Schrijf al je ideeën in een spark file op

Als ik vertel dat de uitvinders van Blogger.com en Twitter een nieuw plan hebben, let je wel extra op toch?

Mooi, want hun nieuwe idee is nogal vaag. Medium heet het. De heren willen dat we stoppen met tekst te behandelen alsof we het nog altijd alleen op papier afdrukken, terwijl dat internet nu al een tijdje meegaat. Een nobel streven. Niet heel bescheiden ook. Ze erkennen zelf gelukkig dat de mensheid er eeuwen over gedaan heeft om de boekdrukkunst onder de knie te krijgen. Hun missie heeft dus wat tijd nodig.

Het tweede probleem: het is nog totaal onduidelijk wat Medium moet worden. Als je nu naar hun prachtig vormgegeven site gaat, zie je de eerste schetsen. De enige verandering die ik er nu bespeur is dat hun bloggers niet meer kriskras door elkaar over willekeurige onderwerpen publiceren, maar artikelen netjes rubriceren in ‘collecties’. Neem The Writer’s Room, een collectie van Steven Johnson, redacteur bij The New Yorker en schrijver van het boek Everything Bad is Good for You (2006), waarin hij betoogt dat populaire cultuur ons slimmer maakt.

Johnson plaatst zijn schrijftips – verpakt in rustig geschreven essays – op Medium.com. Het is een genot om ze te lezen. Ook als je niet schrijft, want stiekem geeft Johnson tips voor een creatiever en spannender leven. Zo moedigt hij lezers op Medium.com aan een ‘spark file’ bij te houden. Daar schrijf je in een chronologische volgorde alle ideeën die je te binnen schieten op. Johnson noteerde zelf ideeën voor conferenties, artikelen en een manier ‘om bagage in vliegtuigen af te schaffen’.

Een idee dat in 2008 zinloos leek, is door een veranderde wereld in 2012 opeens heel nuttig.

Elke drie maanden leest hij het document door en een idee dat in 2008 zinloos leek, is door een veranderde wereld in 2012 opeens heel nuttig. Zo is Johnson pas jaren na het oorspronkelijke idee aan zijn boek Where Good Ideas Come From (2010) begonnen. Ook wil Johnson dat je alles wat je in boeken onderstreept op een vaste plek opslaat. Een variatie op de ‘spark file’, want ‘this one is for ideas that have originated in other people’s brains’. Amazons Kindle slaat citaten automatisch voor je op, dus moet je daar voortaan je boeken lezen, aldus Johnson.

Hij is de tweede persoon deze week die me adviseert om over te stappen op e-boeken. Toen ik een paar dagen eerder de beroemdste mediablogger van New York, Choire Sicha, over zijn favoriete boek interviewde, verklaarde hij altijd op zijn iPhone te lezen. Dat is vooral makkelijker in bed. Als Sicha al lezend in slaap valt, doet zijn telefoon dat automatisch ook. „No book hits my face.” Sicha heeft de boekdrukkunst in ieder geval achter zich gelaten. Nu Medium nog.