Over deze servicegerichte journalistiek hoorde ik in Colombia

Pardon.

Ik was even drie weken uit de running. Eerst door een griepje, daarna door een reis van twee weken in Colombia.

Ik moest namelijk op het World Editors Forum in het belachelijke mooie Cartagena de Indias een lezing geven over hoe De Correspondent leden bij de journalistiek betrekt.

Direct nadat de president van Colombia gesproken had trouwens. Ik mocht helaas niet zijn fancy katheder gebruiken:

Op het World Editors Forum in Colombia

Goed, nu ben ik terug en deel ik graag weer interessante innovaties in de mediawereld.

Purple

Op conferenties over de toekomst van de journalistiek gaat vrijwel elke spreker los over dat messaging hét distributiemodel van de toekomst is (hier meer als je die ontwikkeling gemist hebt).

Tijdens een van deze lyrische toespraken kwam ik een service tegen die ik nog niet kende: Purple.

Purple deed maar één ding: het stuurde je smsjes met belangrijk nieuws over de Amerikaanse voorverkiezingen. Zo hoefde je nooit bang zijn wat te missen. Sterk, en servicegericht.

Slim model, want niemand in de media kan het zich veroorloven alleen nog maar na te denken over welk verhaal je wilt vertellen. Minstens zo belangrijk: hoe krijg ik het zo efficiënt mogelijk bij mijn publiek?

Hoe kan ik het verhaal zo brengen, dat ik geen minuut te veel van mijn lezer/kijker/luisteraar vraag? En als mijn publiek vervolgens meer wil weten, hoe bied ik ze dan verdieping?

Er liggen denk ik nu grotere uitdagingen bij de distributie van informatie, dan bij het creëren ervan.

(nu de voorverkiezingen over zijn, lijkt Purple zich op meer algemeen nieuws te richten. Ze profileren zich nu als ’your personal knowledge nerds’)