A.J. Muste

Voor welk type ambitie ga jij?

Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief over intentioneel leven en media. Nog geen lid? Geef je hier op:

1. Soms lees je een stuk dat je wereldbeeld kantelt. Dit artikel van Pepijn Vloemans over het denken in overvloed is er zo eentje. Als het over de toekomst gaat, horen we nu vaak ‘duurder’ en ‘consuminderen’. Maar Pepijn gelooft in technologische vooruitgang en zegt: maak dingen goedkoper.

2. Ik kijk met een schuldgevoel (column in NRC) naar het WK en actievoeren voelt zinloos. Toen kwam ik via vriend Ward Wijndelts dit schitterende citaat uit een speech van schrijver David Grossman tegen:

Je ziet A.J. Muste bovenaan dit artikel op de foto

3. Er komen steeds meer schrijfprogramma’s op de markt die gebruik maken van kunstmatige intelligentie. Ik testte de meest toegankelijke app voor je: Lex. Eerste bevinding: er schuilt een ware ideeënmachine in

4. Mooi artikel van oud-Randstedeling Andreas Jonkers die naar de Veluwe verhuisde. Tijdens een hardlooprondje staat hij oog in oog met een wolf. Het dier doet hem anders denken over onze Hollandse omgang met de natuur. Alleen te lezen met gratis AD-account.

5. Sta je voor een belangrijke keuze in je werk of leven? Stel jezelf dan deze drie eenvoudige vragen die ik hoorde in de Tim Ferriss-podcast:

6. Welke optie maakt alle andere dingen op je lijst makkelijker te doen of irrelevant?

7. Welke optie maakt je het meest trots als deze af is?

8. Welke optie kan het grootste succes opleveren, ook als het mislukt? Kijk naar deze drie scoringspunten: (aan)leren van vaardigheden, nieuwe contacten en de energie die het je gaf. 

9. Playlist, die Zweedse Netflix-serie over Spotify, is meeslepend en zonder opsmuk gemaakt. Volgens mij krijgen we een behoorlijk realistisch beeld. Kijktip.

10. Vriend Alexander Klöpping lanceerde deze maand een podcast in de geest van Reply All: Goed Verhaal. Personal favoritede aflevering over streaming-fraude (ja, dat bestaat) van Bianca Schrijver. 

11. Het blijft een aparte sensatie om elk radiojournaal Twitter voorbij te horen komen. Knap van Elon Musk. Voor wie de hype zat is, maar het achterliggende onderwerp belangrijk vindt: mijn leestip is het boek Silicon Values van Jilian C. York. Over het levensbelang van goede contentmoderatie en zorgvuldig leiderschap bij technologieplatforms. 

12. Mooi en herkenbaar onderscheid tussen twee verschillende typen ambitie (bron):

13. Schalt het Sinterklaasjournaal ook door jouw woonkamer? Kies dan voor je eigen Dieuwertje Blok-entertainment en luister naar mijn interview voor Jonge Jaren met haar. Ze was vroeger een echte hippie en probeert tegenwoordig scholieren eigenzinnigheid bij te brengen. Ook te lezen op jongejaren.nl

14. Vorige maand begonnen aan een Juli Zeh-binge, en ik ben nog steeds niet klaar met de Duitse auteur. Sterker nog, ik vond het dystopische Lege Harten en anti-bubble-boek Onder buren twee hoogtepunten uit haar oeuvre. Zeker gaan lezen als je literaire bespiegelingen op onze tijdsgeest wenst. 

15. Als ik me somber voel, kijk ik op Netflix een aflevering van Seinfeld en kan ik er na drie lachsalvo’s weer tegenaan. Maar als je er de Twin Peaks-soundtrack onderzet, word ik er doodsbang van. 

16. Ik voelde me altijd schuldig over het grote aantal fietslampjes dat ik erdoorheen jaagde. Maar sinds een maand gebruik ik duurzame lampjes van LITTA. Die laden op door zonlicht, zijn waterdicht en met een tie-wrap beschermd tegen kruimeldieven. Als een overijverig boefje ze toch jat, heb je een jaar garantie. Blij mee joh. Met de gezellige affiliate-code ERNST krijg je 10 procent korting. 

17. Doe mij zo’n hobby deze wintermaanden: je eigen antieke schrijftafel restaureren.

18. In de categorie ‘Je hebt alle tijd van de wereld’: Erik Scherder vertelde me dat hij pas tegen zijn vijftigste van de hersenwetenschap kon leven. 

19. Begin de dag eens met dit nummer van Trombone Shorty 🎵

20. In The New Yorker las ik een origineel artikel over hoe de huidige manier van werken volledig ingaat tegen onze natuur. Voor de prehistorische mens waren er drie dingen belangrijk: het uitvoeren van ingewikkelde maar praktische taken, wisselende werkintensiteit en direct zichtbaar resultaat. Slechts weinig moderne banen voldoen daaraan.

21. Vorig jaar deelde ik 29 dingen die ik waardeerde in 2021. In mijn volgende nieuwsbrief deel ik mijn aanbevelingen uit 2022. Wil je me helpen een zo’n groot mogelijk publiek te vinden voor deze lijst? Stuur dan deze nieuwsbrief door aan iemand van wie je denkt dat ‘ie het leuk vindt. 🙏