MGMT. Foto door Anne Helmond

Fans krijg je door een sentiment te kiezen

Kevin Kelly’s legendarische manifest over a thousand true fans was een eye-opener voor mensen die willen leven van hun passie. Of je nu een blogger, muzikant, filmmaker of schilder bent, volgens Kelly heb je duizend fans nodig die elk 100 dollar per jaar aan je willen besteden (merchandising, donaties, tickets, etc.).

Sinds Kelly dit artikel publiceerde, hebben veel mensen nagedacht over manieren om fans te krijgen. Kathy Sierra schreef over evangelisten. Seth Godin zegt dat we een paarse koe met geduld moeten zijn. Ik voeg daar met alle bescheidenheid aan toe dat je een sentiment moet kiezen.

Inspiratie voor dit artikel: MGMT op Lowlands

Ik kreeg dit idee toen ik de psychedelische popgroep MGMT op Lowlands 2008 zag. Een vriend en ik vroegen ons tijdens die show af waarom die band zo geweldig is. Die vriend bejubelde de songteksten, die onderwerpen als vrijheid, hedonisme, anti-establishment en geestverruimende drugs behandelen. Uit ‘Time to Pretend’:

this is our decision, to live fast and die young.
we’ve got the vision, now let’s have some fun.
yeah, it’s overwhelming, but what else can we do.
get jobs in offices, and wake up for the morning commute.

MGMT vertegenwoordigt een levensstijl die veel jonge stadsmensen stiekem bewonderen, maar niet hun eigen durven te maken. Zangers Ben Goldwasser and Andrew VanWyngarden weten dat. Ze benoemen die angsten zelfs:

i’ll miss my sister, miss my father, miss my dog and my home
yeah, i’ll miss the boredom and the freedom and the time spent alone.

Door naar MGMT te luisteren, hebben duizenden fans het gevoel dat ze deel zijn van deze hedonistische revolutie. Zelfs als ze geen drugs gebruiken. Dit gedeelde sentiment is essentieel voor het succes van MGMT.

Hoe je een sentiment benoemt

Is het mogelijk om hetzelfde toen met jouw werk? Zeker! Zo:

  • Bel een goede brainstorm buddy
  • Begin een gesprek, voer discussies over de grote onderwerpen des levens. Ga quasi-filosofische gesprekken niet uit de weg en vergeet schaamte. Vind samen uit wat je echt wil van het leven. Negeer normale structuren.
  • Pak je notitieboekje en schrijf op hoe je de bevindingen van zojuist in je marketingstrategie kan verwerken
  • Eenmaal nuchter: bedenk een persoonlijk mantra – mission statement zo u wilt – en pas je werk en PR er op aan

Als je schrijver bent, laat dan je personages dingen doen die je stiekem zelf wilt doen. Zoals J.D. Salinger deed met Holden Caulfield in The Catcher in the Rye. Hij mixte wat ongelukkige jeugdervaringen met die dingen die hij toen had willen doen, maar niet durfde.

Het atelier van Terry Rodgers. Foto eigendom Terry Rodgers

De hyperrealist Terry Rodgers schildert het smerige maar aantrekkelijke leven van de rich and famous. Veel mensen in saaie vinexwijken dromen van de hedonistische en losbandige feestjes die Rodgers’ schilderijen kenmerken. Met een boek of poster van zijn hand, halen ze die levensstijl (lees: dat sentiment) toch een beetje in huis.

Welk sentiment kies jij?

Foto door mijn favoriete concertfotograaf Anne Helmond


Reacties

2 reacties op “Fans krijg je door een sentiment te kiezen”

  1. De link naar Kelly’s artikel doet het niet, deze wel:
    http://www.kk.org/thetechnium/archives/2008/03/1000_true_fans.php

Pfauth.com » Publiceren » Fans krijg je door een sentiment te kiezen