Dromen van een media-imperium

Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:

1. Heerlijke serie bij Apple+: WeCrashed. Over het WeWork-debacle. Het megalomane koppel Adam Neumann en Rebekah Paltrow (in een geweldige rol van Anne Hathaway) wist hun bedrijf op te blazen tot een waardering van 47 miljard dollar. Tot 90 procent van de waarde verdampte. Hun durf vond ik bij vlagen inspirerend. Maar daarna nam de gekte het weer over.

2. In de concurrentiestrijd met de huiskamer zie je het steeds meer: bioscopen met lekkere fautteuils, tafeltjes en sfeerlampjes. Bijvoorbeeld in de nieuwe zalen van Tuschinski in Amsterdam. Onderuit gezakt zag ik Elvis van Baz Luhrmann. Een drie uurdurende biopic in de vorm van videoclip. Ontzettend opzwepend:

3. De verteller in de film is de wijlen manager van Elvis: Colonel Tom Parker. Hij was als manager even controversieel en geniaal. Als gevluchtte Nederlander was hij statenloos en kon daardoor Amerika niet uit. Als gevolg daarvan heeft Elvis nooit internationaal kunnen toeren. Daar had Parker in 1973 wel een alternatief voor: hij organiseerde vanuit Hawaï voor 36 landen het grootste sattelietconcert ooit. Andere grappige move: buttons verkopen met ‘I hate Elvis’ erop. Want: ‘don’t let them hate you for free’

4. Heb je het zwaar op kantoor? Gouden tip:

5. Gezichtsherkenning ontneemt mensen de mogelijkheid van een tweede kans in de maatschappij. Voor wie dat een boude uitspraak vindt: pak de telefoon, navigeer naar pimeyes.com en neem een foto van jezelf. Even uploaden… en daar verschijnen alle foto’s die ooit van je zijn genomen en op een publiek toegankelijke site staan. In mijn column bij NRC vertel ik waarom dit een groot probleem is.

6. Voor mijn podcast Jonge Jaren komen er vanaf 10 augustus gesprekken aan met Paul de Leeuw, Noraly Beyer, Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg, Adriaan van Dis, Maxim Februari, vrouwelijke sterrenchef (helaas zeldzame combinatie) Margo Reuten en Wende Snijders. Tot het zover is:

7. Ik kwam een geweldige speech van thrillerauteur Stephen King tegen, waarin hij vertelt dat hij nergens was geweest zonder zijn partner Tabitha King. Zij redde zijn eerste manuscript uit de prullenbak en gaf hem het vertrouwen dat zijn schrijven niet enkel vrijetijsbesteding was: Stephen King over zijn jonge jaren

8. Een van de beste onderzoeksjournalisten die we in dit land hebben, Joost Oranje, geeft advies aan beginnende onderzoeksjournalisten: doe ervaring op, bouw een netwerk op door eindeloos te praten, zorg voor focus in je netwerk en leef je in het belang van de bron in. Bekijk de video (7:31 min)

9. Heerlijk artikel van Nina Polak, over hoe vrijheid onlosmakend gekoppeld is aan verantwoordelijkheid: Cashen met crypto op een palmstrand. Zo ontvlucht de verwende middenklasse het systeem dat haar rijk maakte

10. Beste polonaise ooit:

11. Veranderen: methode van Édouard Louis staat al een tijdje in de bestsellerlijsten. In dit boek beschrijft Louis zijn maatschappelijke klim van het kansarm platteland naar de culturele elite in Parijs. Een hedendaagse Bel Ami. Tip voor deze vakantie: begin bij zijn eerste boek – Weg met Eddy Bellegueule – en ga via de boeken over zijn moeder en zijn vader naar Veranderen: methode. Het zijn korte boeken en je leeft echt een tijdje in Louis’ universum en ziet dwarsverbanden. 

12. Klinkt hierboven als een mission impossible? Bekijk dan deze TikTok-video waarin ik vertel hoe je van boeken lezen een gewoonte kan maken.

13. Ja, ik drop inderdaad heel casual dat ik op TikTok zit. Ik vind het verrassend leuk omdat het algoritme je videos bij een veel breder publiek onder de aandacht brengt dan je eigen volgers. Je hoeft geen dansjes te doen, inhoudelijke videos werken ook. Ik heb slechts 300 volgers, maar deze rant van Marcel van Roosmalen bereikte 33.000 mensen en deze bespiegeling van mij over financiële vrijheid kreeg 14.000 views. 

14. Handige in-browser app waar ik mijn TikTok-videos mee maak: Veed.io 

15. Ik geniet erg van de nieuwsbrief Trends.vc. In zeer beknopte puntsgewijse teksten belichten ze een trend in technologie en media. Deze aflevering vond ik inspirerend: Million-Dollar, One-Person Businesses. In een tijd waarin distributie en digitale tools niet meer schaars zijn (denk aan mailen via Mailchimp, verkopen via Shopify, etc.), kun je in het Engels taalgebied in je eentje een imperium opbouwen. Klik door voor voorbeelden en tips.

16. Droom je van zo’n eigen media-imperium? ‘Begin bij een duidelijke niche’ is dan het standaardadvies. En hoewel het niet helemaal bezijden de waarheid is, vind ik het volgende advies eigenlijk beter: Don’t Find A Niche, Find A Mode.

17. Mooi artikel in The Paris Review van Jean Garnett: Scenes from an Open Marriage. Hun kind was zes maanden toen haar man vroeg om een open huwelijk. Garnett beschrijft haar ervaringen en komt met originele bespiegelingen over welke taken we binnen een relatie allemaal uitbesteden. 

18. Op Lowlands ga ik op het podcastpodium Eric van Eerdenburg, de directeur van het festival, interviewen voor Jonge Jaren. Leuk als je erbij bent: de zondag om 17.30 in de Adonis. Het gesprek verschijnt ook als podcast. Verder ga ik sowieso Sam Fender zien. Kijk ‘m gaan op Glastonbury:

https://www.youtube.com/watch?v=hLtuEAvR-KM

Tot volgende maand!