Overoptimalisatie

Of je nu schrijver bent of op de Zuidas werkt: verlies je niet in overoptimalisatie

Het Noorse hardwarebedrijf Remarkable maakt verleidelijke reclamevideos. Hun product is een e-ink-tablet waar je met een pen op kunt schrijven. In 2020 kocht ik er zo’n eentje tijdens de eerste lockdown. Geconcentreerd werken leek toen moeilijker dan ooit, en de Remarkable zou me helpen mijn aandacht terug te winnen.

Een paar maanden geleden bracht Remarkable een uitbreiding op de markt: een toetsenbord en hoesje in één. Dat presenteerden ze op een heerlijk gelikte manier. Je ziet een man in een vergaderkamer – overal mooi hout – aan een grote tafel werken. Niets om hem heen, opperste concentratie, lekker typen op zijn minimalistische e-ink-tablet:

Als ik deze reclame kijk, gaat er volgende door me heen: “Eindelijk écht geconcentreerd schrijven. Eindelijk geen afleiding meer van Twitter. Alleen en ik en mijn tekst.”

Eerder kocht ik de Remarkable zelf om die reden. Of een paar jaar daarvoor de peperdure software IA Writer.

Trillend bewoog mijn vinger zich richting de koopknop van het Remarkable-toetsenbord. Ik stond op het punt om toe te slaan.

Tot ik me opeens deze cartoon over een gedicht van schrijver Charles Bukowksi herinnerde:

Tekst: Charles Bukowski – air and light and time and space (1992). Tekening: Gavin Aung Than van Zen Pencils

Toen zag ik er van af en begon ik aan dit artikel.

Want een beter toetsenbord lost niet mijn concentratieprobleem op.

Ja, er is een verband tussen goede tools en productiviteit.

Met een fijne pen, schrijf je makkelijker.

Met een goede kwast, schilder je fijner.

Met een goed geïsoleerde studio, neem je beter muziek op.

Maar dat is niet de motivatie die achter mijn wens steekt om de Remarkable Folio te kopen. Ik maak mezelf tijdens het kijken van die reclame namelijk wijs dat je met hardware discipline koopt.

En dat is onzin. Die discipline moet je uit jezelf halen. Ongeacht je technologische set-up.

Stephen King schreef daarover het volgende in zijn memoires:

I’m sure all writers feel pretty much the same, no matter what their skill and success level: God, if only I were in the right writing environment, with the right understanding people, I just KNOW I could be penning my masterpiece.

De ideale omstandigheden gaan er niet komen, schrijft King. Dus doe de deur achter je dicht en begin gewoon met schrijven.

Een scherm en toetsenbord en een fullscreen teksteditor do the job. De rest is overoptimalisatie, vergelijkbaar met “De Wet van de Afnemende Meeropbrengsten”.

Het idee achter dit economische principe is dat naarmate je meer van een bepaalde productiefactor toevoegt, zoals arbeid, kapitaal of andere zaken, de bijkomende voordelen of winsten steeds minder worden.

Anders gezegd: de extra opbrengsten nemen af naarmate je meer investeert in je schrijftools.

Voor je het weet ben je meer tijd kwijt aan het uitzoeken en optimaliseren van je schrijfgerei dan aan het schrijven zelf:

Even wat visuele ondersteuning van mijn punt

Dit geldt voor alle soorten werk. Of je nu films wilt maken, op de Zuidas werkt, of graag schildert: verlies je niet in overoptimalisatie.

Geen Folio voor mij. De Remarkable ligt in een la. En ik besteed mijn tijd aan het schrijven van dit stuk voor jou.