadese techondernemer Andrew Wilkinson. Hij volgt de strategie van superinvesteerders Warren Buffett en Charlie Munger. Alleen dan met techbedrijven. Daarmee werd hij ver voor zijn veertigste miljardair. Toen kwam Wilkinson erachter hoe trauma zijn verlangens stuwde en hoe hij afstand wilde doen van zijn fortuin. Bijzonder dat een miljardair zo openhartig schrijft over geld, veiligheid en geluk.
5. Mooi stukje uit Never Enough over altijd maar meer willen: andere topondernemers nodigen Wilkinson geregeld uit op de koffie. Wilkinson trof ‘een bodemloze put van onderlinge jaloezie’ aan. “Kun je geloven dat Bezos net $165 miljoen heeft uitgegeven aan wat, zijn tiende huis?”, zei één van die ondernemers tegen Wilkinson, “Ongelooflijk. Hij is gewoon zo verschrikkelijk rijk.” Waarop Wilkinson verbaasd vroeg of hij zelf ook niet een miljard waard was. “Wat kan Bezos kopen dat jij niet kunt?”. De man dacht even na en zijn blik werd ‘glazig’. “Ik heb geld voor een mooi jacht. Bezos heeft geld voor een superjacht.”
6. Hoe werd Wilkinson trouwens zo snel zo belachelijk rijk? Hij koopt bestaande bedrijven in plaats van ze zelf te beginnen, trekt heel veel tijd uit voor onderzoek en heeft een compagnon die heel goed in financiën is. Verder wijdt hij een groot deel van zijn succes aan leren delegeren:
“It became clear that my business didn’t have to rely on me. I could craft a machine to do everything. A machine that, if engineered just so, with the right people and processes, would convert raw material (client leads, opportunities, and introductions) into a fully formed product without me lifting a finger. I adopted a mantra. I began to repeat it, over and over. I was “Teflon for tasks.” Never again would I do something that could otherwise be done by someone else.”
7. Voel je je schuldig over delegeren? Wilkinson weer:
“[I had] the epiphany that there is always somebody else who loves the job you hate.”
Ja, er zijn echt mensen die genieten van boekhouden.
8. Om mezelf scherp te houden op mijn financiën herlas ik de klassieker Your Money or Your Life van Vicki Robin. Dit boek uit midden jaren negentig leest achteraf als een FIRE-handboek. Stug doorsparen en investeren voor financiële onafhankelijkheid: ze legt precies uit hoe je dat doet. De tekst voelt als huiswerk aan, maar kan ervoor zorgen dat je geneest van het ‘never enough’-virus.
9. Over sparen gesproken: is dat niet een vorm van uitgesteld geluk? Jonathan Clements schreef meer dan duizend columns voor The Wall Street Journal over zuinigheid. Hij spaarde zelf tot wel 30 procent van zijn inkomen, zodat hij het tot zijn negentigste kon uitzingen. Op zijn 61ste kreeg hij last van duizelingen. Na een paar onderzoeken vertelde de dokter dat hij hoogstens nog een jaar te leven had. Kanker. Heeft hij nu spijt van zijn zuinigheid, wilde een collegajournalist weten. “Ik heb me al twintig jaar geen zorgen meer om geld gemaakt”, antwoordde Clements, “Het belangrijkste dat geld ons kan geven, is een gevoel van financiële zekerheid.” Bovendien heeft zijn zuinigheid hem nooit beperkt in het ervaren van geluk: “Wat ik heel graag doe, is na het opstaan een kop koffie inschenken, wat schrijven en redigeren, sporten en goed eten, een glas wijn drinken,” zei hij. “Dit is wat ik al decennialang met plezier doe, en ik kan me geen betere manier voorstellen om de tijd die ik nog heb door te brengen.”
10. Iets heel anders: ik bezocht deze zomer de tuinen van Claude Monet. Je ziet niet alleen de beroemde vijver van zijn waterlelies, je kunt ook door zijn huis lopen. Elke centimeter muur hing de kunstenaar vol met werk van vrienden als Renoir en Cézanne, en vooruit, ook van zichzelf. Het huis ziet eruit alsof Monet er gisteren nog rondliep. En dat op maar zes uurtjes rijden vanaf Utrecht! Koop wel van tevoren kaartjes en mijd het hoogseizoen.
11. Mis je focus in je werk? Zeg je vaak ‘ja’ tegen dingen waar je later spijt van hebt? Wil je meer tijd besteden aan activiteiten die je voldoening geven? Schrijf dan voor de septemberdrukte losbarst een persoonlijk manifest. Het geeft je richting in je werk en helpt je bij het maken van lastige keuzes.
12. Ik ga dit voorgeschreven bericht van Smartphonevrij Opgroeien rondsturen in de klassenapp van mijn oudste kind (groep 6). Dank aan (onder andere) Thekla Reuten voor dit initiatief om ervoor te zorgen dat kinderen niet te jong een telefoon krijgen.
13. Zoals zovelen de roman All Fours van Miranda July gelezen. Over de seksuele ontdekkingstocht van een ‘semi-bekende kunstenaar’. Wat een trip. Vijf keer hardop gelachen om haar droge humor. Kon het niet wegleggen en werd meegenomen in dingen waar ik helemaal niet over na wilde denken. Echt een aanrader als je graag in iemands gedachten meegaat. Geen aanrader als je meer plot-driven bent.
14. Mijn mediadieet is veel te westers. Gelukkig biedt de nieuwe Substack Buiten Westen van Eline Derakhshan culturele en journalistieke tips vanuit ‘Marokko tot Iran’.
15. Thomas Heerma van Voss schreef met Het archief een prachtige sleutelroman over zijn werk bij een literair tijdschrift en het sterfbed van zijn vader. Thomas heeft de gave om met weinig woorden heel veel te zeggen. Dave Schut analyseert in deze post hoe Thomas dat voor elkaar krijgt (sowieso een fijn artikel over schoonfamilies).
16. Dit nummer van Childish Gambino op repeat: