Schrijf de groten der aarde gewoon aan

In de eerste paar jaar dat ik blogde, gebruikte ik m’n eigen publicatie om in contact te komen met journalistieke helden. In televisiestudio’s maakte ik me los van het klapvee voor een interview met bijvoorbeeld Matthijs van Nieuwkerk. In New York interviewde ik vrijwel alle Nederlandse correspondenten. Na een debat sprak ik de toenmalige chef van nrc.next aan, Hans Nijenhuis, en mocht ik na het interview bij die krant komen werken. Afgezien van Jort Kelder heeft niemand ooit zo’n interview geweigerd. Daar leid ik maar uit af dat 1) weinig jonge journalisten om interviews vragen, Van Nieuwkerk zou bij de driehonderdste keer wel nee hebben gezegd, vermoed ik, en 2) dat ze met plezier over hun werk praten. Ik adviseer u dan ook van harte hetzelfde te doen. Ter inspiratie het verhaal een middelbare scholier die 1963 honderdvijftig schrijvers aanschreef, waaronder de Grote der Aarden.

Bruce McAllister, toen zestien jaar oud, had ruzie met zijn leraar Engels over symboliek. Om zijn punt te bewijzen, stuurde hij honderdvijftig auteurs – van science fiction-schrijvers tot Jack Kerouac – een aantal vragen over symboliek. Op papier. Want het was 1963. De helft schreef terug! Waaronder Ayn Rand, Ralph Ellison, Ray Bradbury, John Updike, Saul Bellow en Norman Mailer.

The Paris Review heeft de mooiste reacties verzameld, lees ze hier. Mijn favoriete antwoord komt van Keroauc:

Symbolism is alright in ‘Fiction’ but I tell true life stories simply about what happened to people I know.

Daarom beste lezer, de oproep om uw blog vooral te misbruiken om uw helden het hemd van het lijf te vragen. Stuur geen lullig mailtje, daar krijgen ze er al te veel van, maar kies voor een mooie brief, of spreek ze na een lezing/debat/uitzending aan. En je kan natuurlijk altijd met medebloggers oefenen. Zo interviewde ik in 2007 99 marketing- en communicatiebloggers. Na twee weken werk, wist elke blogger wie hun collegabloggers waren, en, best handig, wie ík was.

(Symboliek-stuk via @wijndelts)

🎙 Voor mijn podcast Jonge Jaren probeer ik te groeien als interviewer. Ik heb nog veel te leren, maar in deze interviewgids deel ik mijn tot nu toe opgedane kennis over het stellen van goede vragen.


Reacties

2 reacties op “Schrijf de groten der aarde gewoon aan”

  1. Donald Vossen avatar
    Donald Vossen

    Ralph Ellison schreef zelfs twee keer?!

    1. ja, zo was die man, supergenereus

Pfauth.com » Interviewen » Schrijf de groten der aarde gewoon aan