Deze week bracht ik door in besneeuwd Moskou. Ik moest een lezing geven op de Media Makers-conferentie (zie foto) en plakte er een vakantie aan vast.
Het was interessant om te zien hoe verschillende journalistieke organisaties in Rusland hun onafhankelijkheid proberen te bewaken met abonnee-inkomsten. Zo sprak ik een tv-maker wier kanaal door de kabelmaatschappijen geweerd werd (waarschijnlijk op orders van het Kremlin), en nu met 60.000 abonnee’s haar online televisie-items financiert.
Ook interessant: de hoofdredacteur van Bild vertelde me dat hij dankzij Facebook Live de concurrentie met televisienetwerken aan kan gaan. Zijn krant was trouwens een van de eerste nieuwsmedia die experimenteerde met berichtgeving via Facebook Messenger, maar ik vond hem daar niet heel enthousiast over.
Ik denk dat een persoonlijk communicatiemiddel als een messenger app zich beter leent voor het volgen van een individuele journalist dan van een publicatie.
Zo raakte ik heel enthousiast over de ’Channels’ van messenger-app Telegram. Deze gebruiksvriendelijke en Engelstalige app werd in 2013 mede-opgericht door de ‘Russische Mark Zuckerberg’ Pavel Durov (oprichter van het populairste Russische sociale netwerk, VKontakte) en heeft meer dan 100 miljoen maandelijkse gebruikers.
Een ‘Channel’ stelt journalisten in staat om rechtstreeks berichten te sturen naar hun volgers. Die volgers kunnen zelf bepalen of ze push-notificaties voor het kanaal willen instellen en kunnen berichten terugsturen naar het persoonlijke account van de journalist.
Het volgen van zo’n kanaal is veel makkelijker dan bij de Broadcast Lists op Whatsapp (die ook nog eens een volgerslimiet van 250 kennen). Sowieso is Telegram meer open, je kunt de profielen van andere gebruikers opzoeken zonder dat je hun nummer hebt en onlangs lanceerde de Messenger app een variant op Facebooks Instant Articles en een anoniem blogplatform.
Ik sprak een mediajournalist die haar ruim tweeduizend volgers uit de industrie op de hoogte hield van haar nieuwtjes. Geregeld sturen lezers haar tips en onthullingen terug.
Ik gebruik Telegram al meer dan een jaar met veel plezier, en richt bij wijzen van experiment ook zo’n kanaal op. Je kunt je hier abonneren om wekelijks extra medianieuwtjes (en een link naar m’n nieuwsbrief) te ontvangen.