Sinds een halfjaar ben ik weg bij De Correspondent. Negen jaar lang stond vrijwel alles wat ik deed in het teken van dat mediamerk.
Maar nu ben ik als zelfstandige podcastmaker en schrijver ‘een eigen merk’. Ook als ik daar geen zin in zou hebben, is dat nodig.
Zoals de fictieve manager uit de film Yesterday zegt:
“If you don’t have an image, then the lack of image becomes an image.“
Samen met Alexander en het bureau Unlike kijk ik hoe we POM meer als merk kunnen uitbouwen, en hoe dat in verhouding staat tot onze ‘eigen merken’.
Via het “Personal Brand”-rapport van Trends.vc, luisterde ik naar een interview met schrijver James Altucher over personal branding. Daar deed ik drie mooie inzichten uit op:
- Een persoonlijk merk bouw je op door verhalen te vertellen. Een goed verhaal herken je volgens Altucher als je bang bent om het te publiceren.
- Publieke kwetsbaarheid geeft vrijheid. Hoe meer je prijsgeeft van je twijfels en mislukkingen, hoe minder angst dat anderen je daarop kunnen pakken.
- Er moet ook brood op de plank kopen. Het verwijt om jezelf in de uitverkoop te doen, ligt al snel op de loer (zeker in Nederland). Altucher zegt: zolang je niet het vertrouwen van je publiek in de uitverkoop zet, zit je goed: “You’re not selling out if you’re selling.”