Meelezen met de DM’s van Elon Musk

De vete tussen Twitter en Elon Musk brengt in ieder geval één positief iets voort: transparantie over hoe het erin de wereld de tech-wereld aan toegaat.

In juli las de aanklacht van Twitter tegen Musk al als een waargebeurde thriller (mijn notities vind je hier), nu heeft Elon Musk zijn privéberichten over de zaak moeten delen.

Dit viel me op:

Direct communiceren kun je leren

Als William MacAskill (grondlegger effectief altruïsme) een intro wil regelen voor cryptomiljardair Sam Bankman-Fried (FTX), checkt Musk eerst even: “Does he have huge amounts of money?” en na een bevestigend antwoord: “You vouch for him?”. Fascinerend om te zien hoe interactie op dat niveau van alle opsmuk vrijblijft (en een contrast met de beleefde Twitter-bestuurders).

DM’en met je broer, en ondertussen de Twitter CEO vertellen dat je de boel gaat kopen

Dit vond ik de meest schokkende uitwisseling: Elon is lekker met zijn broer Kimbal aan het brainstormen over “blockchain-twitter” als hij van de Twitter-CEO het beleefde verzoek ontvangt om zich niet meer publiekelijk af te vragen of Twitter “doodgaat”. Musk zegt: bekijk het maar, ik kom niet in je bestuur, ik ga je bedrijf kopen, en appt vervolgens vrolijk verder met zijn broer:

Makkelijk geld ophalen

Vervolgens moest Musk geld ophalen. Dat gaat zó makkelijk. Een paar DM’tjes naar bekende tech-ondernemers volstaan.

Zoals met Larry Ellison, die zegt: ““A billion … or whatever you recommend.”

En later: “Since you think I should come in for at least $2B… I’m in for $2B 👍”

Reid Hoffman (LinkedIn) haalt direct geld op onder zijn netwerk. Marc Andreessen heeft een kwart miljard klaar, “geen extra werk verreist.”

Iedereen wil iets met Musk

Van de Murdochs tot Joe Rogan: iedereen wil iets met Musk.

Neem oud-CEO Jack Dorsey. Musk en hij coördineren hun acties nauwgezet. Soms checkt Musk kort wat Dorsey van een idee vindt en gebruikt zijn aanbeveling dan minuten later in een privébericht waar hij om een investering vraagt aan iemand anders.

Hoe grote namen als de baas van Axel Springer zich melden bij Musk om Twitter aan te sturen: “I’m serious. It’s doable. Will be fun”.

Zo wijst Musk af

Als managers een open sollicitatie sturen, wijst Musk ze af met “ik wil alleen maar programmeurs”. Als iemand geld of een intro wil bieden, maar Musk is niet geïnteresseerd, zegt hij: “Ik ben nog geen eigenaar van Twitter.” Terwijl hij met anderen al zaken doet.

“Ik zou op een granaat voor je springen”

Tech-investeerder en blogpionier Jason Calacanis komt een beetje over als de Tom Wambsgans van dit verhaal. Hij steekt alleen maar de loftrompet over Musk en begint met geld ophalen bij zijn vaste partners. Musk is met dat laatste niet blij. Vuurwerk:

Musk: “Morgan Stanley and Jared think you are using our friendship not in a good way


This makes it seem like I’m desperate.


Please stop.
”

Calacanis:
 “Only ever want to support you.”

Daarna vertrouwt Calacanis Musk toe dat hij op een granaat voor hem zou springen. Oké.

Macho-alert

Al dat gewelddadige taalgebruik: “to the fucking mattresses no matter what” (maffia-uitdrukking), “sharpen your blades boys” en “you have my sword”.

Ook Musk struggelt met autocorrect

Toch fijn om te weten: