Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:
1. Ik ben terug van vakantie dus verwacht een hoop boekentips in deze editie. Allereerst: The Ministry for the Future van Kim Stanley Robinson. Was een leestip van m’n podcastcollega Alexander. EN WAT VOOR ÉÉN! Deze roman maakt van de abstracte klimaatcrisis een weergaloos verhaal. De Verenigde Naties heeft een ministerie opgericht dat opkomt voor de rechten van mensen die nog geboren moeten worden. Na één van de meest indrukwekkende openingshoofdstukken die ik ooit las – over een allesvernietigende hittegolf in India – volg je de secretaris-generaal van het ministerie. Zij probeert de wereld te redden met een mix van ‘arbitrage en sabotage’. Echt een zeldzaam rijk boek. Qua vertelkunst, maar ook qua economische, juridische en politieke inzichten.
2. Als we de wereld willen redden, moeten we beter worden in zorgen. Dat las ik terug in het boek van Robinson, en zag ik vervolgens prachtig uitgewerkt in het ontzettende urgente boek van Lynn – ik bouw stiekem een geweldig oeuvre op – Berger: Zorg. Je kan natuurlijk ook een videosamenvatting kijken bij m’n oude clubbie, De Corrie.
3. Ik kwam ook een originele observatie over ouderschap tegen in Zorg:
“[Volgens] Donald Winnicott, de kinderarts en psychoanalyticus, [heeft] een kind uiteindelijk meer baat bij een ouder die er niet altijd honderd procent voor hem is dan bij een ouder die zich volledig in dienst stelt van haar kind. Want deze ‘good enough’ ouder leert haar kind omgaan met frustratie, verdriet en verlies. Door naarmate een baby ouder wordt steeds vaker ‘nee’ te zeggen (of door er, nog eenvoudiger, af en toe niet te zijn), geeft ze het kind de kans te ontdekken dat het niet almachtig is, dat de wereld niet om hem draait.”
4. De eerste afleveringen van Jonge Jaren seizoen 3 staan online, met Noraly Beyer en Paul de Leeuw. Heel benieuwd wat je van de gesprekken vind! Heb er zelf al iets van geleerd:
5. Aanstaande zondagavond interview ik op Lowlands festivaldirecteur Eric van Eerdenburg over zijn jonge jaren. Leuk als je erbij bent! Het gesprek verschijnt later ook als podcast.
6. Op vakantie las ik Building a Second Brain van Tiago Forte: een pleidooi voor het systematisch bijhouden wat je interessant vindt. Dat doe ik al een tijdje – en schreef er ooit dit artikel over – maar de heer Forte tilt notities maken naar een heel ander niveau. Ik kom er nog uitgebreider op terug met een artikel op pfauth.com, maar nu alvast deze twee inzichten:
7. Inzicht I: Als je een creatief werk wilt maken, maar het komt maar niet van de grond, dan heb je nog te weinig gelezen, gekeken en beluisterd. Forte citeert filmmaker Sebastian Junger die niet in een writer’s block gelooft:
“It’s not that I’m blocked. It’s that I don’t have enough research to write with power and knowledge about that topic.It always means, not that I can’t find the right words, but rather that I don’t have the ammunition.”
Je tweede brein is een vat voor dit soort ‘munitie’.
8. Inzicht II: Ik organiseerde mijn notities altijd met als ‘archiveren’ als doel. Gevolg: een overvol en overweldigend archief. Forte zegt: organiseer voor ‘actie’:
“Organizing for action gives you a sense of tremendous clarity, because you know that everything you’re keeping actually has a purpose. You know that it aligns with your goals and priorities. Instead of organizing being an obstacle to your productivity, it becomes a contributor to it.”
9. Mijn favoriete interviewpodcast is How I Built This. Daarin interviewt Guy Raz ondernemers over hoe ze hun bedrijf hebben opgebouwd. Onalngs kwam ik een interview met Raz zelf tegen waarin hij steengoede interviewtips geeft. Ik vat ze voor je samen op pfauth.com (mijn tweede brein!).
10. Ik kan af en toe moedeloos worden als ik nadenk over de toekomst en ons onvermogen om het roer om te gooien. Maar als ik dan Het principe van optimisme lees – de nieuwsbrief van Pepijn Vloemans – realiseer ik me dat er tegelijkertijd heel hard gewerkt wordt aan technologische oplossingen.
11. Niet dat we het alleen met technologie gaan redden natuurlijk (zie wederom: The Ministry for the Future), maar het kan wel een enorme bijdrage leveren. Het leek Alexander en mij mooi daar deze zomer eens een extra schijnwerper op te zetten. Daarom hebben we vier interviews opgenomen met ondernemers en wetenschappers die technologische oplossingen ontwikkelen voor de grote uitdagingen van deze tijd. Onversneden tech-optimisme!
12. We trapten af met Jaap Korteweg. Eerst zette hij De Vegetarische Slager op, nu werkt hij met Those Vegan Cowboys aan een roestvrijstalenkoe die melk kan produceren. We spreken hem over een oplossing voor de intensieve veehouderij. Zelden zo optimistisch geworden van zo’n broodnuchter mens: ‘Als we het gewoon slim aanpakken, kan de wereld er prachtig uitzien. Dat kan hartstikke duurzaam zijn.’
13. Weinig gasten over de vloer voor etentjes omdat je het gevoel hebt dat alles wel ‘netjes’ moet zijn? Lees dan dit enthousiasmerende pleidooi voor ‘rommelige gastvrijheid’.
14. Iedereen die ooit in de horeca heeft gewerkt moet hier denk ik heel hard om lachen (ik in ieder geval wel):
15. Heerlijk citaat uit Nina Polaks roman Buitenleven over het stadsleven:
“Dat leven was gegoten in de stad, waar verlangens voortdurend bevredigd en opnieuw gewekt werden en waar mensen zich desondanks plechtig bogen over de vraag of dit leven wel houdbaar was – houdbaar, wenselijk, ethisch en gezond.”
16. Over buitenleven gesproken. Ik smul van deze vlogs over kamperen in een Jeep tijdens een sneeuwstorm en dan de volgende morgen de zon zien opkomen boven de bergen:
17. Gekke tip eigenlijk wel, in de zomer. Om te compenseren sluit ik af met mijn favoriete zomerhitje: Multicolor van het Haagse bandje Son Mieux.