Janine Abbring en Jeroen Wollaars delen interviewlessen tijdens POM Live. Foto door Dorien Pfauth

Janine Abbring en Jeroen Wollaars delen interviewlessen

Met POM organiseerden we een live-evenement in Amsterdam. Het was een theatraal en opgetogen samenzijn met onze 450 luisteraars.

Jeroen Wollaars (Nieuwsuur) en Janine Abbring (Zomergasten) deelden er hun interviewlessen.

In dit artikel deel ik wat ik van hen leerde.

Ga het bruggetje van ongemak over

Als je een gedachte in je hoofd hebt tijdens het interview die je niet durft uit te spreken, is het hoogstwaarschijnlijk precies de vraag die je moet stellen. Zo deelde Janine tijdens Zomergasten met veel schroom de gedachte dat schrijver Maxim Februari als transman de ‘ideale man’ voor een vrouw is omdat hij begrijpt hoe het is om vrouw te zijn. Dat leverde een heel oprecht gesprek op over zijn haters. Jeroen: “Je moet het bruggetje van ongemak over” en “als je merkt dat je bang wordt van een vraag, is het waarschijnlijk precies de goede vraag.”

Wees charmant kritisch

Ik vertelde dat ik in interviews niet graag een keiharde confrontatie aanga, omdat ik dan vrees voor een loopgraveninterview (terwijl ik graag samen iets wil verkennen). Jeroen adviseerde me dat wel te doen, maar dan wel op charmante wijze, zodat de noodzakelijke chemie behouden blijft: “Met vriendelijkheid bereik je over het algemeen veel meer”. Geïnterviewden vinden het juist dan vaak prettig om uitgedaagd te worden en zichzelf te moeten verduidelijken, aldus Jeroen. Zoals Jeroen Pauw mooi schmierend kan zeggen: “Maar had u nu zelf het idee dat u antwoord gaf op de vraag?”.

Voorbereiden, en dan loslaten

Open deur, maar: goede voorbereiding is cruciaal. Janine opereert als een jazzmuzikant. Door zich zeer grondig voor te bereiden – zo leest ze alle boeken van een schrijver die ze te gast heeft en gaat ze eerst op de koffie – durft ze tijdens het interview die voorbereiding los te laten en haar nieuwsgierigheid te volgen. En Jeroen vult van tevoren dit Notion-template in:

Jeroen Wollaars' notion template
Het Notion-template dat Jeroen van tevoren invult

Je kunt het hele gesprek met Jeroen en Janine op Podimo beluisteren.

🎙 Voor mijn podcast Jonge Jaren probeer ik te groeien als interviewer. Ik heb nog veel te leren, maar in deze interviewgids deel ik mijn tot nu toe opgedane kennis over het stellen van goede vragen.

Foto: Dorien Pfauth