PubDAO: een gedecentraliseerde persdienst

Onlangs blikte ik in een interview met NRC Handelsblad terug op mijn werk bij De Correspondent. Op het einde van dit gesprek vroeg journalist Juurd Eijsvoogel me welke ontwikkelingen ik nu in de gaten houd.

Mijn antwoord: 

„Zelf ben ik heel enthousiast over iets dat nog helemaal niet commercieel interessant is: Web3. Eerst was het web gedecentraliseerd, toen werd het gecentraliseerd, door alle grote platforms als Facebook en Google. En nu verwachten mensen dat het weer decentraal wordt, als het gaat draaien op blockchain. 

„Als journalist kun je dan een deelneming krijgen in de publicatie waarvoor je schrijft. Niet alleen in economisch opzicht, maar bijvoorbeeld ook met stemrecht. Nu werken we allemaal gratis voor Facebook en Instagram, en het enige wat we daarvoor terugkrijgen zijn ‘likes’.

„Ik merk dat ik het nog niet goed kan uitleggen, maar als hier straks een nieuwe directeur zit ga ik er een studie van maken. En zoals ik altijd gedaan heb zal ik mijn leercurve publiekelijk delen.”

Op dat voornemen neem ik alvast een voorschotje. Eerder schreef ik over Mirror.xyz, vandaag hoorde ik via @vanderburgt over PubDAO.

Een DAO is een ‘distributed autonomous organization’. Een organisatievorm op de blockchain waarbij makers en gebruikers beloond worden voor de waarde die ze toevoegen met ’tokens’. Die tokens kun je vergelijken met aandelen: ze vertegenwoordigen stemrecht en economische waarde.

Waar je op Facebook of Instagram alleen maar likes voor de moeite en je content krijgt, zou je bij een DAO-variant beloond worden met een aandeel. Bovendien staan de wensen van de gebruikers altijd centraal, zij zijn immers de baas.

PubDAO is een gedecentraliseerde persdienst. “Think of PubDAO as akin to a decentralized Associated Press, schrijven ze zelf. Grote cryptopublicaties als Decrypt doen mee.

Ik heb me zojuist aangemeld bij de Discord van PubDAO, waar ze nu druk journalisten, publicaties en developers aan het werven zijn.

Waarom ik hier zo geïnteresseerd ben: bij een normale persdienst krijgen de journalisten een vergoeding of salaris voor hun werk. That’s it. Bij een gedecentraliseerde persdienst krijg je naar gelang je meer bijdraagt meer tokens en deel je mee in de waarde van het gehele netwerk.

Meer beloning voor de makers dus.

Het is allemaal nog heel early stage, maar als je journalist of developer bent en je interesseert in web3, zou ik zeker eens rondkijken bij PubDAO en zien of er interessante opdrachten voor je bij staan in hun editorial boards of bounty board. Je kunt je via dit formulier aanmelden als contributor.

De komende maanden blijf ik mijn web3-leercurve hier en in POM delen. ✍️